Zgodnje jutranji Britoff

Aktualno-politična novica

sedma

Nemška zvezna država Turingija bo potem, ko so stranka Die Linke, Socialni demokrati in Zeleni sklenili koalicijsko pogodbo, dobila prvega socialističnega premiera po padcu berlinskega zidu. To bo najverjetneje postal Bodo Ramelow, ki konkretnih usmeritev nove koalicije ni razkril, je pa povedal, da bodo zasledovali pragmatične politike in vodili projekt sprave. Die Linke je sicer naslednica komunistične partije, ki je vodila Vzhodno Nemčijo.

Severnokorejski režim se je po torkovem sprejetju resolucije v Generalni skupščini Združenih narodov, ki Varnostni svet poziva, da naslovi kršitve človekovih pravic v državi, odzval klasično. Že pred glasovanjem so odposlaniki predsednika Kim Džong Una zagrozili s testiranjem jedrske bombe, po glasovanju pa so za sprejetje resolucije obtožili Združene države Amerike, čeprav je bila ta uradno spisana med državami Evropske unije in Japonsko. Severna Koreja je obljubila tudi, da se bo na ameriško sovražnost odzvala z brezmejnim povečanjem vojaških kapacitet.

Kolumbijska vlada in oborožena skupina FARC sta sklenili dogovor glede izpustitve generala Rubena Daria Alzate in še dveh vojaških svetovalcev, ki so bili ugrabljeni v nedeljo. Kolumbijska vlada je takoj po ugrabitvi sprožila obsežno vojaško iskalno akcijo in prekinila že dve leti trajajoča mirovna pogajanja v Havani. Pogoji izpustitve niso znani, FARC pa za ugrabitev najvišje rangiranega častnika v pol stoletja trajajočem konfliktu krivi vlado, ki da ne želi hkrati z mirovnimi pogajanji uvesti tudi prekinitve ognja.

osma

V tokratnem staroselsko obarvanem britoffu se posvečamo seriji fotografij, ki jih je med leti 2009 in 2013 posnel fotograf Jimmy Nelson. Po besedah avtorja je šlo pri projektu za poizkus fotografskega dokumentiranja 35 vizualno najbolj zanimivih ljudstev iz odročnih delov sveta, ki so tik pred tem, da zaradi različnih razlogov izginejo. S fotografsko serijo je avtor po lastnih besedah svet hotel ozavestiti o izginjajočih ljudstvih in lepotah njihovega življenja.

Medtem, ko se načeloma vsi strinjajo, da so fotografije, ki jih je posnel Nelson krasne, pa je na projekt, sploh iz strani določenih ljudstev, ki so bila vključena v fotografiranje vezanih precej kritik. Te letijo predvsem v dve smeri.

Mnogi so se obregnili ob naslov serije ‘’ Before they Pass Away ‘’, oziroma Preden Izginejo, ter fotografa obtožili, da ljudstva postavlja v pasivno pozicijo, ki daje vtis, kot da se ta ne borijo za svoj način žviljenja, zemljo in s tem svoj obstoj. Predstavniki ljudstva Yawanawa iz zahodne Brazilije so fotografa v protestu pred londonsko galerijo, ki razstavlja serijo pozvali, da naj ime fotografske serije spremeni v‘’ Bojujejo se za preživetje’’. Kritični so bili tudi predstavniki novozelandske maorske skupnosti. Ti so fotografa pozvali, naj razloži zakaj so, glede na to, da njihovo število narašča, del projekta, ki dokumentira izginjujoča ljudstva.

Po lastnih besedah je Jimmy Nelson v projektu ljudi, ki jih je fotografiral skušal prikazati v njihovih najbolj ponosnih trenutkih, in sicer na način, da bi fotografije bile dovolj dobre tudi za modne časnike. Posebej sporno pri tem je tudi dejstvo, da je fotograf ljudem, ki jih je fotografiral predlagal kako naj bodo oblečeni in namazani, prav tako pa je zavoljo boljšega prikazovanja ponosa sam izbiral mesta, kjer so bili ljudje fotografirani.

Slednje so poleg nekaterih predstavnikov ljudstev, ki so bila vključena v projekt kritizirali tudi mnogi raziskovalci ter organizacije kot so Survival International ter organizacija International Work Group for Indigenous Affairs. Obe organizaciji sicer priznavata, da fotografije zbujajo radovednost, vendar avtorja obtožujeta, da ne prikazujejo kompleksnosti vezanih na način življenja ljudstev in pogosto tragičnih razmer, v katerih živi 370 milijonov staroselcev po svetu. Na razstavi oziroma v sklopu serije fotografij poleg vsega niso vključene niti razlage o ljudstvih in njihovih bojih za preživetje. Slednje jih žal še dodatno postavlja v pozicijo nemočnega eksotiziranega drugega.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness