Del ZUJF-a na ustavnem sodišču

Aktualno-politična novica
1. 6. 2012 - 17.00

Včeraj je začel veljati Zakon o uravnoteženju javnih financ ali krajše ZUJF. Zakon je bil po usklajevanju med socialnimi partnerji v Državnem zboru sprejet v začetku maja, kasneje pa je njegova veljava postala vprašljiva zaradi vložene referendumske pobude s strani obeh policijskih sindikatov. Po slabih dveh tednih so bili dogovori med sindikatoma in vlado doseženi, pri čemer vsebina konsenza ni vplivala na ZUJF. Zakon je torej v veljavi in junijske plače za javne uslužbence bodo tako že obračunane po novih pravilih. Seveda pa bodo začeli veljati tudi drugi ukrepi, ki jih zakon prinaša.

Zakon je začel veljati z objavo v uradnem listu, to pa je tudi pogoj za vložitev ustavne presoje ustavnosti ali celotnega zakona ali posameznih določb. V tem trenutku so pod vprašajem predvsem tri določbe. Postopke za ustavno presojo je glede tako imenovanih varovanih plač in izplačila regresa za leto 2012 v sredo skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije napovedal Sindikat ministrstva za obrambo, prvi pa so pridodali še presojo na ustavnem sodišču glede prisilnega upokojevanja.

Začnimo z določbo Zakona o uravnoteženosti javnih financ, ki ukinja institut varovanih plač. Za kaj gre, je v sredo v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija pojasnil predsednik Sindikata ministrstva za obrambo, Darko Milenkovič:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Minister za finance Janez Šušteršič je glede ukinitev varovanih plač sicer povedal, da je pobuda o tem prišla s strani sindikatov.

Druga sporna določba se tiče prisilnega upokojevanja javnih uslužbencev. V praksi to pomeni, da morajo vsi javni uslužbenci po tem, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, zapustiti svoje delavno mesto, oziroma lahko še za največ dve leti po izpolnjenih pogojih, v kolikor z delodajalcem sklenejo pogodbo, opravljajo svoje delo. Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov, Andrej Zorko, je vložitev ustavne presoje utemeljil z naslednjimi besedami:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Rajko Pirnat iz Pravne fakultete potrdi, da je bila prisilna upokojitev že večkrat na ustavnem sodišču, pri čemer so bile določbe zakonov, ki so jo predvidevale, vedno razveljavljene. Razlogi so bili, pravi Pirnat, precej različni in nadaljuje:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Po mnenju Pirnata pa obstaja še en razlog protiustavnosti prisilnega upokojevanja in sicer je:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Pirnata smo vprašali tudi ali ni že samo po sebi protiustavno, da se javne uslužbence sili k upokojevanju:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Za mnenje o vložitvi ustavne odločbe o prisilni upokojitvi smo prosili tudi predsednico Zveze društev upokojencev Slovenije, Matejo Kožuh Novak:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Kožuh Novakova vidi položaj kot dokaj zapleten in pravi, da po drugi strani:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Tretja sporna odločba se tiče izplačila regresov. Sekretar pri Sindikatu delavcev v vzgoji, izobraževanju in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Bojan Hribar, je poudaril, da pri usklajevanju med socialnimi partnerji in vlado ni bil dosežen dogovor o izplačilu regresa za leto 2012. Tako same vlagatelje ustavne presoje ne zavezuje podpis konsenza. Hribar nadalje spomni, da je bil nekaterim javnim zavodom regres že izplačan. Podrobneje Hribar:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Ključni problem je po mnenju Hribarja v tem, da je Zakon o izvrševanju proračuna za leto 2012 predvideval višje regrese, kot so le-ti določeni z novim zakonom. Zakon za uravnoteženje javnih financ tako po njegovem mnenju in po mnenju večine sindikatov za nazaj odvzema pravice, kar da je protiustavno. S tem se strinja tudi Rajko Pirnat:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Sindikati predlagajo tudi, da ustavno sodišče zadrži izvajanje spornih določb. Ustavni sodniki se lahko za zadržanje odločijo, če nastanejo protiustavne in hkrati nepopravljive posledice. Janez Šušteršič meni, da v teh primerih do nepopravljivih posledic ne bi prišlo. Sindikati so drugačnega mnenja. Andrej Zorko:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Vlog za ustavno presojo določb novega zakona o javnih financah pa bo verjetno v prihodnosti še več. Poslušajmo za konec, katere so za Pirnata najbolj sporne:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness