21. 6. 2024 – 17.00

Bomo dočakali dostojne penzije?

Audio file
Vir: Posnetek zaslona dokumenta s predstavljenimi izhodišči

Pokojnine bomo imeli, je po seji vlade konec aprila zatrdil minister za delo Luka Mesec. Kakšne oziroma kako visoke bodo ter kdaj jih bomo dočakali, smo se spraševali v današnjem Kultivatorju. Vlada je ta teden predstavnikom sindikatov in delodajalcev predstavila izhodišča za pokojninsko reformo, ki jih je pripravilo Ministrstvo za delo in so potem šla skozi korekcije Ministrstva za finance pod vodstvom Klemna Boštjančiča. Vlada jih je sprejela konec aprila, a oznako interno z njih umaknila ta torek, 18. junija.

Vlada namerava postopno dvigniti starostno mejo za pravico do starostne pokojnine s 60 na 62 let oziroma s 65 na 67 let od leta 2028, pri čemer delovna doba ostaja 40 let. Spreminja se tudi referenčno obdobje za odmero pokojnine, in sicer s 24 najboljših zaporednih let zaposlitve na 40 let z izločitvijo petih najslabših, torej na praktično celotno delovno obdobje. Ministrstvo za delo si je z dvigom odmernega odstotka obetalo kompenzacijo za daljše referenčno obdobje, a se je obrisalo pod nosom - izhodišča predvidevajo dvig za dve odstotni točki in ne za sprva predvidene štiri in pol. 

Kaj pomenijo spremembe, ki jih je vlada Janeza Janša v zameno za postcovidne evre v načrtu za okrevanje in odpornost obljubila Evropski komisiji, smo govorili z nekdanjim sodelavcem Ministrstva za delo Anžetom Dolinarjem, Goranom Lukićem iz Delavske svetovalnice in Marijanom Papežem, generalnim direktorjem Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.