Sizifovo delo po katalonsko

Oddaja
6. 4. 2018 - 17.00

Nemško tožilstvo zvezne dežele Schleswig-Holstein je danes odredilo izpustitev Carlesa Puigdemota iz zapora po tem, ko je včeraj tamkajšnje sodšče presodilo, da lahko Puigdemont na odločitev o morebitni izročitvi Španiji počaka na prostosti, po plačilu varščine 75.000 evrov. Sodišče v zvezni deželi  Schleswig-Holstein je tudi odločilo, da bo nekdanjega katalonskega premiera morebiti izročilo Španiji le na podlagi obtožbe zlorabe javnih sredstev za organizacijo referenduma, ne pa tudi na podlagi obtožbe upora, česar ga Španija v evropskem pripornem nalogu tudi dolži. Medtem ko evropski priporni nalog lovi Puigdemonta po Evropi kamor se je samoizgnal po razlasitvi neodvisnosti, pa poskušajo v katalonskem parlamentu, že od decembrskih parlamentarnih volitev, izbrati predsednika pokrajine in oblikovati vlado. Koalicija strank, naklonjenih neodvisnosti, ki imajo kot koalicija večino v parlamentu je tako neuspešno predlagala že 3 kandidate za predsednika pokrajine, začenši s Carlesom Puigdemontom. Noben od treh kandidatov ni bil izglasovan, poleg tega pa jih španska vlada ne bi sprejela kot legitimne, saj so vsi trije obtoženi zaradi sodelovanja pri organizacij oktobrskega referenduma o katalonski neodvisnosti. V današnjem Kultivatorju tako o raznolikih katalonskih strankah, ki podpirajo neodvisnost, dogajanju okoli izročitve Puigdemonta in odzivu španske vlade na neobstoj katalonske vlade.  

Nemško sodišče zvezne dežele Schleswig-Holstein je torej zavrnilo izročitev Puigdemonta na podlagi obtožbe upora. Pojasnili so namreč, da nemška zakonodaja ne pozna ekvivalentnega pravnega pojma španskemu pravnemu pojmu upor. V nemški zakonodaji je namreč opredeljen le zločin izdaje. Glede obtožbe zlorabe javnih sredstev pa sodišče še preučuje, ali bi Puigdemonta izročilo na takšni podlagi in zahteva dodatne informacije s strani španskega sodstva. Če želi Španija torej doseči izročitev Puigdemonta pod nemškimi pogoji, nekdanjega premiera torej ne more preganjati za upor, le za mnogo blažji prekršek zlorabe javnih sredstev.

Evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je tudi vodja Platforme dialoga EU-Katalonija, predstavi svoje mnenje kako bi se evropski voditelji morali odzvati na to odločitev sodišča.

izjava

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je odločitev nemškega sodišča interpretiral kot zelo dobro novico in poudaril, da je obtožba o uporu popolnoma nična, saj Puigdemont ni pozival, spodbujal ali bil med referendumom sam nasilen, kot ga bremeni španska obtožnica.

V katalonskem parlamentu, katerega del je kot izvoljeni poslanec tudi Puigdemont, medtem iščejo konsenz o novem predsedniku pokrajine. Kot prvega so stranke JxCat, ERC in CUP, ki podpirajo neodvisnost predlagale Puigdemonta, ki ni bil izvoljen za predsednika in bi po španskem pravu tudi ne mogel biti izvoljen, saj v času glasovanja ni bil prisoten v državi. Druga dva predlagana kandidata, Jordi Sanchez in Jordi Turull, prav tako nista bila izvoljena, kljub absolutni večini strank, naklonjenih neodvisnosti. Drugi predlagani kandidat, Jordi Sanchez se je odrekel kandidaturi, saj je že od oktobra v priporu zaradi organizacije referenduma. Tretji kandidat, Jordi Turrul pa se enako ni mogel udeležiti glasovanja o njegovi kandidaturi, saj od konca marca biva v priporu zaradi enake obtožbe. V primeru, da katalonski parlament do 22. maja ne določi predsednika pokrajine, bodo sledile predčasne volitve.

Francisco Javier Moreno Fuentes, iz oddelka za politiko in ekonomijo na Inštitutu za javno dobro komentira, zakaj stranke JxCat, ERC in CUP nenehno predlagajo kandidate, ki potem niso izvoljeni znotraj parlamenta.

izjava

Znotraj te napete koalicije napetosti še posebej povzroča najmanjša, a najbolj radikalna stranka CUP. Francisco Javier Moreno Fuentes predstavi njeno parlamentarno delovanje v tem in prejšnjem parlamentu.

izjava

Jose Javier Olivas Osuna  z Londonskega inštituta za ekonomijo in politične znanosti izpostavi še dodaten razlog, zakaj te stranke nominirajo takšne kandidate.  

izjava

Francisco Javier Moreno Fuentes tako predstavi svoje videnje nadaljnih korakov parlamentarne koalicije, ozirajoč se na bližajoči se rok predčasnih volitev, ki bi lahko bile v prvi polovici junija. 

izjava 

Jose Javier Olivas Osuna ocenjuje, kako vse te poskuse oblikovanj vlade spremljajo volilci, ki podpirajo neodvisnost.

izjava 

Osuna predstavi, kako dogajanje v Kataloniji vidijo Španci, glede na to, da so inštitucije Katalonije od sprožitve 155. člena ustave pod špansko kontrolo.

izjava 

Kljub neformiranju vlade tako vsakdanje življenje v Kataloniji in Španiji poteka relativno nemoteno. Vseeno pa katalonska politična situacija vpliva na politično življenje v španski vladi. Francisco Javier Moreno Fuentes pojasni, da neoblikovana katalonska vlada zapleta sprejemanje španskega proračuna.

izjava

Vladajoča Ljudska stranka premiera Mariana Rajoya pa zaradi svojega odziva na katalonski referendum izgublja politične točke. Več o političnem dogajanju med desnimi španskimi strankami, Francisco Javier Moreno Fuentes. 

 izjava 

Fuentes predstavi še odnos levih strank do katalonskega vprašanja.

izjava 

Za zaključek evropski poslanec Ivo Vajgl komentira, kako bi voditelji Evropske unije namesto trenutnega molka o politični situaciji v Kataloniji lahko ponudili svojo pomoč in razlektrili situacijo. 

izjava 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.