Geografsko selektivna karantena

Mnenje, kolumna ali komentar
19. 8. 2020 - 16.00

Čeprav se samo silnemu porastu novo odkritih okužb z virusom COVID-19 na Hrvaškem lahko zahvalimo, da bo za vse, ki bodo od petka naprej odšli na Hrvaško, in vse, ki trenutno so na Hrvaškem, tam namreč lahko tudi slovenski državljan počne še vse kaj drugega kot zgolj dopustuje, pa se ne bodo vrnili vsaj do konca vikenda, od četrtkove seje vlade naprej v veljavi 14-dnevna karantena, Hrvaška pa uvrščena med najbolj rizične države rdečega seznama, samo po sebi le ne gre za pozabiti, kako so o uvedbi selektivne karantene za posamezne skupine Slovenk in Slovencev glede na njihovo starost ali kraj ali način dopustovanja na Hrvaškem pravzaprav totalitarno razmišljali vidni predstavniki tretje vlade in koalicije Janeza Janše, predvsem pa že nepreklicno odstopljeni notranji minister Aleš Hojs, ki je že pred časom v SDS prebegnil iz dandanes koalicijske Nove Slovenije, direktor NIJZ Milan Krek in vladni govorec za COVID-19 Jelko Kacin, kot za te ponovno bojne razmere iz naftalina potegnjeni minister za informiranje v prvi poosamosvojitveni vladi Republike Slovenije.

Na mizi modrih, pravzaprav pa modro-rumenih političnih odločevalcev tretje koalicije in vlade Janeza Janše so bile namreč navkljub ostrim pozivom stroke, tudi od sicer članice SDS, a hkrati vodje strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje dr. Bojane Beović, o popolni 14-dnevni karanteni za vse, ki se v Slovenijo vrnejo s Hrvaške, še druge tri možnosti. In sicer da bi karantena veljala le za starostno skupino od 15 do 35 let, ki se po prepričanju političnih odločevalcev najpogosteje na Hrvaškem zabavajo v množičnih nočnih klubih in diskotekah, nato je bilo govora še o krajši, sedemdnevni karanteni in nato obveznem testu za vse ali spet le za starostno skupino od 15 do 35 let. Še najhitreje so modro-rumeni politični odločevalci opravili s četrto možnostjo, da bi za vse ob vstopu veljala obvezna predložitev negativnega testa na COVID-19, saj je splošno znano, da na Hrvaškem ni razpoložljivih kapacitet, da bi v tako kratkem času testirali vseh 160.000 Slovencev, ki se po podatkih hrvaških oblasti nahajajo na Hrvaškem, pa tudi oboleli imajo nenazadnje pravico do vstopa v državo in do oskrbe domačega zdravstvenega sistema.

Za krajše trajanje karantene in obvezni test, sprva zgolj za povratnike s Hrvaške, stare od 15 do 35 let, nato pa za vse stalne ali začasne prebivalce Slovenije se je v prvi vrsti zavzel nepreklicno odstopljeni notranji minister Aleš Hojs, javni pogrom nad neodgovornimi mladimi, ki se zabavajo v nočnih klubih in diskotekah ter so v očeh odločevalcev domače politike in politične stroke nerazumljivo ocenjeni na od 15 do 35 let starosti, pa sta zganjala predvsem v tem mandatu tretje vlade in koalicije imenovani direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in vladni govorec za COVID-19 z vikend vilo in bazenom na hrvaškem Krku Jelko Kacin. Dopust ali kakršno koli že zadrževanje na Hrvaškem pa sicer tako ali tako že tradicionalno ni blizu vidnim političnim osebnostim ali samemu predsedniku vlade in največje državnozborske in koalicijske stranke SDS.

Ne glede na to, da so se torej modro-rumenim političnim odločevalcem ukrepov v boju zoper prvi, drugi ali tretji val tokratne koronavirusne epidemije kolikor tolikor pravilno pomagale odločiti predvsem rekordne številke novo obolelih na Hrvaškem in bo po vrnitvi s Hrvaške za vse v veljavi 14-dnevna karantena, pa prav selektivni pristopi, nastopi, kot mladost je norost ter mladim je vseeno za zdravje starejše generacije, segregacija Slovencev na starostne skupine, ki so domnevno bolj nagnjene k zabavanju v nočnih klubih in diskotekah od drugih, razgaljajo vso totalitarno naravo sedanje izvršne in zakonodajne politične oblasti koalicije in vlade Janeza Janše oziroma strank SDS, SMC, Nova Slovenija in DeSUS. Politični možje iz prve fronte boja zoper virus COVID-19 so družno pričakovali, da bodo karantenski ukrepi za dopustnike s Hrvaške targetirani, odmerjeni in selektivni. Toda v svojem pravem smislu so bili ti ukrepi ob znanem stališču stroke, da je potrebna čim prejšnja uvedba 14-dnevne karantene za povratnike s Hrvaške, lahko le politični ukrepi. Toda tako to gre. Enako kot je zgolj politični ukrep uredba, da se 14-dnevna karantena ob vstopu v državo tako kot ob južni meji zaenkrat še ne uvaja tudi na severni meji, pa čeprav se tudi razmere v Avstriji znatno slabšajo.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s političnim ukrepom geografsko selektivne karantene za povratnike v Republiko Slovenijo v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness