23. 8. 2024 – 17.00

Vojna za sahelsko podporo

Audio file
Vir: Get Archive, All Creative Commons
Audio file
23. 8. 2023 – 21.00
Splet geostrateških interesov pred in po puču

V začetku avgusta je vladajoča vojaška hunta v Maliju prekinila diplomatske odnose z Ukrajino. Povod za odločitev je bila izjava predstavnika ukrajinske varnostne službe Andrija Jusova, ki je med televizijskim nastopom izjavil, da so tuareški uporniki v Maliju prejeli vse informacije, ki so jih potrebovali za izvedbo uspešne operacije proti borcem ruskega Wagnerja. Z izjavo je Jusov namignil, da so uporniki informacije prejeli prav od ukrajinske varnostne službe. To jim je omogočilo, da so konec julija v spopadu z Wagnerjem in malijskimi vojaki na severu države ob meji z Alžirijo premagali tako vojsko vladajoče hunte kot ruske plačance. 

Audio file
21. 2. 2022 – 17.00
Macron napovedal umik francoskih vojakov iz Malija

Prekinitvi diplomatskih odnosov z Ukrajino so se le nekaj dni pozneje priključile tudi vojaške oblasti v Nigru. Odnosi Zavezništva sahelskih držav, ki ga poleg Malija sestavljata še Niger in Burkina Faso, z Ukrajino so se dodatno zaostrili potem, ko je pred nekaj dnevi zavezništvo na Varnostni svet Združenih narodov naslovilo pismo, v katerem svet poziva, naj obsodi odkrito podporo ukrajinske vlade mednarodnemu terorizmu v državah Sahela. 

Audio file
15. 7. 2023 – 15.00
O zasebnih vojskah v Afriki

V tokratnem Kultivatorju smo se posvetili odnosom, ki jih imajo države sahelskega zavezništva z (neo)kolonizatorkami, ki so jih v zadnjih letih nagnale, kakšno vlogo je pri tem odigrala Rusija in zakaj se je v igro naenkrat vmešala tudi Ukrajina. O odnosih med Zavezništvom sahelskih držav z Rusijo, Ukrajino, Združenimi državami in Francijo smo govorili z alžirskim raziskovalnim novinarjem, ki se ukvarja z varnostnimi in vojaškimi temami Akramom Khariefom in Benom Arisom, urednikom portala Bne Intellinews. 
 

 

 

 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.