Gremo naprej

Audio file
Vir: Evropska komisija

Kultiviramo smo trgovinsko-tehnološko vojno med Združenimi državami Amerike in Kitajsko, v kateri kot stranski udeleženci nastopajo še Južnokorejci in Evrounijci.

Audio file
26. 5. 2023 – 17.00
O vojni s čipi nasploh in prepovedi naročanja Micronovih izdelkov na Kitajskem posebej.

Ta teden je južnokorejski predsednik Jun Suk Jol oznanil okrog 17 milijard evrov vreden paket pomoči polprevodniškim industrialcem. Glavni del bodo garancije državne Korejske investicijske banke za investicije v razvoj in širitev kapacitet proizvodnje. Korejska Samsung in SK Hynix sta med vodilnimi na področju spominskih čipov, a pri logičnih čipih ne moreta konkurirati - pri njihovem razvoj z ameriškim Intelom, pri proizvodnji pa tako ali tako dominira tajvanski TSMC. 

Prejšnji teden je ameriški predsednik Joe Biden naznanil povišanje carin na uvoz več kitajskih produktov. Avgusta bodo med drugim začele veljati višje carine na uvoz električnih avtomobilov, litijskih baterij, sončnih celic in produktov iz jekla ter aluminija s Kitajske. Z začetkom naslednjega leta bo začelo veljati tudi zvišanje carin na uvoz računalniških čipov s Kitajske s 25 na 50 odstotkov.

Pri osmišljanju globalne tehnološke tekme nam je pomagal Andrej Žemva iz Laboratorija za načrtovanje integriranih vezij na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj