Čemu likvidacija zasebnih bank?

Čemu likvidacija zasebnih bank?

Aktualno-politična novica
20. 9. 2013 - 17.00

V Državnem Zboru se zaključuje izredna seja, ki jo je zahtevala opozicijska Slovenska Demokratska Stranka, ki meni, da mora javnost izvedeti kdo so depozitorji v Probanki in Factor Banki. Predvsem tisti z depoziti višjimi od sto tisoč evrov. Finančni minister Uroš Čufer je namreč napovedal, da bo milijardno državno poroštvo omenjenima bankama omogočilo, da bodo poplačani prav vsi depozitorji. Tudi tisti, ki imajo v banki več kot sto tisoč evrov, kar je precej bolj velikodušno kot sicer predvideva jamstvena shema depozitov, ki v primeru likvidacije zagotavlja le izplačilo depozitov do višine 100.000 evrov.

Desnica meni, da ni eksces le to, ampak že sam načrt likvidacije, po njihovem mnenju bi bil veliko bolj smotrn stečaj in konec bančnega socializma, kot je to poimenoval neoliberalni ekonomist Bernard Brščič.

Mnenja smo poiskali pri direktorju Združenja Bank Slovenije, Francetu Arharju; nekdanjemu članu uprave Agencije za upravljanje s Kapitalskimi naložbami Marku Golobu, ter članu Iniciative za Demokratični Socializem, Marku Kržanu.

Prisluhnite.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.