Essam Elkorgle

Okrogla miza, intervju ali pogovor
3. 2. 2024 - 15.00

1. knjiga: Politična osnova tretje svetovne teorije (9/31)
Anonymous
 / 2. 2. 2024

Da nas ideologija spremlja na vsakem koraku oziroma določa našo realnost, je dejstvo. Kljub temu se v parlamentarnih političnih krogih še vedno operira s termini, kot je deideologizacija, ki pridejo v uporabo predvsem, ko gre za državne institucije. Po logiki liberalne demokracije naj bi bila ena od sfer, v katerih ideologija nima mesta, javni izobraževalni sistem. Ta naj bi v glave učencev in dijakov z uporabo znanstvene metode in v imenu objektivnosti prenašal čista dejstva ali pa vsaj uravnoteženo interpretacijo družbenih fenomenov. 

V državah, kot je Slovenija, kjer dominira ideologija liberalizma, ki sam sebe afirmira preko domnevne neideološkosti in ki ga spremlja samoumevni nacionalizem, razprave o ideologiji v šolah niso prav pogoste. Največkrat se o ideologiji govori, ko gre za interpretacijo druge svetovne vojne na Slovenskem.

Dve operativni vladi, ena v Tripoliju, druga v Tobruku
 / 3. 3. 2022

V državi, kot je Libija, kjer je pred 13 leti z umorom dolgoletnega predsednika Moamerja Gadafija prišlo do radikalne menjave oblasti, so tovrstni ideološki razkoraki veliko vidnejši. Vojaški intervenciji Nata sta sledili dve državljanski vojni. Druga je državo razdelila na vzhodni del, kjer ima oblast libijska nacionalna vojska pod vodstvom generala Kalife Haftarja, in zahodni del pod vplivom vlade narodnega soglasja s podporo zahodnih držav. Čeprav so oblast kasneje poskušali poenotiti, se to ni zgodilo. V državi delujejo različne paramilice in druge organizacije, ki zastopajo interese imperialističnih teženj zunanjih držav, te pa se okoriščajo na račun tega, da ni centralne oblasti. V tem kontekstu je tudi libijsko šolstvo bolj podvrženo tujim vplivom.

Matteo Capasso: Everyday Politics in Libyan Arab Jamahiriya (Syracuse University Press, 2023)
 / 11. 1. 2024

Za Južno hemisfero smo se pogovarjali z Libijcem Essamom Elkorglejem, doktorskim študentom na Univerzi v Illinoisu. Govorili smo o tem, kakšen vpliv na šolske učbenike ima v današnji Libiji državna ideologija, pa tudi različni imperialistični posegi, ki so v obdobju po padcu Gadafija ključna značilnost libijske politike. 

 Z Essamom Elkoraglejem se je pogovarjal Fin, ki vas prihodnjo sredo vabi na predavanji sogovorca na ljubljanski filozofski fakulteti ter Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. 

 

Fotografijo nam je posredoval Essam.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

A obstaja posnetek predavanja, ki je oglasevano v prispevku?

obstaja, ampak ni tako dobro predavanje kot intervju

tip čist halal, materialist pa bol tko-tko

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness