Strogo zaupno

Strogo zaupno

Oddaja
18. 1. 2019 - 17.00

­čöŚDELNO RAZKRITI DOKUMENTI O RAVNANJU SLOVENSKE POLICIJE S PROSILCI ZA MEDNARODNO ZA┼á─îITO

 

 

V ponedeljek je v javnost pri┼íla informacija, da policija to┼żi informacijsko poobla┼í─Źenko. Po poro─Źanju ─Źasnika Dnevnik, ki ga je policija naknadno potrdila, je slednja na upravno sodi┼í─Źe 28. decembra vlo┼żila to┼żbo zoper odlo─Źitev informacijske poobla┼í─Źenke Mojce Prelesnik, ki je odlo─Źila, da mora policija razkriti dolo─Źene dokumente, na podlagi katerih v obmejnih postopkih obravnava migrante in prosilce za azil. Dokumente je zaradi suma o protizakonitem delovanju policije zahtevala nevladna organizacija Amnesty International Slovenija, ki je dosegla, da so se dokumenti razkrili, a je policija bistvene dele dokumentov cenzurirala z obrazlo┼żitvijo, da s tem varuje delovanje in taktiko policije.

Temu je sledila prito┼żba s strani Amnesty International, da mora biti javnost seznanjena z vsebino dokumentov. Pobudi, ki jo je obravnavala informacijska poobla┼í─Źenka Mojca Prelesnik, je bilo nato ugodeno za sedem od 22 dokumentov. ─îe naj bi policijsko prikrivanje informacij v dokumentih, ki zadevajo taktike in metode dela bile upravi─Źene, pa naj to ne bi veljalo za del dokumentacije, ki se neposredno dotika obravnave migrantov na meji in izvajanja postopkov, ki jih ureja zakonodaja.

Zakon o informacijskem poobla┼í─Źencu iz leta 2005 med pristojnosti slednjega uvr┼í─Źa: odlo─Źanje o prito┼żbi zoper odlo─Źbo, s katero je organ zavrgel ali zavrnil zahtevo ali druga─Źe kr┼íil pravico do dostopa ali ponovne uporabe informacije javnega zna─Źaja, in┼ípekcijski nadzor nad izvajanjem zakona in drugih predpisov, ki urejajo varstvo ali obdelavo osebnih podatkov, in odlo─Źanje o prito┼żbi posameznika, kadar upravljavec osebnih podatkov ne ugodi zahtevi posameznika glede njegove pravice do seznanitve s ┬ápodatki.

Jerneja Turin iz nevladne organizacije Amnesty International Slovenija opiše, zakaj so v organizaciji prvotno podvomili o delovanju policije.

Izjava

O nezakonitem omejevanju pravice dostopa do azila in prisilnem vra─Źanju migrantov na Hrva┼íko
 / 19. 7. 2018
Turin ob tem omeni, da se je po maju ┼ítevilo vra─Źanj na Hrva┼íko drasti─Źno povi┼íalo, ob tem, da je ┼ítevilo zabele┼żenih namer za azil padlo. Na podlagi tega so sklepali, da naj bi policija sama presojala in s tem kr┼íila svoje pristojnosti.

Izjava

Uroš Škerl Kramberger, novinar Dnevnika, ki je poleg Amnesty International, sodeloval pri pobudi za razkritje dokumentov, dodatno pojasni, za kakšne dokumente pri tem gre.

Izjava

Amnesty International je, kot povedano, do dokumentov pri┼íel, a so bile bistvene informacije pri tem cenzurirane. Turin razlo┼żi, kak┼íne informacije so v organizaciji pravzaprav ┼żeleli pridobiti.

Izjava

┼ákerl Kramberger meni, da se da ┼że iz delno razkritih dokumentov razbrati, da se je policija vme┼íala v presojanje upravi─Źenosti pro┼íenj za azil. Konkretno naj bi policisti migrante obravnavali druga─Źe glede na dr┼żavo, od koder prihajajo.

Izjava

Med argumenti policije naj bi bil tudi dogovor s hrva┼íko policijo, ki jim po njihovem mnenju omogo─Źa vra─Źanje beguncev, ob morebitnem razkritju omenjenih dokumentov pa obstaja nevarnost, da bi Hrva┼íka od dogovora odstopila. ┼ákerl Kramberger zatrjuje, da s strani hrva┼íke policije takega dogovora niso potrdili. Obenem meni, da se policija v nobenem primeru ne more sklicevati na protokol o delovanju me┼íanih patrulj, torej patrulj, kjer sodelujejo policisti obeh dr┼żav, saj naj bi predvideval zgolj mo┼żnost izvajanja nujnih ukrepov, ne pa opravljanja administrativnega postopka, torej vra─Źanja v druge dr┼żave.

Izjava

Veri┼żni kolektivni izgoni migrantov iz Slovenije in Hrva┼íke v BiH
Anonymous
 / 22. 12. 2018
Nedavno objavljeni posnetki, kako hrva┼íki policisti skupine migrantov, tudi nasilno, po┼íiljajo nazaj v Bosno in Hercegovino, so le potrdili ┼że ve─Ź ─Źasa znano prakso delovanja tamkaj┼ínjih represivnih organov.

Za odgovor smo naslovili nekaj vpra┼íanj tudi na Generalno policijsko upravo, s katere so nam poslali pisno pojasnilo. Citiramo klju─Źne dele.

ÔÇťPolicija je del dokumentov za katere je ocenila, da njihovo razkritje ne bo zmanj┼íalo u─Źinkovitosti ukrepov za prepre─Źevanje nezakonitega priseljevanja, prosilcem razkrila. /.../ Glede na mnenje Upravnega sodi┼í─Źa, da bi razkritje vsebine to┼żbe lahko razkrilo tudi dolo─Źene podatke, ki do odlo─Źitve ne veljajo za javne, ve─Ź o vsebini to┼żbe ne moremo razkriti. Navodila oziroma usmeritve biv┼íega generalnega direktorja policije niso in ne morejo biti nad zakonodajo, so zgolj operativno - izvr┼íitveni napotki, usklajeni z razli─Źnimi pristojnimi organi v na┼íi dr┼żavi, ki ciljno odgovarjajo na prepoznan modus operandi nezakonitega priseljevanja, to je zloraba postopka za mednarodno za┼í─Źito. /.../┬á┬áO lokacijah, frekventnosti in morebitnih spremenjenih na─Źinih izvajanja se pristojni organi sproti dogovarjajo. Lep pozdrav.ÔÇŁ Konec citata.

Škerl Kramberger argumente policije vidi kot nejasno definirane.

Izjava

Namestnica informacijske poobla┼í─Źenke Kristina Kotnik ┼áumah razlo┼żi, pri katerih dokumentih so se odlo─Źili, da ugodijo prito┼żbi Amnesty International, in zakaj pri tem delu dokumentov niso upo┼ítevali pro┼ínje policije, da se upo┼íteva izjemo notranjega delovanja.

Izjava

Kotnik ┼áumah opi┼íe tudi, da v to┼żbi policija ne omenja nikakr┼ínih dodatnih argumentov.

Izjava

Nata┼ía Pirc Musar, ki je delo informacijske poobla┼í─Źenke opravljala med letoma 2009 in 2014, opi┼íe Zakon o dostopu informacij javnega zna─Źaja in kak┼íne izjeme lahko nastajajo, ko gre za odlo─Źanje o tem, kaj je javno dostopno in kaj ne.

Izjava

Policija bi v pri─Źujo─Źem primeru torej morala argumentirati, da bi razkritje cenzuriranih informacij lahko povzro─Źilo motnje v postopku ali nasploh delovanju dr┼żavnega organa. Prosilcu za informacije je sicer tudi v tem primeru lahko ugodeno, ─Źe je javni interes ve─Źji od za┼í─Źitene izjeme.

Izjava

Poro─Źilo iz Velike Kladu┼íe. Nasilje in zavra─Źanje dostopa do azila s strani hrva┼íke in slovenske policije
 / 27. 6. 2018
Informacijska poobla┼í─Źenka je sicer v preteklosti ┼że prepoznala interne dokumente kot tak┼íne, ki so vsebovali informacije, ki bi lahko motile delovanje policije. A obenem verjame, da v dokumentih, ki so jih presojali tokrat, ne gre za tak┼íne informacije.

Izjava

Kotnik ┼áumah nadalje razlo┼żi, da gre pri tem za pravice, ki morajo migrantom v postopku biti zagotovljene.

Izjava

Kotnik ┼áumah izpostavi ┼íe, da policija ni prepri─Źala z argumenti glede tega, kak┼ína ┼íkoda naj bi nastala z razkritjem informacij.

Izjava

Med pripravo oddaje smo pridobili tudi drugo pravno mnenje glede nadaljnjega poteka postopka. Po mnenju sogovorca, ki ni ┼żelel, da ga poimensko navajamo, se kot gro┼żnja, ki bi povzro─Źila tako imenovano motnjo v delovanju organa, ne more smatrati slabo definirana posledica v prihodnosti. S tem pa meni, da bo sodi┼í─Źe v svojem postopku strogo do policije.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo v┼íe─Ź, kar ste prebrali? ─îe bi radi spodbudili in podprli ┼íe ve─Ź takih vsebin, potem kliknite na

 

Prika┼żi Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness