Premiki na grški fronti in o estetizaciji upora

Oddaja
11. 12. 2014 - 12.00

Aktivna misel - Živa sila

-----------------------

Pogovor:

6 let od policijskega umora Alexandrosa Grigoropolusa, gladovna stavka Nikosa Romanosa in represija na grških fakultetah

6. decembra 2008 so v atenski četrti Exarchia policisti umorili 15-letnega Alexandrosa Grigoropolusa. Umor je družba prepoznala kot simbol sistemskega nasilja države, ki je sprožil več-mesečne socialne nemire po celotni Grčiji (solidarnostne akcije pa so aktivisti organizirali v večini evropskih mest in tudi globalno). Družbeno gibanje proti državi, kapitalistični devastaciji in policijskemu nasilju je politiziralo in zaznamovalo celotno generacijo. Od leta 2008 ni v Grčiji nič več tako kot je bilo. Če je bilo v Grčiji že pred tem težko vladati, je bilo potem to še težje.

Grčijo so vmes popolnoma razbile sile gospodarske vojne, ki je deželo Evropske unije spremenila v državo tretjega sveta. Družbena gibanja se kljub težkim okoliščinam še naprej organizirajo in borijo. 6. decembra so v Atenah, Solunu in številnih drugih grških mestih potekali množični protesti. Tudi v solidarnosti z anarhističnim zapornikom Nikosom Romanosom, ki je po mesecu dni prekinil gladovno stavko.

O teh vprašanjih in o zadnjih premikih na grški fronti smo se pogovarjali s tovarišico iz Soluna.

-----------------------------------------

Komentar: Estetizacija upora je tudi njegova kriminalizacija

-----------------------------------------

Napovednik:

- Nadaljuje se promocijska turneja nove številke Časopisa za kritiko znanosti - Anarhizem: onkraj obstoječega. Pridružite se razprav in organiziranju!

- V petek, 12. decembra bo v Ljubljani potekal protestni shod proti policijskemu nasilju, neenakosti in rasizmu - v solidarnosti z ljudmi, ki v teh dneh zasedajo ulice in trge po mestih v ZDA. Ob 17h na Trgu Revolucije!

- Izšla je nova številka redne okrožnice Anarhistka. Tokrat prvič na 12ih straneh. Priskrbite si svoj izvod pri vašem lokalnem distributerju subverzivne literature ali kontaktirajte FAO.

--------------------------------------------------------

Komad: http://youtu.be/p1wAu82U8T4

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.