Tarča je RTV

Oddaja
14. 1. 2022 - 17.00

Državna Radiotelevizija je že navajena precejšne pozornosti trenutnega predsednika vlade. V času, ko se mandat trenutnega sklica državnega zbora vse bolj bliža h koncu, pa se odgajanje na RTV vse bolj premika v politično središče pozornosti. Pomemben razlog za to je tudi dejstvo, da se tako programskemu kot tudi nadzornemu sveta RTV ta mesec izteče štiriletni mandat. Ta teden pa je dogajanje še dodatno pogrela oddaja Tarča, ki je bila na sporedu konec prejšnjega tedna in je obravnavala zdaj že brez obsodbe zaključene sodne postopke in kriminalistične preiskave proti nekdanjemu županu Maribora – danes državnemu sekretarju na Ministrstvu za notranje zadeve – Francu Kanglerju.

Prva Tarča v tem letu v četrtek, 6. januarja, je prinesla besedni spopad med voditeljico Eriko Žnidaršič in Kanglerjem. Po uvodnem prispevku novinarja Žana Dolajša, ki je povzel afere, v katerih se je znašel Kangler, je sledil studijski del:

Izjava

Voditeljica in gost sta si večkrat skočila v besedo, kar je botrovalo povišanim tonom, med drugim tudi obtožbam o zavajanju.

Izjava

Ker je bila sejna komisija zaprta za javnost, ni jasno, ali je njene člane morda zmotilo branje prisluhov, ki so jih avtorji Tarče prebrali v štajerskem naglasu.

Izjava

Oddaji so sledile kritike in ogorčenje tviteraške sfere, ki podpira vlado. V ponedeljek se je vodstvo RTV Slovenija odzvalo na napade na novinarke in novinarje ter zavrnilo, da je bila voditeljica Erika Žnidaršič suspendirana in dana v postopek prekinitve delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Vir te tako imenovane govorice je bil Vanja Gošnik, ki si je to očitno kratko malo izmislil. Gre za dolgoletnega borca proti plačevanju RTV-prispevka, ki pa ga je državni zbor tik pred novim letom na predlog Slovenske nacionalne stranke imenoval na mesto programskega svetnika v naslednjem petletnem mandatu.

Programski svetnik Slavko Kmetič, ki je bil v trenutni programski svet izvoljen na predlog SDS, je predsednika sveta Cirila Baškoviča pozval k sklicu izredne seje sveta, kar je slednji zavrnil, a obljubil, da bo to točka na naslednji redni seji, ki bo 24. januarja. Takrat bo predvidoma predvajan tudi drugi del Tarče o Francu Kanglerju, ki ga je ob koncu zadnjega napovedala voditeljica. Ta bi moral biti na programu že včeraj, a je, domnevno po intervenciji vršilke dolžnosti urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, prišlo do spremembe programa in je bila na sporedu dvourna oddaja Premagajmo covid. Svojo oddajo o Kanglerju, ki naj bi uravnotežila poročanje, si je, sodeč po objavi na družbenem omrežju, zaželel narediti tudi Igor Pirkovič v svoji oddaji Odkrito na tretjem programu TV Slovenija.

Tarčo je, na sicer sploh prvi izredni seji, včeraj obravnavala Komisija za informativne programe programskega sveta, ki jo je sklical njen predsednik Leon Oblak. Ta tega za nas ni želel  komentirati. So pa sestanek Komisije za informativne programe ostro obsodili novinarji v informativnem programu, tako v aktivu kot tudi sindikatu novinarjev informativnega programa. Nasportovanje sindikata pojasni njegova predsednica Helena Milinković.
Izjava

Na seji so bili poleg članov še urednica Jadranka Rebernik, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski, generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh in strokovna direktorica za tržne dejavnosti in programske vsebine RTV Slovenija Vesna Zadravec. Ni pa bilo prisotnih ustvarjalcev Tarče. Sklenili so, da se sestanejo še enkrat in da od vodstva RTV zahtevajo dodatna gradiva. V sindikatu zahtevajo, da do seje ne pride, saj zanjo ni nobene podlage.

Izjava

V včerajšnjih Odmevih je voditeljica Rosvita Pesek gostila varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Ilinko Todorovski. Na vprašanje, kako komentira sejo in zapise nekaterih programskih svetnikov, ki pozivajo k odrezu voditeljice Tarče, pri čemer je bil govor o Vanetu Gošniku, je Todorovski odgovorila.

Izjava

Tudi Todorovski v konkretni zadevi, torej razpravi o Tarči, izjemno preseneča, da je bila seja programske komisije sploh sklicana.

Izjava

Za dogajanje okoli RTV je najpomembnejša okoliščina, da se trenutnemu programskemu in nadzornemu svetu konec meseca izteče mandat. Nove člane je državni zbor že izvolil. Imenovani kandidati so bili predlagani na podlagi priporočil koalicijskih strank ali koaliciji naklonjenih poslanskih skupin. Glasovanje o imenovanju je potekalo brez navzočnosti poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in treh nepovezanih poslancev. Trdijo namreč, da predlogi o novih članih ne upoštevajo zakona o RTV. Ta naroča, da mora državni zbor pri imenovanju v programski in nadzorni svet v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v parlamentu. Da je predlog kandidatov v neskladju z zakonom, je presodila tudi pravna služba državnega zbora, zaradi česar predsednik državnega zbora Igor Zorčič glasovanja ni uvrstil na redno decembrsko sejo. Na predlog koalicijskih poslanskih skupin je bila zato sklicana izredna seja.

Do sprememb v vodstvu je sicer prišlo že po prihodu novega direktorja Andreja Graha Whatmougha in imenovnaju nove direktorice televizije Rebernik ter odstopu urednice informativnega programa Manice Janežič Ambrožič, ki sta sestavili nov programsko-produkcijski načrt. Spremembe predvidevajo novi večerni informativni blok na drugem programu. Kljub varčevanju na drugih področji zato na RTV tudi na novo zaposlujejo, a, kot menijo v sindikatu, na precej problematičen način.

Izjava

Novi programi bi se morali začeti čez dobra dva meseca, a kot pravi Milinović, o tem, kako bo potekalo delo, ne vedo še nič.

Izjava

Za Radiotelevizijo Slovenija bi že pred zdajšnjo vlado lahko ocenili, da bi lahko bila boljša. Nekatere kritike oddaj, tudi zadnje Tarče, so primerne. A to ni predmet trenutnih kritik. Te se vršijo zgolj po liniji domevne uravnoteženosti poročanja, ki naj bi bila enakomerna zmes levih in desnih stališč. To pomeni nezadovnaje tega, kar bi javni mediji morali biti, razvrednoti pa se sama kritika RTV.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.