E pa, nadaljujemo ...

Aktualno-politična novica
24. 1. 2014 - 14.35

Fraza o Olimpijskih igrah kot obdobju miru je mogoče zdržala pred dobrimi dvemi tisočletji, v moderni zgodovini pa je njeno ponavljanje predvsem slaba, če že ne cinična šala. Nič drugače ne bo med tokratno zimsko edicijo iger v ruskem Sočiju med 7. in 23. februarjem, le da se bo tokrat nepogrešljivemu jadikovanju nad vojnimi žarišči pridružilo še že skoraj pozabljeno bipolarno natezanje sveta. Konca zgodovine še ni, zato se je smiselno vrniti nazaj v leto 1980, ko je Moskva gostila poletno edicijo iger. Hladnovojni spopad ideologij in sovjetska vojaška intervencija v Afganistanu sta bili zaslužni za bojkot zahodnih držav, kar se je v zrcalni perspektivi ponovilo čez štiri leta v Los Angelesu.  Letošnja ob-olimpijska retorika malce spominja na zlate stare čase.

Pododbor Evropskega parlamenta za človekove pravice je tako v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi groženj ruskim nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo z zaščito človekovih pravic, še posebej na polju LGBT skupnosti. Kritične besede evroposlancev in gostujočih ruskih aktivistov so šle predvsem na račun razvpitih dopolnil ruske zakonodaje, ki prepoveduje odkrito javno besedo o netradicionalnih spolnih praksah. Wanja Kilder iz organizacije Quarteera je v tej luči opozorila, da je stopnja samomorov v skupnosti LGBT v Rusiji 10-krat večja od povprečja. Izražena je bila tudi, kakopak, zaskrbljenost nad novimi pristojnostmi represivnih organov, da pregledujejo prostore tako domačih kot tujih nevladnih organizacij. Predsednik Vladimir Putin kot nekdanji tajni agent namreč ni pozabil hladnovojnega vokabularija, zato se mora vsaka nevladna organizacija s tujimi finančnimi strici registrirati kot tuji agent, po domače vohun.

Na pozive k bojkotu iger zaradi homofobno razpoložene ruske vrhuške se je slednja odločila odgovoriti s protiofenzivo v obliki 153 strani dolgega Poročila o stanju človekovih pravic v Evropski uniji. V njem poleg zaznanih kršitev na območju povezave opozarja na agresivno promocijo pravic spolnih manjšin v drugih državah mednarodne skupnosti s strani Unije na podlagi neoliberalnih vrednot kot univerzalnega življenskega sloga. Mimogrede, izvrstnim prispevkom na temo zahodnega prozelitizma, če seveda gojite tradicionalistični/ortodoksni pogled na svet, lahko pogosto prisluhnete na frekvenci radia Voice of Russia. Gre paravzaprav že za drugo rusko poročilo takšne vrste. Lansko se je v okviru eujevsko-ruskega podajanja žogice nanašalo na ksenofobijo, rasizem, neonacizem in policijske zlorabe v Uniji.

Ostajamo v Rusiji in pri olimpijadi, le da se selimo v odbor za državljanske svoboščine, kjer je isti dan ruski novinar Andrej Soldatov pojasnjeval okoliščine komuniciranja v času iger. Vsebina vseh komunikacij naj bi bila popolnoma dostopna ruskim tajnim službam. Pričakovano, dodajamo, glede na vso mineštro okoli ameriške agencije za nacionalno varnost NSA in njenega nekdanjega pogodbenega sodelavca Edwarda Snowdna. Spletno vohunjenje ameriških in drugih tajnih služb v Evropi je pravzaprav tudi bil povod za razpravo odbora. Britanski poročevalec parlamenta o vohunskih dejavnostih v EU, Claude Moraes, je dejal, da je v Sočiju zaradi varnostnih razmer pričakovati povečano dejavnost ruskih tajnih služb. Po besedah Soldatova pa imajo v tovrstnih dejavnostih ameriške varnostne službe še vedno prednost, saj se v komunikaciji večinoma uporabljajo ameriške spletne aplikacije.  Glede ruskega političnega prizorišča je dodal, da lahko oblasti s pomočjo ruskega sistema nadzora nad komunikacijami SORM vohunijo tudi za opozicijskimi politiki, pri čemer nad uporabo sistema ni parlamentarnega nadzora.

Odbor evroparlamenta za okolje je podprl dogovor o dostopu do genskih virov in delitvi koristi od njihove uporabe, ki so ga mukoma dosegli pogajalci parlamenta in Evropskega sveta. Sporazum pokriva tudi vprašanje tradicionalnega znanja, ki ga premorejo staroselske in lokalne skupnosti, prispeval pa naj bi k ohranjanju biološke pestrosti ter k njeni trajnostno naravnani rabi. Nova pravila bodo zavezovala uporabnike, kot so zasebni zbiralci in podjetja ter akademski raziskovalci in znanstvene ustanove. Poskrbeli naj bi za legalno pridobivanje genskih virov in tradicionalnega znanja ter njihovo pošteno in enakopravno sokoriščenje, kar bo zagotovljeno s pridobitvijo ustreznega certifikata.   

Genski viri so zaradi velikega potenciala v, na primer prehranski, farmacevtski in kozmetični industriji, predmet številnih interesov. O tem pričajo tudi besede francoske poslanke iz skupine Zelenih, Sandrine Belier, ki je v parlamentu zadolžena za omenjeno tematiko. Pogajanja naj bi bila težavna zaradi pišmeuhovskega odnosa več držav članic do biodiverzitete. Obseg novih pravil bo zato manjši, kot je sprva upal parlament, saj se države članice niso strinjale, da zajamejo vse derivate genskih virov, kakor tudi ne o še strožjih kaznih za kršitelje.

Odbor za okolje v evropskem parlamentu je podprl tudi predlog predpisov, ki bi od držav članic zahtevali zatrtje nezakonitih prevozov in odlaganj odpadkov znotraj unije in v tretjih državah. Članice bi  tako bile dolžne poostriti inšpekcijske nadzore, saj se je izkazalo, da kljub veljavni direktivi o izvozu odpadkov izven držav članic Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, prihaja do kršitev. 25 odstotkov izvoza odpadkov izven unije tako ne spoštuje predpisov o zaščiti zdravja državljanov in okolja. Direktiva še posebej prepoveduje izvoz nevarnih odpadkov izven OECD-ja, kar pa z dobro delujočimi inšpekcijskimi službami uspe zagotoviti le redkim državam. Izvozniki odpadkov se tako poslužujejo tako imenovanega “port hoppinga”. Izvažajo iz držav, kjer je najbolj pomanjkljiva oziroma prizanesljiva kontrola.

Kratka in svinjska iz Evropske komisije. Ta je že z drugim opominom Slovenijo pozvala k večji skrbi za breje svinje. Na novega leta lansko leto uveljavljena pravila zahtevajo, da se breje svinje redijo v skupinah in ne v posamičnih stajah. Pravzaprav gre bolj za ozko kletko, v kateri se svinja ne more niti obrniti, v njej pa preživi čas od brejosti do odvzema mladičkov, kar se običajno zgodi po štirih tednih. Uporabo kletk rejci zagovarjajo zaradi nevarnosti, da bi svinje potacale mladičke, kar pa se da preprečiti z dobro načrtovanimi in vzdrževanimi oborami. Poleg Slovenije so opomin prejele še Belgija, Ciper, Grčija, Finska in Francija. Če v dveh mesecih ne bodo poskrbele za izpolnitev svojih obveznosti, bo lahko primer romal tudi pred Sodišče Evropske unije.

Grška vlada je slab teden po tem, ko je v Egejskem morju umrlo 12 afganistankih beguncev, končno naslovila tragičen dogodek. Minister za pomorstvo, Militadis Varvitsiots, ki je pred kratkim prek svojega twitterja napovedoval vojno proti imigrantom, je po plazu kritik iz mednarodne skupnosti danes v sklopu neformalnega zasedanja evropskega Sveta za pravosodje in notranje zadeve sporočil, da grška vlada globoko obžaluje tragične dogodke, ki so se zgodili v Egejskem morju ter da je Grčija popolnoma predana branjenju življenj ljudi, ki se v njihovih vodah in na mejah grških voda znajdejo v nevarnosti. Odločno pa je zavrnil, da krivda za smrt beguncev leži na plečih grške obalne straže. Odgovornost je prenesel na slabo vreme.

Neodvisno delovanje medijev v evropskem prostoru je čedalje bolj ogroženo, tudi delovanje vašega medija, kot ste bili obveščeni v OFF programu. Več o problematiki Radia Študent v Kultivatorju ob 17-ih. Zdaj pa k reševanju evropskih medijev. Mednarodno združenje novinarjev in organizacija Evropske alternative sta podali državljansko pobudo za Medijski pluralizem. Več o pobudi pove Giovani Melogli iz Mednarodnega združenja novinarjev:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Še nekaj besed o evropskem paradoksu. Več jih je, ta se seveda nanaša na medijsko krajino:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

In zaključna - Španija je ta teden uradno izstopila iz programa finančne pomoči. Trojke kao ni več, beda ostaja.

 

Projekt podpira Evropski parlament

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.