16. 8. 2013 – 17.00

POKOL V EGIPTU IN "SVOJE-UMJE" ZAHODA

Audio file

Egiptovska vojska in policija sta v sredo s kairskih trgov s silo pregnali podpornike odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, pri tem pa ubili več sto ljudi. Muslimanska bratovščina je za danes napovedala pohod jeznih, medtem ko je vojski in policiji zaukazana uporaba streliva v samoobrambo in obrambo državnih ustanov. Ponovno prihajajo prva poročila o smrtnih žrtvah v Kairu in drugod po Egiptu.

Večina sveta se je na sredino dogajanje odzvala ostro, a predvsem Zahod tudi s figo v žepu. Sentiment tako politike, kot tudi pretežnega prebivalstva Zahoda še najbolje pojasni izjava katoliškega tiskovnega predstavnika v Egiptu, Rafiqa Greicha. Navajamo: »Žal mi je povedati, vendar se ne bo tako lahko spraviti, ker se Muslimanska bratovščina in vse muslimanske stranke ne trudijo, da bi poiskale politično rešitev. Ljudje hočejo miren Egipt, medtem ko majhna skupina širi nasilje in grožnje vse do vasi v Zgornjem Egiptu,« konec navedka.

Za razumevanje trenj znotraj egiptovske družbe, odnosa Zahoda do Egipta in politiki Evropske unije do te države smo se zatekli k poznavalcu tamkajšnjih razmer dr. Primožu Šterbencu in evroposlancu Ivo Vajglu.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.