Kaj je krivo za ljubljanske zastoje?

Audio file
Vir: RŠ

Audio file
22. 8. 2023 – 16.00
Just one more lane bro

Kultivirali smo zastoje na ljubljanskih cestah, razloge za gnečo in ukrepe, ki jih za njeno zmanjšanje uvajajo oblasti. Ljubljanski župan Zoran Janković je krivdo za zastoje zvalil na neodgovorne voznike, ki v križišča silijo kljub temu, da so že polna. Zato se je s policijo, redarji in Ljubljanskim potniškim prometom dogovoril o nadzoru najbolj obremenjenih križišč. Policija in redarji morajo po potrebi usmerjati promet ali kaznovati prekrškarje, vozniki avtobusov pa morajo, preden gredo v križišče, počakati, da se to dovolj izprazni.

 

Audio file
11. 10. 2016 – 17.00
Slabe delovne razmere voznikov avtobusov.

Razlog za zastoje je po mnenju Jankovića torej v tem, da vozniki ne upoštevajo pravil, in dejstvo, da je na cestah več avtomobilov. A razlogi za vse bolj polne ceste in gnečo so veliko širši: od širjenja avtocestnega obroča okoli prestolnice, zaradi česar lahko v mesto naenkrat pride večje število avtomobilov, do stihijskega grajena nakupovalnih središč in stanovanjskih blokov, ki dodatno obremenjujejo cestne povezave. Tudi v zasebnem sklopu Potniškega centra Ljubljana, nove železniške in avtobusne postaje, bodo navsezadnje objekti, ki bodo prispevali k dodatni koncentraciji prometa okoli postaje.

Govorili smo z občankami in občani, direktorjem Ljubljanskega potniškega prometa Petrom Horvatom in Marjeto Benčina, strokovno sodelavko društva Focus.

 

Foto: GK

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.