FOKUS: NIGERIJA

Oddaja
1. 2. 2015 - 0.00

Pobeg od srca teme! V februarju in marcu prisluhnite sklopu poročanj o nigerijski kulturi, politiki, šolstvu, glasbi in še čem! Samo na Radiu Študent!

Seme za nigerijski fokus je zasadil eden izmed urednikov na Radiu Študent. Hkrati smo nekateri sodelavci iz radia v prostem času besno izmenjavali mnenja, ideje in nasvete o tem, katere knjige je nujno potrebno prebrati, kako se o nekaterih stvareh poroča napačno ali pa so popolnoma izpuščene iz slovenske medijske krajine. Fokus Nigerija je plod radovednosti in želje po ustvarjanju prepotrebnega prostora v katerem poročanje ni omejeno na klišeje, ki smo jih vajeni.  

Poročanje, pisanje in komentiranje dogajanj o državah afriškega kontinenta je izziv, predvsem zaradi vseh diskurzov, ki so vezani na zgodovino ter trenutno razumevanje dogajanja v 54 državah. O Afriki se kljub ogromnem številu študij, pozivov in logičnih komentarjev izpod prstov učenjakov, blogerjev, nekaterih novinarjev in na prvem mestu afričanov še vedno po večini piše kot o državi. Poročanje o Afriki ni mogoče, Afrika ni država, pač pa kontinent z 54 zelo raznolikimi državami, znotraj katerih živjo mnoge etnične skupine, ki ena z drugo pogostakrat nimajo nič skupnega razen tega, da njeni pripadniki živijo v isti državi.

Za nigerijski in ne nekakšen afroiden regijski fokus smo se odločili ravno zaredi tega, ker se zavedmo mnogih razlik, specifičnih zgodovin in individualnosti, ki jih je moč najti na kontinentu. Priznavamo, da je že sam Fokus Nigerija problematičen, predvsem zaradi tega, ker je zelo težko v en koš strpati 250 etničnih skupin in njihove realnosti. A nekje je potrebno začeti.

V pričujočem fokusu se ne bomo posebej osredotočali na diskurze o kolonializmu, postkolonializmu (če o njemu sploh lahko govorimo), nacionalnosti, rasizmu o tem ali je politično korektno pisati o plemenu, etnični skupini ali ljudstvu. Zavedamo se pomembnosti razprav o temu in upamo, da jim bomo kmalu lahko namenili poseben fokus.  Tokrat se bomo v okviru različnih redakcij znotraj Radia Študent posvečali glasbi, šolstvu, filmu, literaturi, spletnim prevaram, športu, politiki in zgodovini, ter vse skupaj (če se le da) poskušali umestiti v širši kontekst. Vsaka od redakcij bo k fokusu prispevala vsaj 3 oddaje.

Skromno upanje vseh sodleujočih v tem fokusu je namreč, da bi vsaj malo prikazali kompleksnost in raznolikost države kot je Nigerija in se oddaljili od tipičnih poročanj o afriških državah in kontinentu, ki je v domišljiji popularnih medijev poln vojn, ljudi, ki želijo v Evropo, revščine, lakote, bolezni in po drugi strani kičastih sončnih zahodov, izjav, kot so afričani se rodijo s plesnim ritomom v krvi, safarijev in drugih podobnih kolonialnih orgazmov.

V pričakovanju komentarjev, predlogovov in vseh ostalih morebitnih prebliskov vas vabimo h komentiranju, vzpodbujanju razprav, predvsem pa k uživanju v oddajah, ki bodo v etru  Radia Študent v naslednjih dveh mesecih.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.