Lokalne volitve v Grčiji

Aktualno-politična novica
Grški lokalni ne varčevalnim ukrepom
23. 5. 2014 - 17.00

Nič o poplavah in malo o evropskih volitvah. Preteklo nedeljo se je v Grčiji odvil prvi krog lokalnih volitev. Vladajoča Nova Demokracija premiera Antonisa Samarasa je izgubila nekaj mest, druga je zaključila Združena radikalna levica, takoimenovana Syriza, tesno za njo pa, Panhelenski socialisti, krajše PASOK. Četrto in peto mesto sta s približno osmimi odstotki zasedli KKE - grška komunistična partija, in nacistična Zlata zora.

V tednu zaznamovanemu s hudimi poplavami na območju Balkana in Evropskimi volitvami, smo se ozrli na Grške lokalne volitve, saj je država, ki jo je gospodarsko-finančna kriza najbolj prizadela, znanilec sprememb, ki se obetajo Evropski uniji. Podobni politični problemi se ponavljajo v vseh državah evropske periferije.

Navkjub nizki volilni udeleležbi, rezultati prvega kroga lokalnih volitev, še bolj pa javnomnenjski kazalci nedeljskih evropskih volitev, po mnenju novinarja Yiannisa Babouliasa kažejo na dejstvo, da se bo širši politični prostor Evrope moral sprijazniti s prisotnostjo močne leve politične struje.

Iz rezultatov lahko povlečemo nekaj zaključkov. Trenutni vladajoči koalicijski partnerici sta bili kaznovani za podpiranje varčevalnih ukrepov in sta izgubili nekaj mest, še slabše pa jima kaže na državnozborskih in evropskih volitvah.

Syriza je naredila majhen korak naprej z dobrim volilnim rezultatom v glavnih delavskih predelih Grčije, v Atenah in Atiki, v ostalih okrajih pa se ni odrezala najbolje. Syrizino stališče nam je pojasnil ekonomist Dimitris Liakos.

Volivci se vse bolj odklanjajo, v levo in v desno. Dober volilni rezultat sta dosegli tako Zlata zora kot Komunistična partija.

V oči pade še novonastajajoča stranka To Potami, po naše Reka, ki ji je uspelo aktivirati apolitično mladino, prav s svojo apolitično in protibirokratsko držo.

Kultivator sta pripravila Jankovič in vajenec Novelli.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness