Nove naveze Sahela

Aktualno-politična novica
26. 4. 2024 - 17.00

niger
Splet geostrateških interesov pred in po puču
 / 23. 8. 2023

Konec marca je vojaška vlada Nigra preklicala sporazum z Združenimi državami Amerike, po katerem so ameriški vojaki stacionirani na nigrskem ozemlju. Hunta, ki je oblast s pučem prevzela julija lani, je iz države že lani vrgla francosko vojsko, vojsko nekdanje kolonialne gospodarice. Predstavnik hunte Amadou Abdramane je prisotnost ameriške vojske opredelil za krnitev suverenosti ljudstva do izbire lastnih partnerjev, kar je v nasprotju z ustavo Nigra, s tem pa je prisotnost ameriških sil na nigrskem ozemlju opredelil za nelegalno. S preklicem vojaškega sporazuma je ameriška vojska primorana zapustiti letalsko bazo nigrskem Agadezu z okrog 1000 vojaki, ki je zanje ključnega pomena pri nadzoru širše regije. Januarja je dogovor o vojaškem sodelovanju z nigrsko hunto sklenila Rusija. 

Septembra 2023 so Mali, Niger in Burkina Faso ustanovile Zavezništvo držav Sahela. Gre za pakt o vzajemni obrambi, ki označuje napad na eno članico zavezništva za napad na vse in drugi članici obvezuje k pomoči pri obrambi. V Sahelu se torej oblikuje nova vojaško-ekonomska naveza, neodvisna od zahoda.

O dogajanju v Sahelu sem govorila z dopisnikom Deutsche Welle iz zahodne Afrike Oliso Chukwumahom in Olayinko Ajalom, politologom z Univerze Beckket v Leedsu. 

Foto: Flickr

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness