Ko kolo vodijo kolovodje

Mnenje, kolumna ali komentar
21. 11. 2012 - 15.00

Ob 10. obletnici od povabila za aneksijo v zvezo NATO in ob peti obletnici določitve za jugovzhodnega graničarja schengenskega območja Evropske unije ni Slovenija prav nič manj zahojena in demokratično podhranjena država, kot je bila ob teh bojda da za domačo Republiko prelomnih trenutkih. V domači politični kulturi se je udomačilo in povečalo zgolj kronično pomanjkanje politične odgovornosti tako za argumentirano javno razpravo kot za konkretne napake v resorjih, ki jih ta čas zasedajo politično nastavljeni za nosilce izvršne in zakonodajne oblasti v državi. Da sicer slovenska riba še posebej smrdi prav pri glavi in na nikakršne standarde javne razprave za potrebe mobiliziranja zgolj še medijskega spektakla navajenega volilnega telesa, je ponovno danes z javnim pismom predsedniku vlade Janezu Janši opozoril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture ter predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

Sam Ivan Janez ali nekdo v njegovem imenu se je namreč v soboto med bolj ali manj uspelimi demonstracijami za solidarno Slovenijo na Kongresnem trgu v Ljubljani na uradnem twitter profilu predsednika vlade in Slovenske demokratske stranke - SDS odzval na twitt iz tudi preko tega socialnega omrežja živega poročanja ekipe pač najbolj gledane informativne oddaje in najbolj obiskanega spletnega portala v državi. Twitt 24 ur je bil citat iz potekajočega govora Branimirja Štruklja pred na nedelovno soboto večinoma iz vrst sindikatov nabranimi in zbranimi demonstranti ter demonstrantkami. Navajam. Štrukelj: Naj živi solidarna Slovenija in solidarna Evropa. Konec navedka. Še naprej objavljen odziv in zadnja objava, ki je prišla iz sicer redko rabljenega, a uradnega twitter profila predsednika vlade in največje vladne stranke SDS, pa se glasi: Navajam. Kolovodja Štrukelj dobi na mesec več s sejninami in plačo kot predsednik RS. To je bilo celo za Milana K. očitno preveč. Konec navedka.

Ne glede na že dolgo znano fobijo aktualnega predsednika vlade z še naprej aktualnim vplivom prvega predsednika države, ki jo je gotovo dodatno podžgalo še prav zadnje javno dopisovanje Milana K. in v drugem krogu glede na javnomnenjske ankete pač bolje stoječega predsedniškega kandidata Boruta Pahorja, pa je zapisano, kot so pokazali iz urada tajnika SVIZA in predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja že v ponedeljek javno objavljeni podatki o osebnih prejemkih Branimirja Štruklja, navadna laž. Kljub temu da ob  sindikalnih funkcijah opravlja še naloge državnega svetnika in člana nadzornega sveta Modre zavarovalnice namreč Štruklju z vsemi temi prejemki skupaj do bruto predsedniške plače v Republiki Sloveniji, ki je nazadnje znašala 6063,00 evrov bruto, manjka še slabih 937,00 evrov.

S konkretnimi številkami pobita trditev oziroma laž o večjih osebnih prejemkih od predsednika republike objavljena na uradnem twitter profilu predsednika vlade in stranke SDS Janeza Janše pa vsebuje še eno vsebinsko ter označevalno podnoto, zaradi katere v današnjem javnem pismu protestira tajnik SVIZ in predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja. Dejstvo, da je Branimir Štrukelj v tem kratkem twitu označen za kolovodjo, namreč lahko pomeni samo dve reči. Da gre v primeru avtorja dotične neresnične opazke za osnovno nepoznavanje slovenskega jezika, ali za povsem načrtno slabšalno označitev Branimirja Štruklja, kot enega od javno najbolj izpostavljenih organizatorjev in govorcev to sobotnega sindikalno folklornega protesta na Kongresnem trgu v Ljubljani. 

Slovar slovenskega knjižnega jezika je namreč v razlagi pomena besede kolovodja povsem jasen in dosleden. V knjižni slovenščini ima tako beseda kolovodja zgolj in edino slabšalni pomen vodje oziroma voditelja z naslednjo razlago: Bil je kolovodja mednarodne tolpe, kolovodje so polovili in pozaprli. V zadevi je sicer možno dopustiti, da gre tudi za nepoznavanje knjižnega jezika in besedno napako, ki se lahko pripeti tudi današnjim političnim kadrom predvsem zaradi nekdanjih polit-komisarskih izobraževalnih tečajev v Kumrovcu, ki so potekali v takratnem srbo-hrvaškem vzdušju in jeziku ter sta se jih njega dni rada udeleževala tako prejšnji kot sedanji predsednik vlade.

Če namreč besedo kolovodja razstavimo na dva kosa, dobimo dve sicer vrednostno in označevalno povsem nevtralni besedi. Kolo je tako ljudski ples, pri katerem so plesalci drug zraven drugega, navadno v krogu. Lahko pa z besedo kolo označimo tudi plesalce, razvrščene pri tem plesu. Tako bi se lahko nekomu, neukemu vseh pomenskih fines slovenskega jezika, kolovodja zapisalo tudi za nekoga, ki vodi ta ljudski ples oziroma plesalce pri tem plesu. Toda ne v slovenščini. V materinščini je za kolovodjo do včerajšnje še ne pravnomočno oprostilne sodbe veljal denimo Dragan Tošič, zaradi še potekajočih sodnih procesov pa se še vedno lahko tudi zgodi, da bo za kolovodjo nazadnje obveljal sam Janez Janša.               

Toda medtem ko se v domači državi kolovodje domačih in mednarodnih kriminalnih združb uspešno izmikajo sodnemu pregonu in ostajajo na prostosti, pa smo ob 10. obletnici povabila v NATO in peti obletnici razglasitve za graničarje jugovzhodne schgengenske Evrope vendarle bogatejši tudi za spoznanje, da tudi politično kolo demokracije v državi Sloveniji vodijo in obvladujejo vse bolj od vsakdanjosti in tega, kar je res in kaj je prav, odtujeni posamezniki. Toda tako to gre. Ne glede na že vsakodnevna poročila o kazenskih pregonih županov, poslancev in drugih nosilcev javnih pooblastil večinoma brez konkretnega ter pravnomočnega sodnega epiloga se bo predsednik vlade Janez Janša Branimirju Štruklju za zapisano neresnico o višini njegovih osebnih prejemkov in slabšalno oznako kolovodje moral vsaj opravičiti. Če se ne bo, se bo namreč izkazalo, da tudi kolo političnega odločanja v domači demokraciji pod sedanjo drugo Janševo koalicijo in vlado vodi prav kolovodja.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s političnim kolom, ki ga v vse bolj demokratično podhranjeni domači državi nemara brez občutka za politično odgovornost vodijo prav kolovodje, v zobeh, poskrbel Tomaž Z.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.