Analiza analize Urada vlade za komuniciranje

Mnenje, kolumna ali komentar
12. 1. 2022 - 16.00

Uroš Urbanija, zgolj po politični liniji in zaradi brezmejne pripadnosti stranki SDS in njenemu dosmrtnemu predsedniku ter aktualnemu premierju svoje tretje in poslednje koalicije ter vlade Janezu Janši v tem polovičarskem mandatu imenovan za direktorja Urada vlade za komuniciranje, krajše Ukom, je včeraj ob objavi medijske analize Urada vlade za komuniciranje o poročanju RTV Slovenija za prvi teden januarja, ki jo je delil na uradnem Twitter profilu Vlade tretje Janševe Republike, na svojem osebnem profilu zapisal, da se, navajam, eni malce razburjajo glede analize, ki jo dnevno pripravlja Ukom. Ampak da žal do sedaj prijatelji na levi niso uspeli zanikati niti ene ugotovitve. In še da jeza ni dovolj, ampak da bi, direktor Ukoma rad slišal argumente, zakaj nekaj ni tako, kot je zapisano, in da, če se dokaže, da kaj ne drži, takoj umaknejo zapisano. Čeprav izhodiščni problem v osnovi pač ni ta, ali pavšalne navedbe Urbanije in politično preverjenih zaposlenih na Uradu Janševe vlade za SDS komuniciranje držijo ali ne, temveč ali jih inštitucija, ki je samostojna in domnevno oziroma vsaj črno na belem tudi strokovna služba sploh sme postavljati oziroma povedano drugače, ali je za to politično analizo medijskih vsebin domačega nacionalnega javnega radiotelevizijskega servisa ali drugih državnih ali pač zasebnih medijev tudi dejansko pristojna.

Tudi medijska analiza Urada vlade za komuniciranje o poročanju RTV Slovenija za prvi teden januarja bistveno ne odstopa od javno že objavljenih in predstavljenih analiz poročanja RTV Slovenija iz minulega leta 2021, bistvena politična ocena, ki se kot jara kača vleče in ponavlja ob političnih komentarjih posameznih prispevkov informativnega programa nacionalne radiotelevizije, je, da je poročanje enostransko oziroma da gre povsod, kjer v prispevku predvsem Uroš Urbanija in ekipa pogrešajo vladnega sogovornika, za enostransko poročanje, kar pa je pač že stara janševistična mantra za diskreditacijo vseh resnih medijev na Slovenskem in še posebej nacionalne radiotelevizije. In nenazadnje bo za Janeza Janšo osebno kljub navideznemu neuspehu s selitvijo sodnega primera iz Celja že v kratkem uspešno zastaral še en sodni postopek, ki še kako dobro kaže na zaničevalen odnos predsednika in stranke SDS nasploh do inštitucije in vseh zaposlenih na nacionalni radioteleviziji, v katerem bi povsem upravičeno pač moral odgovarjati, ker je novinarki Mojco Šetinc Pašek in Eugenijo Carl zmerjal in žalil z odsluženimi presstitutkami.

Tudi sicer v opisu del in nalog Urada za komuniciranje Vlade republike Slovenije ne glede na sicer burno zgodovino te ne glede na levo-desno opredelitev koalicij in vlad pri koritih domače izvršne in zakonodajne oblasti vedno politično podrejene v navednicah rečeno »strokovne« in »samostojne« vladne službe posebnih zadolžitev ali usmeritev glede medijskih analiz poročanja medijev ne najdemo. Pa tudi sicer je Ukom, tudi če so jih politično preverjeni, pravzaprav pa ideološko oprani zaposleni opravljali že pred tem, z javno objavo tovrstnih analiz in z njo povezanimi javnimi političnimi pritiski na v skladu z zakonom o medijih vsaj na papirju še avtonomnimi in neodvisnimi uredniki in novinarji, nedvomno začel šele pod sedanjim umnim vodstvom Uroša Urbanije, ki je zgolj po politično preverjenih novinarskih in uredniških funkcijah segal že za časa prejšnjih koalicij in vlad SDS ter Janeza Janše.

Toda v Ukom – ki po besedah aktualnega direktorja Urbanije dnevno pripravlja in tedensko objavlja medijske analize poročanja RTV Slovenija, prav iz njihovih analiz pa smo izvedeli, koliko več besed je imel intervju s pevcem Zlatkotom namesto kar enega političnega srečanja domačih kolaborantov iz SDS s predstavniki vlad držav Višegrada – bi naj, tako piše na njihovi lasti spletni strani in tako določa pripadajoča zakonodaja, skrbeli za zagotavljanje javnosti dela vlade in obveščanje domače javnosti o delu predsednika vlade in ministrstev, pripravljali in izvajali komunikacijske kampanje o najpomembnejših programskih prioritetah vlade. Obenem naj bi obveščali tuje javnosti o delu vlade, predsednika vlade, ministrstev in predsednika države in o pomembnejših dogodkih v Sloveniji. Potem pa naj bi še zagotavljali strokovno podporo vladnemu predstavniku za odnose z javnostmi, službam za odnose z javnostmi na ministrstvih in vladnih službah, nudili komunikacijsko podporo pri večjih državnih dogodkih, kot so državniški obiski in mednarodna srečanja ter konference na najvišji ravni, načrtovali in izvajali splošne promocijske dejavnosti države ter izvajali aktivnosti, povezane z neposrednim komuniciranjem vlade z državljani. Kar pa so – kakorkoli obrnemo – področja, na katerih v teh dveh letih še kako oziroma še najbolj šepa delovanje in delo prav te tretje in poslednje koalicije in vlade Janeza Janše in SDS.

Čeprav ne pristojna zakonodaja in ne dosedanja praksa delovanja sicer brez vsakega dvoma vedno političnih zasedb na Uradu vlade Republike Slovenije za komuniciranje – katerega vodstva se neizbežno menjajo z nastopom vsake nove vlade včasih pa tudi med posameznim vladnim mandatom – pisanja političnih pamfletov v obliki medijskih analiz poročanja tako RTV Slovenija kot Slovenske tiskovne agencije ali pravzaprav katerega koli že drugega medija – kot ga pod umnim vodstvom sedanjega direktorja Uroša Urbanije in ob 30. obletnici samostojne in vse manj zares demokratične države Slovenije v imenu samozvanega največjega osamosvojitelja izvaja in javno zlorablja za politično obračunavanje največje vladne stranke SDS z opozicijskimi in koalicijskimi nasprotniki – ne določa, so navodila tako kot sama medijska analiza zgolj in predvsem politična. Vse z enim samim političnim ciljem, za še en mandat h koritu izvršne in zakonodajne oblasti spraviti prav Janeza Janšo in SDS. Toda tako to gre. Analiza analize Urada vlade za komuniciranje o poročanju RTV Slovenija za prvi teden januarja pove predvsem to, kako zelo pravzaprav pod političnimi nogami gori tako Janezu Janši kot vsem njegovim političnim pomagačem, kamor brez vsakega dvoma sodi tudi analitik Uroš Urbanija, ki bi čeprav morebiti tudi kake od navedb iz medijske analize Ukoma povsem držijo, to zaradi vsaj domnevne strokovnosti službe, ki jo vodi, to preprosto moral obdržati zase in za politične gospodarje, ki jim služi, ne pa z javnimi pozivi zgolj dokazovati, kako zgrešeno je razumevanje medijev v demokraciji, kot ga gojijo in izvajajo stranka SDS, njen predsednik in ostala tovarišija.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z analizo analize Urada vlade za komuniciranje o poročanju RTV Slovenija za prvi teden januarja in zgrešenim bistvom direktorja Uroša Urbanije v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness