Korak naprej za uporabo medicinske konoplje?

Oddaja

Vlada Republike Slovenije je sprejela spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog. Po novi uredbi je tudi slovenska vlada stopila v korak s časom in dovolila uporabo zdravil, ki vsebujejo THC. Vendarle ljubitelji kanabinoidov v naravni obliki še ne morejo prosto zadihati, saj sama konoplja ostaja razvrščena v prvo skupino prepovedanih drog. THC kot aktivna snov konoplje je bila prestavljena iz kategorije 1, ki vsebuje nevarne snovi, ki se ne uporabljajo v medicini, v drugo, skupino substanc, ki so nevarne, a se v medicini lahko uporabljajo.

Razprava o potencialni regulaciji marihuane je v Sloveniji že dlje časa aktualna. Konec lanskega leta je potekalo zbiranje podpisov v podporu predlogom zakonov, ki bi na drugačen način urejali gojenje konoplje in njene rabe v medicinske namene. Pobudniki, Slovenski konopljin socialni klub, so uspeli zbrati več kot 10000 podpisov, kar je predlogu odprto vrata v razpravo znotraj državnega zbora.

Januarja letos je sledil sklep vlade, da se uporaba konoplje v medicinske namene ustrezno uredi v okviru uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog. Februarja je sledil podoben sklep odbora Državnega zbora za zdravstvo. 23. aprila je Komisija vlade Republike Slovenije dala zeleno luč prekvalifikaciji THC-ja v drugo skupino, kar je omogočilo omenjeno spremembo uredbe, ki dovoljuje uporabo zdravil z vsebnostjo kanabinoidov, ohranja pa prepoved uporabe same rastline.

O številnih pomankljivostih sprejete rešitve smo razpravljali z Vesno Kerstin Petrič z Ministrstva za zdravje, Romanom Paškulinom, bivšim sodelavcem RŠ-a, avtorjem oddaje Cerumen Ulixis in raziskovalcem na področju zdravilnih rastlin, Matejem Jankovićem, avtorjem RŠ oddaje Drogerija, predstavnico Drogarta, Mino Paš in, ne nazadnje, vodjo informacijske enote za droge, Milanom Krekom.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness