Po krivem (ne)dolžen

Oddaja
RupnikRoserner
10. 1. 2020 - 17.00

“SODBA V imenu ljudstva! Dne 30. avgusta 1946, ob 9. uri dopoldne, je sodišče razglasilo sodbo, s katero je obtožence Rupnika, Rösenerja, Rožmana, Kreka, Vizjaka in Hacina spoznalo za krive v tenorju obtožnice in nato sodbe naštetih kaznivih dejanj izdaje in vojnih zločinov in jih obsodilo: Rupnika Leona na smrt z ustrelitvijo, trajno izgubo političnih in državljanskih pravic ter zaplembo celotne imovine”.

“Kot župan mesta Ljubljane je [Leon Rupnik] s svojim upravnim aparatom in zlasti po sekretarju Podhorskem, fregatnem kapetanu Janku Kregarju in generalnem tajniku Jančigaju vohunil in javljal za okupatorja podatke za izvajanje njegovega terorja nad slovenskim narodom; uvajal v urade italijanski jezik, propagiral fašistični tisk, preimenoval nekatere ljubljanske ulice z imeni fašistov in domačih izdajalcev, in ponovno nastopal z govori na različnih okupatorjevih prireditvah skupno s predstavniki okupacijske vojske, civilne uprave in fašistične stranke ter najvidnejšimi predstavniki domače protiljudske klike, zlasti s soobtoženim [Gregorijem] Rožmanom.”

Nagovor Leona Rupnika

“Kot šef ‚Pokrajinske upraveʼ je [Rupnik] v septembru 1943 po posvetovanju z vršilcem dolžnosti ljubljanskega župana Jančigajem, imenoval za šefa policije soobtoženega Hacina, po njem organiziral tako zvano ‚Politično policijoʼ in kasneje ‚Specialni vodʼ te policije. Vsi oddelki policije so bili pod nadzorstvom soobtoženega Rösenerja in zveznega vodje Gestapa Dusche. Tako je gestapovska policija s slovenskimi idajalci, spadajoča v sestav ‚Pokrajinske upraveʼ, katere šef je bil obtoženi Rupnik, izvajala teroristične metode v Ljubljani in v podeželju ter pri tem kot podaljšana roka Gestapa izvršila tisoče najtežjih in krvavih zločinov nad našim narodom.”

 

Kaj je s svojimi besedami v Bazovici sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani?
 / 13. 2. 2019

Iz knjižice Inštituta za novejšo zgodovino “Proces proti vojnim zločincem in izdajalcem Rupniku, Rösenerju, Rožmanu, Kreku, Vizjaku in Hacinu” ste slišali odlomke obtožnice proti Leonu Rupniku, medvojnemu ljubljanskemu županu, ki je po koncu vojne skupaj z domobranci in nemškimi vojaki zbežal v Avstrijo in se predal Britancem, ti pa so ga v začetku leta 1946 vrnili v Jugoslavijo, kjer je bil obsojen za kolaboracijo s fašističnimi in nacističnimi okupatorji. Vrhovno sodišče je sedaj, 74 let po Rupnikovi usmrtitvi, pravnomočno obsodbo razveljavilo. Sodbe sodišče ni razveljavilo le v delih, v katerih je ugotovilo, da ni bila dovolj utemeljena – in to ne v skladu z današnjim Kazenskim zakonikom, ampak glede na zakonodajo, ki je veljala leta 1946. Sodniki se niso strinjali z državnim tožilstvom, ki je opozarjalo, da je Rupnik očitana dejanja priznal, sodba pa naj v tem primeru ne bi potrebovala obrazložitve o njegovi krivdi. Sodniki so trdili, da je tako danes, tedaj veljavna zakonodaja pa ni poznala postopka o priznanju krivde, zato bi sodišče njegovo krivdo moralo v celoti obrazložiti.

Kaj sploh je zahteva za varstvo zakonitosti, na podlagi katere je bila Rupnikovim sorodnikom omogočena raba tega izrednega pravnega sredstva, pojasni asistent na ljubljanski Pravni fakulteti Miha Hafner.

Izjava

Čeprav vsebinsko vrhovno sodišče sodbi ni nikjer nasprotovalo, pa je na podlagi zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil eden Rupnikovih potomcev, celotno obsodbo vrnilo v odločanje ljubljanskemu okrožnemu sodišču. Ker pa sodišče ne more soditi mrtvi osebi, bo, kot se strinja odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, tožilstvo obtožnico najverjetneje umaknilo. Podobno se je zgodilo tudi v primeru škofa Gregorija Rožmana, obsojenega skupaj z Rupnikom. Primer Rožmana je leta 2007 vrhovno sodišče vrnilo na ljubljansko okrožno sodišče, kasneje pa je tožilstvo samo umaknilo obtožnico.

Izjava

Sodišče Leona Rupnika ni rehabilitiralo ali ga oprostilo njegovih zločinov. A ker je razveljavilo celotno sodbo in ne zgolj delov, v katerih ni dovolj utemeljena, je pravnoformalno Leon Rupnik postal nedolžen oziroma zanj velja domneva o nedolžnosti. Pojasni Miha Hafner.

Izjava

Da so Rupnikovi sorodniki sploh lahko vložili zahtevo za varstvo zakonitosti, je omogočila sprememba Kazenskega zakonika, ki jo je leta 2005 po sodbi ustavnega sodišča sprejela prva Janševa vlada. Več Hafner.

Izjava

Težava je po mnenju Kovačiča nastala, ker po splošnem pravilu in apriorno ni mogoče določiti, katere povojne sodbe so dejansko bile krivične, katere pa ne – a spremembe v Kazenskem zakoniku počno prav to.

Sohn-Rethlova teorija fašizma
 / 18. 6. 2017

Izjava

Leon Rupnik je v zgodovinskem spominu najbolj poznan kot kolaborant iz časa druge svetovne vojne. Kot pojasni Bojan Godeša z Inštituta za novejšo zgodovino, pa je ta že v medvojnem času igral pomembno vlogo v vojski Kraljevine SHS, o tem pa priča Rupnikova linija utrdb na takratni meji z Italijo. Ta danes razpadajoča linija bunkerjev, je bila zgrajena ravno v letih pred izbruhom druge svetovne vojne, a ni nikoli služila svojemu namenu, saj se je vojska s svojih položajev umaknila še pred prihodom prvega vojaka fašistične Italije.

Izjava

Rupnik ni preveč zameril Italijanom, ki so zlahka prekorakali njegovo linijo. Ko so prišli do Ljubljane, je bil Rupnik kmalu na voljo za sodelovanje.

Izjava

Po kapitulaciji Italije v jeseni leta 1943 so v Rupnikovo Ljubljano vkorakale nemške čete, ki so bile deležne toplega sprejema s strani lokalnih oblasti. 

naciji nori ljudje Ljubljana Madžarska 1945
 / 16. 3. 2016

Izjava

Godeša razlaga, da Rupnik ni bil nikoli de iure poveljnik domobrancev v času druge svetovne vojne. Je pa s svojo prezenco imel simbolno vlogo v njihovem boju in zato užival tudi določen ugled.

Izjava

Domobranci so od samega začetka vojne vztrajali, da so zgolj borci proti boljševizmu, kolaboracija s fašisti in nacisti pa je zgolj orodje za dosego večjega cilja. Ta interpretacija, ki se v desničarskih krogih pojavlja še danes, ne drži vode, kot pojasni Godeša.

Izjava

Rupnik pa nikoli ni skrival svoje naklonjenosti okupatorjem in njihovim skrajno desnim ideologijam. 

Izjava

Smrt fašizmu, svoboda narodu.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ali lahko morda transkribirate izjave za tiste, ki ne moremo slišati?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.