Schengen za vsako ceno

Oddaja
27. 6. 2018 - 12.00

Balkan Ekspres o razmerah v Veliki Kladuši v BiH. Trenutno je tam okoli 800 do 1000 migrantov, a številke so negotove, saj večina pomoči temelji na prostovoljstvu, manjših grassroot organizacijah in samoorganizaciji, ni pa državne pomoči ali mednarodnih humanitarnih organizacij. Pomoč vključuje predvsem kuhanje hrane, organizacijo tuširanja, deljenje in pranje oblek in nudenje osnovne zdravstvene oskrbe, kot so protibolečinske tablete, obveze ran in podobno. Skupina štirih lokalcev, nekdanjih beguncev balkanske vojne, dnevno skuha 600 obrokov, hrano pa večinoma donirajo lokalno prebivalstvo in različne organizacije. Za začasno bivališče je organizirano improvizirano šotorišče za približno 300 ljudi, nekateri spijo v zapuščenih hišah ali drugih objektih zunaj mesta.

 

Blokade cest in begunci v Bosni in Hercegovini
 / 13. 6. 2018

Slovenska in hrvaška policija sistematično zavračata dostop do azila. Mnogi, ki so se odpravili čez mejo in po petih ali sedmih dneh hoje prišli na območje Slovenije, pravijo, da so jih policisti navkljub jasno izraženi nameri o zaprositvi za azil pridržali za dvanajst ur ali več dni in jih nato izročili hrvaški policiji, ki jih je nato odpeljala do meje z BiH. Slovenska policija skoraj za vsakega, ki ga ujame, uveljavlja 145. člen zakona o tujcih, na podlagi katerega zaradi nedovoljenega prehoda meje izreka globo v višini 500 oziroma 250 eur, denar za globo po pregledu odvzame na mestu, v nekaterih primerih pa so policisti pospravili denar v lastne žepe. Drugi so nam povedali, da so jih slovenski policisti pri odvzemu osebnih stvari okradli in jim uničili telefone. Pri telefonih so običajno uničeni konektorji za polnilec ali baterijo, tako da je namerno uničenje težje razvidno na fotografijah. Policijsko nasilje se v obliki tepeža, kraj, uničevanja telefonov in onemogočanja dostopa do pravnega varstva in azila na množični ravni izvaja tako na hrvaški kot slovenski strani meje. Po enem izmed pripovedovanj je slovenska policija skupino devetih ljudi iz Indije čez noč zaprla v kontejner v mokrih oblačilih, brez odej in hrane. Močno poostrena policijska represija, sistematično zavračanje dostopa do azila in nelegalni izgoni prosilcev za azil tako z območja meje kot notranjosti države se kažejo kot rezultat spremenjenih internih politik slovenske policije in direktiv z vrha.

 

O policijskem nasilju in nezakonitem vračanju migrantov v sosednji Hrvaški in na slovenski meji
 / 21. 4. 2018

Med Slovenijo in Hrvaško sicer od leta 2006 velja meddržavni sporazum o vračanju oseb na Hrvaško zaradi nezakonitega prehoda ali bivanja. Po tem sporazumu policija pri postopku vračanja ni dolžna voditi formalnosti. Protokol med državama: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2006-02-0042?s....

Več o razmerah v Kladuši in delovanju policije ter nelegalnih izgonih v posnetku.

 

 

 

Foto in intervjuji: Katja Utroša

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Nujna oddaja!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness