Pirova zmaga pravičnosti in razvoja v Turčiji

Oddaja
8. 6. 2015 - 17.00

Turški volilci so se na nedeljskih parlamentarnih volitvah odločili proti spremembi parlamentarnega sistema. Vladajoča stranka za pravičnost in razvoj ni dobila potrebne parlamentarne večine, s katero bi lahko sklicala referendum o vpeljavi predsedniškega sistema. Ta bi predsedniku Racepu Tayyipu Erdoganu omogočil, da bi na oblasti ostal do leta 2024 in ga še naprej kril s plaščem imunitete pred kopičenjem korupcijskih afer.

Volitev se je udeležilo 86 odstotkov turškega prebivalstva. Največ, 41 odstotkov, glasov je pobrala vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj. Sledi ji socialdemokratska Republikanska ljudska stranka, krajše CHP, s 25 odstotki, njej pa s 16-imi odstotki še Stranka nacionalističnega gibanja, krajše MHP.

Za presenečenje je poskrbela pretežno kurdska ljudska demokratska stranka, HDP, s 13 odstotki. Tako je presegla desetodstotni prag za neposredno uvrstitev v parlament. Omejitev je bila v 70-ih vzpostavljena ravno z razlogom, da kurdske stranke ne bi dobile predstavnikov v parlamentu.

Omeniti moramo tudi dogajanje pred volitvami. Na dyarbakirskem shodu v podporo kurdski stranki je razneslo dve bombi. Teroristični napad nam v kontekst volitev postavi Duran Ragip, turški novinar. Volitve nam izčrpno komentira sodelavec Radia Študent Arne Zupančič, ki se je volitev udeležil kot zunanji opazovalec.

turški volilci

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.