28. 10. 2016 – 17.00

Črnogorski udar

Audio file

Dosedanji premier in najverjetnejši mandatar Milo Đukanović je naznanil odstop s položaja navkljub temu, da je njegova stranka SPD osvojila 36 sedežev v 81-članskem parlamentu. Naznanitev je prišla po izjavi, da črnogorski državni organi preiskujejo načrt domnevnega poskusa državnega udara, ki naj bi se zgodil na dan volitev 16. oktobra. Udar naj bi pripravljala peščica srbskih državljanov, ti pa naj bi za gnetenje konflikta izkoristili pričakovan protest državljanov pred parlamentom po volitvah. To naj bi storili tako, da bi se člani preoblekli v policiste in streljali na protestnike. Prav tako naj bi bil del načrta odvzem svobode Đukanoviću. Dvajset ljudi, ki naj bi načrtovali udar, je bilo tudi aretiranih, njihov vodja pa naj bi bil Bratislav Dikić, nekdanji srbski general in vodja policijske specialne enote žandarmarije.

Državno tožilstvo naj bi imelo za dotični načrt neizpodbitne dokaze, sum terorističnega napada pa je med volitvami bila voda na mlin Đukanoviću. Prav tako črnogorska opozicija tudi na podlagi udara ne priznava rezultatov volitev. Kot pojasni Đorđe Jovanović z radia Krš, domnevni poskus tovrstnega udara ob volitvah ne bi bil prvi v nedavni zgodovini črnogorskega političnega prostora:

Izjava

Poskusu udara so črnogorske oblasti dodale kataklizmične primesi. Črnogorski specialni tožilec Milivoje Katnić je izjavil, da bi bila v primeru udara Črna gora zavita v temo. Na novinarsko vprašanje, od kod so pridobili prve informacije o obstoju dotičnega domnevno terorističnega plana, pa je rekel, citiramo: “Informaciju smo dobili onako kako su je Crnogorci uvijek dobijali, uz pomoć Boga i junaškog talika.” Za tiste, ki vam srbohrvaščina ni blizu gre v prostem prevodu to nekako takole: “Informacijo smo dobili tako kot so jo Črnogorci vedno dobivali, s pomočjo Boga in neznanega junaka.” Tožilec je bil do sedaj sicer eden izmed ostrejših napadalcev korupcijskih afer v političnih krogih, a črnogorske javnosti tokrat ni prepričal. Pojasni Mihajlo Jovović, glavni urednik časnika Vijesti:

Izjava

Obstoj načrta za državni udar je potrdila tudi Srbija, češ da so državni preiskovalni organi našli dokaze o omenjeni zaroti. Prav tako je Đukanović zanikal možnost vpletenosti srbskih oblasti. Čemu so služile izjave srbskega premierja Aleksandra Vučića o dokazih za udar v Črni Gori, Jovović:

Izjava

Četudi je to koristilo Đukanoviću, pa kljub temu ostaja vprašanje, ali je sam orkestriral udar ali so ga dejansko skušali odstraniti. Dokazi za eno ali drugo verzijo ne obstajajo, kot opozarja general in vojaški analitik Blagoje Grahovac, pa je Črna gora z geopolitične perspektive nevralgična točka.

Izjava

Prav tako so po mnenju sogovornika v Črni gori močno prisotni ruski interesi. Komu bi koristil Đukanovičev odstop, nadaljuje Grahovac.

Izjava

Đukanovič prav tako postaja moteč za Washington in Bruselj. Jovović:

Izjava

Četudi so geopolitični interesi na splošno v Črni gori močno prisotni, pa po mnenju Jovanovića v dotičnem primeru niso igrali neposredne vloge.

Izjava

Đukanovića bo nadomestil njegov bližnji sodelavec in dosedanji podpredsednik Duško Marković. Ali bo to vplivalo na politiko Črne Gore, Grahovac:

Izjava

Četudi je zavzemanje za drugačno politiko od Đukanovićeve malo verjetno, bo Marković moral upoštevati novo opozicijo, v vrstah katere je sedaj tudi Socialna demokrasta stranka, krajše SDP. Ta je sedaj del novega političnega subjekta, z opisom katerega današnji Kultivator zaključi Grahovac.

Izjava

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj