Pometimo s krizo z normativi za čistilke

Oddaja
6. 4. 2012 - 15.30

Po štiriletni vladavini Janeza Janše med letoma 2004 in 2008 se je vlada Boruta Pahorja v določenih segmentih izkazala za ravno toliko neoliberalno kot njena desna predhodnica. Navsezadnje je čaščenje kluba bogatih v obliki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj oziroma OECD z njenimi nasveti o krčenju delavskih in socialnih pravic blizu tako Pahorju kot Janši. Vseeno pa je povratek desne opcije na oblast znova dokazal, da nianse v vladanju kljub neobstoju resnih konceptualnih razlik vendarle so. V tako priljubljenem jeziku sedaj vladajočih lahko rečemo, da napovedani vladni varčevalni ukrepi prinašajo dodano vrednost. Vprašanje je, za koga. Vlada je oznanila, da je treba kot del boja proti krizi letos zmanjšati proračunske odhodke za 818 milijonov evrov, javni primanjkljaj pa znižati na 3 odstotke bruto domačega proizvoda. Vlada namerava te cilje doseči predvsem s krčenjem izdatkov v javnem sektorju in socialnih transferjev, kar v prevodu pomeni nižanje plač in krčenje socialnih in delavskih pravic.

Kaj konkretno namerava vlada storiti? Med drugim namerava znižati plačila porodniških dopustov, omejiti denarno nadomestilo za brezposelne, znižati letni dodatek za upokojence, v državni upravi bi zaposleni prejeli nižje nadomestilo za prevoz in različne dodatke, v javnem sektorju naj bi se znižale plače, po zadnjem predlogu vlade za 8 odstotkov. Vlada, ki glede na izjave veljakov Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije ob referendumu o družinskem zakoniku postavlja družino v sam center družbene pozornosti, želi ukiniti subvencije za družine, znižati starševsko nadomestilo za nego otroka, predlaga se ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, tudi subvencije za šolsko prehrano bi veljale le za socialno najbolj ogrožene učence in dijake. Eden od protikriznih ukrepov bo tudi povišanje normativa za čistilke, in sicer z 900 na 1000 kvadratnih metrov, kar pa ne bi smel biti problem, saj, kot dodaja Turk, so sedaj na voljo učinkovitejša čistila in čistilni stroji.

V oddaji svoje povedo minister Žiga Turk, ekonomist Jože Mencinger, aktivist Andrej Kurnik, minister Andrej Vizjak, sindikalist Goran Lukič.

Celotno besedilo in posamezne izjave najdete tukaj.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.