V TRETJE GRE RADO, A NE V ŽENEVI

Aktualno-politična novica
29. 1. 2016 - 17.00

Dve leti po klavrnem zaključku mirovnih pogajanj med sprtimi stranmi državljanske vojne v Siriji se vpleteni akterji pod taktirko Organizacije združenih narodov zopet odpravljajo v Ženevo. Švicarsko diplomatsko središče bo tekom naslednjih šestih mesecev gostilo povabljene delegate in predstavnike Asadovega režima, opozicijskega Vrhovnega pogajalskega komiteja, konsolidiranega v Rijadu ter ZDA, Rusije, Irana in Turčije.

Mirovna pogajanja, ki naj bi se začela že v ponedeljek, so bila preložena na današnji dan, a tudi danes ni zagotovil, da se jih bodo udeležile vse sprte strani. Kamen spotike predstavljajo predvsem zahteve opozicije, ki želi zagotovilo vrha OZN, da se pred začetkom pogajanj prekinejo zračni napadi, obleganja in blokade s strani režimskih sil. Pojasni Petra Becker, raziskovalka nemškega Inštituta za mednarodne in varnostne zadeve:

Izjava

Becker v nadaljevanju komentira težave uveljavljanja pogojev prve ženevske konference leta 2012. Omeni tudi obstreljevanje upornikov s strani vladnih sil pred drugo ženevsko konferenco leta 2014 z namenom izvajati pritisk nad njimi, da bi sprejeli katerekoli zahteve na novih mirovnih pogajanjih, kar pa se ni obrestovalo.

Izjava

Nevšečnosti pred začetkom druge ženevske konference leta 2014 so bile tudi vedno večje težave sirskega režima. Pojav Islamske države in ostalih džihadističnih skupin je odnose moči v regiji samo še bolj zapletel.

Izjava

Becker pove, da so zdajšnja pogajanja posledica dunajske mirovne konference, ki je potekala od oktobra do novembra 2015, cilj pa je še vedno politična tranzicija Sirije v demokratično, pluralistično državo.

Izjava

Dodaja, da je težko zediniti vse strani zaradi različnih prizadevanj Rusije in njenega zaveznika Irana ter Združenih držav Amerike in njihove zaveznice Savdske Arabije.

Izjava se nahaja v dodatnem posnetku

Izjava se nahaja v dodatnem posnetku

Vzrok nasprotovanja pogajanjem s strani opozicije je po mnenju Becker tudi pritisk Rusije, ki podpira Asada, da bi imela v delegaciji opozicije svoje predstavnike, kar bi lahko vodilo v neuspeh pogajanj.

Izjava se nahaja v dodatnem posnetku

Islamska država ne sodeluje na mirovnih pogajanjih vsi so namreč enotni, da je to teroristična skupina, ki jo je treba odstraniti. Druge tako imenovane teroristične skupine pa so v drugačni situaciji. Jabhat Al-Nusra [izg. đab(h)at al nusra], sirska veja Al-Kajde, se bojuje na strani opozicije, ki jo krvavo potrebuje zaradi njenih vojaških sil, Asada pa podpira Hezbolah, militantna skupina in politična stranka iz Libanona, ki jo mednarodna skupnost prav tako označuje za teroristično. Ironično, vsaka stran drugo obtožuje sodelovanja s teroristi, kar močno znižuje možnosti uspešnega zaključka pogajanj. V naslednji izjavi Becker opiše koalicijo, ki se je formirala v Rijadu.

Izjava se nahaja v dodatnem posnetku

O sestavi opozicije, njihovih političnih zahtevah ter njihovi reprezentativnosti svoje videnje poda tudi Khaled Yacoub Oweis, sirski novinar ter gostujoči raziskovalec na prej omenjenem nemškem inštitutu:

Izjava

Njihova izhodiščna pozicija na pogajanjih po mnenju Oweisa ne obeta dosti, saj so ujeti med interesi močnejših akterjev, predvsem ZDA in Rusije:

Izjava

Kritično se je opredelil tudi do zlorabe argumenta boja proti terorizmu s strani Asada in njegovih zaveznikov:

Izjava

V spor so vpleteni tudi Kurdi, ki jih predstavlja mnogo skupin, največja med katerimi je PYD, sirska veja Delavske stranke Kurdistana. Njihovo udeležbo na pogajanjih blokira predvsem Turčija, ki se boji morebitne ustanovitve kurdske države v Siriji ter je že zagrozila z bojkotom pogajanj v primeru udeležbe predstavnikov PYD.

Izjava

Glede Onkraj odnosa do Kurdov pa redko vidimo strinjanje Rusije in ZDA, obe podpirata Kurde zaradi njihove uspešnosti v boju proti Islamski državi.

Izjava

PYD in PKK, Delavska stranka Kurdistana, imata sicer dobre odnose s sirskim režimom, vendar se vseeno zavzemajo za to, da se bo režim moral na neki točki spremeniti. Kurdska stališča so rahlo ambivalentna, dokler opozicija ne bo podprla odcepitve kurdske države od Sirije, bodo vzdrževali dobre odnose z obema stranema. V decembru se je formirala tudi nova skupina, Sirsko demokratično zavezništvo, ki vključuje tako Arabce, Kurde, Turkmene in kristjane. Mnenje poda Becker.

Izjava

V času pisanja se pogajanja še niso začela.

Odpoved: Kultivirala sta vajenca Vitežnik in Vid

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness