Ploski krog brazilske korupcije

Oddaja
26. 4. 2017 - 12.00

Leta 1954 je v brazilski palači zadonel strel. Predsednik Getulio Vargas si je ob neukrotljivem stopnjevanju nestabilnega državnega stanja in razkritju lastne vpletenosti v korupcijski škandal pognal metek skozi srce. Vargas, ki velja za enega pomembnejših brazilskih predsednikov, je med drugim s pomočjo svoje politične propagande »Olje je naše!« nacionaliziral brazilsko nafto in ustanovil državno podjetje Petrobras, ki se v zadnjih mesecih razkriva kot osrednja točka največjega svetovnega korupcijskega škandala.

Brazilija je prostor, kjer se korupcija poleg tega, da je prisotna v vseh porah družbe, že desetletja izmenjuje tudi na samem političnem vrhu. Začetek tako imenovane »koruptivne dediščine« pa sega v dvajsetletno obdobje vojaške oblasti, ki je nasledilo državni udar leta 1964 in tako velja za zlato lestev brazilske korupcije. Krajši vpogled v razvoj politične korupcije v Braziliji glede na zadnje dogodke pa nam poda David Fleischer, v Braziliji rojeni Američan, ki med drugim deluje kot profesor na univerzah v Washingtonu, New Yorku in Braziliji.

Izjava

Kot omeni Fleischer, intenzivnejši boj proti korupciji v brazilskem političnem vrhu začne delovati šele v letih 2015 in 2016. Ta pa je vezan na operacijo Avtopralnica, ki se začne s koncem leta 2013. Ena najodmevnejših protikorupcijskih operacij je pod drobnogled zajela podkupnine, vezane na državno naftno podjetje Petrobras, in tako v dobrih treh letih delovanja uspela prepoznati največjo korupcijsko afero v zgodovini. Višina izdanih podkupnin v aferi se trenutno ocenjuje na znesek nekje med šestimi in osmimi milijardami dolarjev.

Glede na visoko raven korupcije v Braziliji, ki se nemoteno vleče že vsaj pol stoletja, se pojavlja vprašanje o možnem političnem interesu, ki poganja tako nenadno in uspešno protikorupcijsko operacijo. Več o razvoju operacije Avtopralnica in morebitnem političnem interesu v ozadju pove Brian Winter, novinar, pisatelj in urednik revije Americas Quarterly.

Izjava

Ljudje, ki poganjajo operacijo Avtopralnica, so večinoma srednje izkušeni sodniki v svojih 30-ih ali 40-ih letih starosti. Najodmevnejše ime v ozadju operacije pa je zagotovo Sergio Moro, 44-letni sodnik, ki trenutno poveljuje protikorupcijski operaciji. Ob izjemnih uspehih je Moro, sodeč po zadnjih anketah, edina javna osebnost v Braziliji, ki v zadnjih letih konstantno uživa javno podporo, ki je višja od 50 odstotkov.

Januarja letos je operacijo zaznamoval tragičen dogodek. Teori Zavascki, sodnik, ki naj bi vodil sodni proces proti številnim osumljenim osebam v sklopu operacije, je namreč umrl v letalski nesreči. Zavascki se je s privatnim letalom vračal z dopusta na sodišče, kjer naj bi na podlagi pričanj 77-ih zaposlenih v gradbenem podjetju Odebrecht začel sodni postopek proti številnim najvplivnejšim osebam v Braziliji. Na poti pa je letalo iz nepojasnjenih razlogov strmoglavilo v Atlantski ocean. Več o nesreči in njenih posledicah za operacijo doda Winter.

Izjava

V sklopu operacije so v dobrih treh letih delovanja uspešno osumili že okrog 200 oseb. Med osumljenci so se tako znašli najvplivnejši brazilski mogotci, tajkuni, senatorji, guvernerji in župani. Na zatožno klop je med drugim sedel tudi naftni mogotec Eike Batista, leta 2012 poznan kot sedmi najbogatejši človek na svetu. Več o rezultatih protikorupcijske operacije Avtopralnica doda Fleischer:

Izjava

Vendar pazimo, da nas obsežni nabor obtožencev, s katerim se lahko pohvali operacija Avtopralnica, ne očara prehitro. Poleg številnih vrhovnih političnih akterjev, ki se jim z eno nogo na obali še vedno obeta možnost, da se uspešno izognejo obtožbam korupcije, se tu skriva še jedrni problem. Ena največjih ovir brazilskega protikorupcijskega boja se skriva v starem zakonu, katerega korenine segajo v kolonialno dobo 19. stoletja. Sodeč po omenjenem zakonu lahko osebam s političnega vrha sodi le vrhovno sodišče. Ob neskončnih vrstah na vrhovnem sodišču pa si lahko osumljeni politiki obetajo vsaj nekaj dodatnih let svobode, če ne celo zastaranje primera. Možnost spremembe zastarelega zakona se obeta maja, o čemer več doda Fleischer:

Izjava

Nedavno smo lahko opazili obsežne stavke policistov v nekaterih brazilskih zveznih državah, ki so se zvrstile predvsem zaradi slabih delovnih pogojev in plač. Najopaznejša je bila stavka v zvezni državi Espirito Santo, kjer naj bi po nekaterih ocenah odsotnost policije v samo enem tednu terjala kar sto dodatnih žrtev strelskih spopadov. Več o tem, kakšni so delovni pogoji v brazilskem sodstvu, pa doda Winter:

Izjava

Eden odločilnih razlogov za uspešnost protikorupcijske operacije Avtopralnica pa se skriva tudi v mednarodnem sodelovanju z brazilskim sodstvom. Dodaja Fleischer:

Izjava

Trenutno se vprašanja o bodočem obsegu operacije vrtijo predvsem okrog možnih obtožb bivšega predsednika Luiza Ignacia Lule da Silva, bolje poznanega kot Lula, njegove naslednice Dilme Rousseff in trenutnega predsednika Michela Temera. Operacija Avtopralnica bo tako med drugim najverjetneje odigrala pomembno vlogo pri razpletu naslednjih predsedniških volitev, ki so predvidene za leto 2018. Potencialni kandidat na naslednjih volitvah pa je tudi bivši predsednik Lula. Ta je Braziliji predsednikoval med letoma 2003 in 2011 in v tem času z javno podporo, ki je konstantno presegala 80 odstotkov, uspel Brazilijo voditi po poti najvišje gospodarske rasti v brazilski zgodovini. Več o njegovi vpletenosti v korupcijsko afero in vplivu te afere na njegovo morebitno kandidaturo na volitvah v naslednjem letu doda Winter:

Izjava

Na potek naslednjih volitev pa bo zagotovo vplivala tudi sprememba zakona iz leta 2015, ki po novem preprečuje financiranje predsedniških kampanj s strani korporacij. Več o nujnosti omenjene spremembe in težavah, s katerimi se srečuje brazilski volilni sistem, pove Fleischer:

Izjava

Zgodba pravkar omenjenega bivšega predsednika Lula pa je v številnih točkah neizogibno prepletena z bivšo predsednico Dilmo Rousseff. Prva ženska predsednica v Braziliji je državo vodila v času strmega padca v najglobljo krizo v zgodovini. Medtem ko je njen predhodnik Lula vodil nadvse dialoško politiko, je za Dilmo značilno samoglavo in jekleno vzdrževanje oblasti. Predsednica, ki se lahko pohvali s svojim bojevanjem v gverili v 70-ih letih prejšnjega stoletja, je ob vzponu na oblast svoj čas poveljevala tudi državnemu naftnemu podjetju Petrobras. Danes pa je ena od osrednjih osumljenk operacije Avtopralnica.

Pri tem je treba poudariti, da se ob razpravi o brazilski korupcijski aferi zelo pogosto napačno razume razlog njene odstavitve s funkcije predsednice države v letu 2014. Njena odstavitev namreč ni temeljila na sumu vpletenosti v Petrobrasov korupcijski škandal, temveč na očitkih slabega vodenja in upravljanja državnih financ. Po besedah številnih analitikov pa sta bila odločilna razloga njena avtokratska oblika predsednikovanja in posledično zanemarjanje senata. Več o formalnih razlogih njene odstavitve pove Fleischer:

Izjava

Medtem ko je kar nekaj tesnih sodelavcev Dilme Rousseff že pristalo za rešetkami, ni bila bivša predsednica trenutno še ničesar obtožena. O morebitnem sodnem postopku, ki bi jo lahko doletel, Fleischer dodaja sledeče:

Izjava

V zadnjih tednih pa operacija Avtopralnica dviga prst tudi nad trenutnega predsednika Temera. A ne glede na svojo vpletenost v korupcijski škandal lahko ta vsaj do naslednjih volitev ostane pod varno zaščito predsedniške imunitete.

Temer, ki je na oblast prišel po odstavitvi Dilme Rousseff, je krmilo države prevzel v nadvse težavnem času. Medtem ko večina brazilskega ljudstva ostaja obremenjena z razrešitvijo korupcijskega škandala, se Temer in njegova vlada ukvarjata predvsem z iskanjem rešitve za padajočo gospodarsko rast v državi. Ekonomska kriza, v kateri se Brazilija intenzivneje utaplja predvsem od leta 2013 dalje, je v primerjavi s hitro rastočo ekonomijo v prejšnjem desetletju močno šokirala brazilsko javnost. Gospodarstvo, ki slovi kot eno najbolj zaprtih v Južni Ameriki, je pod Temerjevo vlado na preizkušnji dodatnega odpiranja proti tujini. Aktualni korupcijski škandal pa ga na tej poti kvečjemu ovira, tako glede domačih kot glede tujih investitorjev. Več o nalogah Temerjeve vlade in trenutni ravni njegove popularnosti v Braziliji dodaja Fleischer:

Izjava

Temerjeva vlada je med drugim sprejela tudi številne protikorupcijske ukrepe. V zadnjem decembru pa je širšo brazilsko javnost razburil poskus spremembe zakona, ki bi oteževal sodno obtožbo višjih državnih politikov in v določenih nazorih tudi omejeval pristojnosti sodnih organov. Poskus spremembe zakona je izzval burno reakcijo brazilskega ljudstva, ki se je v znak protesta v številu več deset tisoč protestnikov podalo na ulice večjih brazilskih mest. Več o poskusu spremembe zakona pove Winter:

Izjava

Kot v zadnji izjavi že nakaže Brian Winter, protikorupcijski boj – tako na splošno kot predvsem v kontekstu operacije Avtopralnica – dobiva vse večji pomen za brazilsko javnost. Glede na hiter vzpon povprečnega življenjskega standarda, ki mu je bilo prebivalstvo priča v zadnjih dveh desetletjih, je postalo več kot očitno, da so se volilne karte temeljito spremenile. Namesto vprašanja lakote in brezposelnosti tako osrednjo atrakcijo brazilskim volivcem v obdobju zadnjih let predstavlja prav protikorupcijski boj. Za konec razloži Winter:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.