OB SOTOČJU KOKRE IN SAVE

Aktualno-politična novica
16. 8. 2022 - 17.00

Staro mesto Kranj, v virih imenovano tudi Carnium ali Krainburg, je eno najstarejših poseljenih območij v Sloveniji. Mesta z dolgo zgodovino, kakršno je Kranj, zahtevajo obnovo stavb in drugih mestnih površin, ki ohranjajo kulturno dediščino, a še vedno služijo prebivalcem mesta. V današnjem Mega OFFsajdu se bomo posvetili prenovi objekta na Cankarjevi ulici 2 v Kranju, kjer bodo prostore namenili dvema kulturnima centroma – Glasbeni šoli Kranj in Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Kranj. O tem, kaj obsega projekt obnove, smo govorili z županom Mestne občine Kranj Matjažem Rakovcem. 

Izjava1

Objekt na Cankarjevi ulici 2 je opuščen od izselitve srednje gradbene šole leta 2006. Opuščena zgradba je zaradi dotrajanosti neprimerna za izvajanje izobraževalne dejavnosti, ki ji je bila namenjena. 

Izjava 2

Zgradba je del mestnega jedra, ki je zavarovano kot spomenik lokalnega pomena. Zakaj je objekt zaščiten kot spomenik lokalnega pomena, natančneje pojasnjuje odgovorni konservator iz kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Matevž Remškar:

Izjava 3

Zgodovinsko vlogo Cankarjeve ulice v Kranju opiše Tatjana Dolžan Eržen, muzejska svetnica za etnologijo v Gorenjskem muzeju.

Izjava 4 

Arhitekturno zgodovino stavbe natančneje kronološko osmisli sogovorka.

Izjava 5 

Dolžan Eržen dodaja, da je bila stavba nekoč v lasti bratovščine svetega Rešnjega telesa, ki je imela tudi pomembno kulturno vlogo.

Izjava 6

Kako poteka sodelovanje med občino in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije pri prijavi na razpise in sanaciji projektov, pojasnjuje Remškar:

Izjava 7 

Remškar izpostavlja bistvene cilje prenove zgradbe in na kaj so bili kot konservatorji še posebej pozorni.

Izjava 8 

Poleg ohranjanja kulturne dediščine mesta Kranj pa projekt obnove na Cankarjevi ulici 2 prinaša tudi novosti, ki jih opiše Rakovec. 

Izjava 9 

Po besedah župana celotna investicija znaša milijon 850 tisoč evrov. Sredstva za projekt bo deloma prispevala Mestna občina Kranj, drugi del pa Republika Slovenija in Evropski sklad za regionalni razvoj. O tem, kako je potekala prijava na razpis za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev, Rakovec. 

Izjava 10

Za konec župan še o časovnici projekta v naslednjem mesecu.

Izjava 11

Glasbena šola bo svoja vrata torej odprla v septembru, ko bo v prostorih na Cankarjevi 2 zaživelo pestro glasbeno in kulturno dogajanje. Glasbena šola Kranj bo sicer individualni pouk še vedno izvajala na obstoječih lokacijah, a obnovo objekta pozdravljajo. Z njo bodo pridobili zlasti prostor za vaje orkestrov, ki je trenutno predstavljal največjo težavo. Pouk orkestrov so v zadnjih letih namreč izvajali kar v občinski avli, za skupinski pouk je šola morala dodatno najemati dve učilnici, baletni pouk pa so izvajali v prostorih Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.  

 

Oddaja je nastala v okviru projekta Evropa na mojem pragu, ki ga sofinancira Evropska komisija.

Mnenja v oddaji ne odražajo mnenj Evropske komisije, slednja pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji.

Več na www.europeinmybackyard.org

 

Foto: kranj.si 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness