Prvo poglavje: Uvod v kohezijsko politiko, drugič

Oddaja

Pozdravljeni v drugi oddaji projekta Govoriš kohezijsko, ki jo na Radiu Študent pripravljamo v sodelovanju s Centrom za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Slovenije oziroma CNVOS. V prvi oddaji smo predstavili delovanje Evropske kohezijske politike in kako evropska sredstva funkcionirajo v Sloveniji. Danes pozornost usmerjamo na organizacijske vidike kohezijskega financiranja, na teritorialno razdeljenost na regije, na povezovanje državnega in evropskega financiranja in tako dalje.

Evropska kohezijska politika
Kako Evropska unija skrbi za ospodarski razvoj regij in mest, gradnjo infrastrukture, rast delovnih mest ipd.
 / 22. 10. 2018

Birokratska mreža organov je sestavljena iz treh nivojev. Kako so ti sestavljeni, pojasni Bojan Suvorov, direktor urada za kohezijsko politiko ali krajše s kratico SVRK:

Izjava

Slovenija je za potrebe evropske kohezijske politike razdeljena na dve regiji, ki upravljata s približno dvema tretjinama kohezijskega denarja. Sredstva znotraj kohezijske politike se podeljuje po statistični delitvi na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo. Slednja zaradi višjega povprečja BDP-ja glede na evropsko povprečje dobiva manj sredstev, medtem ko je vzhodni dodeljeno več sredstev. Od kje ta delitev, pojasni Ivan Žagar, direktor Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija

Izjava

Ekonomsko statistična razdelitev, ki izhaja iz pragmatične odločitve, pa navkljub pragmatičnim izvorom proizvaja učinke, ki utrjujejo že tako ali tako neenak gospodarski in socialni položaj med regijami. Nadaljuje Žagar.

Izjava

Kot nadaljuje Žagar, problem leži v primanjkljaju zgodovinsko in institucionalno izoblikovanih regij.

Izjava

Prav tako je črpanje sredstev zaznamovalo več nepravilnosti, ki jih je v svoji reviziji ugotovilo tudi Računsko sodišče. Poglaviten problem, na katerega je revizija opozorila, je predvsem v manku centralnega in transparentnega nadzora nad informacijami o črpanju sredstev. Kako poteka nadzor in kako ugotovitve, komentirajo na Uradu, Suvorov.

Izjava

Nadalje smo govorili z Jelkom Grosom iz Zavoda za šport RS Planica, ki je s kohezijskimi sredstvi obnovil in dogradil Nordijski center Planica ter v okviru programov Mladi za mlade in Zdrav življenjski slog spodbuja zaposlovanje diplomantov športne smeri in izvajanje športnih programov, ki jih izvajajo šole in športna društva. Gros nam je razložil naravo financiranja večjih investicijskih projektov in nujnost povezovanja državnih proračunskih sredstev ter evropskih sredstev.

Izjava

Kohezijska sredstva Evropske unije za zdravo življenjsko okolje
 / 25. 12. 2018

Priprava naslednje evropske finančne perspektive, ki bo trajala od leta 2021 do leta 2027, je v polnem teku. Zaznamuje jo predvsem izguba okoli 8 odstotkov sredstev ali 85 milijard evrov, ki jih je v prejšnjem sedemletnem obdobju prispevala Velika Britanija. Evropa bo na drugi strani namenila več denarja za varnost. Kaj to pomeni za kohezijsko politiko, razlaga Bojan Suvorov:

Izjava

V novi finančni perspektivi se bodo sredstva najbolj zmanjšala vzhodnoevropskim državam, povečala pa mediteranskim državam, tudi na račun sredstev za reševanje migrantske krize. Po sedaj predstavljenih načrtih se bodo sredstva, namenjena Sloveniji, zmanjšala za 9 odstotkov, kar pa se lahko v prihodnosti še spremeni:

Izjava

V okviru projekta Govoriš kohezijsko na Radiu Študent pripravljamo še 6 podcastov, na našem Youtube kanalu Radio Študent RTVŠ pa si lahko ogledate tudi posnetke konferenc o kohezijski politiki, ki so 23. in 26. tega meseca potekale v Mariboru in Ljubljani.

 

V sodelovanju s CNVOS raziskujemo uspešnost Slovenije pri črpanju sredstev iz kohezijskih skladov EU.

Oddaja je nastala v okviru projekta Govoriš kohezijsko?, ki ga podpira Evropska komisija. Podana mnenja v oddaji ne odražajo mnenj Evropske komisije, slednja pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness