Ignorirani razpis

Oddaja
znanost
19. 8. 2016 - 17.00

Počitniško razploženeje v raziskovalnih krogih je v tem tednu medijsko nekoliko predramila informacija o neprijavljanju Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) na enega od razpisov za evropska raziskovalna sredstva. Kot sta poročala časnika Dnevnik in Finance, se ARRS tudi letos, tako kot vse od leta 2013, ni prijavil na razpis Evropske komisije za financiranje raziskovalnih projektov oziroma dela raziskovalcev v okviru Obzorja 2020. Gre za razpis Marie Curie Cofund, v okviru katerega je mogoče dobiti finančna sredstva za usposabljanje doktorskih študentov ter individualne raziskovalce, ki bi želeli delovati v tujini. Več o razpisu pa Urša Opara Krašovec z ljubljanske Fakutete za elektrotehniko.

izjava

Agencija za raziskovalno dejavnost se je na razpis Marie Curie Cofund prijavila v letih 2011 in 2012, še pod vodstvom Francija Demšarja. Takrat je bilo na voljo slabih 7,5 milijonov evrov, a agencija ni bila uspešna. Leta 2013 se ARRS na razpis ni več prijavil, prav tako pa ne tudi kasneje, ko je na čelo agencije prišel aktualni direktor Jozsef Györkös. Med drugim tudi nekdanji sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo pojasnjuje zakaj.   

izjava

Neprijava na razpis ima seveda širše posledice na raziskovalno dejavnost, Opara Krašovec pa pri tem poudari pomen razpisa za mlade raziskovalce.

izjava

Glavno oviro je za agencijo, kot rečeno, predstavljala lastna finančna soudeležeba.

izjava

Navkljub temu, da razpis zahteva lastno finančno soudelžebo, pa imajo na agenciji po mnenju Urše Opare Krašovec številne druge možnosti.

izjava

Po mnenju nekaterih kritikov s področja raziskovalnih dejavnosti - nekateri med njimi se ob naši prošnji za komentar niso želeli javno izpostaviti - je bilo za neprijavo na razpis Marie Curie Cofund izgubljenih 20 milijonov sredstev. Györkös takšne ocene smatra za močno pretirane.

izjava

No, kot smo slišali že v uvodni direktorjevi izjavi, je za neprijavo na razpis, čeprav so zanj vedeli že slabo leto, kriva tudi kadrovska podhranjenost.

izjava

Čeprav prijava, kot poudarja Opara Krašovec, ni med najenostavnejšimi, pa po njenem mnenju argument o pomanjkanju kadra ne vzdrži.

izjava

Agencija za razvojno dejavnost se bo na omenjeni razpis skušala prijaviti predvidoma prihodnje leto. Lažjo prijavo naj bi po besedah Jozsefa Györöksa omogočal tudi spremenjeni pravilnik, ki določa sofinanciranje in ocenjevanje raziskovalne dejavnosti.

izjava

Po mnenju Urše Opara Krašovec s Fakultete za elektrotehniko, s katero zaključujemo tokratni Kultivator, tudi pravilnik ne prinaša pričakovanih rešitev.

izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness