Namesto Kriznega štaba krizna Vlada

Mnenje, kolumna ali komentar
25. 3. 2020 - 16.00

Tretja vlada Janeza Janše je sinoči sprejela sklep o prenehanju delovanja na njeni prvi nočni seji 13. marca vzpostavljenega Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Vzrok, da po slabih dvanajstih dneh od njegove vzpostavitve ni več razlogov za njegovo delovanje, pa kljub posameznim očitkom, da za njegovo vzpostavitev ni bilo prave zakonske podlage, ni v tem, da bi bili v domovini pod Janševim vodstvom na čelu korit izvršne in zakonodajne oblasti v boju z epidemijo kaj posebej uspešni, saj nenazadnje na današnji dan od začetka izbruha naprej v Republiki Sloveniji beležimo največji prirastek ugotovljeno novoobolelih in novookuženih, pač pa v tem, da smo po oceni vlade sinoči prišli do točke vzpostavitve operativnega delovanja vseh ministrstev. Oziroma, kot je za ljudstvo in socialni medij primerno poljudno ter v čim manj besednih zvezah in znakih to pojasnil tekstopisec uradnega profila vlade RS na omrežju Twitter, navajam: »Vlada ima vajeti v svojih rokah, zato tečemo po ustaljenih tirnicah«. Konec navedka. In tako namesto Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa neposredno skrbi krizna vlada.

Čeprav so po sinočnji ukinitvi komaj slabih dvanajst dni obstoječega Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa številni skočili v zrak, da gre za prvi osamosvojitveni obračun Janeza Janše z govorcem Jelkom Kacinom, ta ne bo ostal brez službe, saj (p)ostaja govorec vlade za obvladovanje in zajezitev krize, ki jo povzročata virus SARS-CoV-2 in epidemija COVID-19. V teh težkih časih pa brez dela in jela ne bo ostala niti preostala ekipa, ki je sodelovala v tem tako hitro propadlem in zgolj začasno vzpostavljenem Kriznem štabu Republike Slovenije, saj se bo, ponovno po besedah tekstopisca uradnega profila vlade RS na Twitterju, integrirala v Upravo za zaščito in reševanje RS, ekipa članice stranke SDS doktor Bojane Beović, ki je pripravljala strokovna stališča za zdravstveno stroko, pa bo svoj nov dom našla v okviru Ministrstva za zdravje, kamor pa je bila sicer kazensko že umeščena tudi nekdanja direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje in epidemiologinja, a članica SD, Nina Pirnat.

Če v uradnem sporočilu včerajšnje večerne seje tretje vlade Janeza Janše ob ukinitvi Kriznega štaba skopo piše, da se vse operativne funkcije, ki so bile v obliki dodatnih interventnih in koordinacijskih zmogljivosti priključene Kriznemu štabu v razširjeni sestavi, odslej opravljajo v okviru matičnih resorjev ministrstev in njihovih organov v sestavi, je na današnji tiskovni konferenci in predstavitvi prve celovite ocene stanja po izvedenih ukrepih za upočasnitev in zajezitev epidemije COVID-19 novopečeni govorec vlade za obvladovanje in zajezitev krize Jelko Kacin bolj dramatično povedal, da ukinitev Kriznega štaba pomeni, da je vlada RS v celoti prevzela odgovornost za obvladovanje krize, ki jo je povzročila epidemija, in da so vse podporne aktivnosti, ki jih je Krizni štab izvajal, da bi vlada lahko čim prej prevzela vse svoje obveznosti in odgovornosti, že dosežene.

Ne glede na to, da je bil govorec vlade za obvladovanje in zajezitev krize, ki jo povzroča epidemija COVID-19, na današnji tiskovni konferenci res bolj v vlogi moderatorja kot pa govorca, saj so večinoma govorili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in minister za delo, družino, socialne zadeve ter enake možnosti Janez Cigler Kralj, Kacin pa jim je predvsem podajal mikrofon in besedo, se zdi, da je Krizni štab na smetišče novejše politične zgodovine že slabih dvanajst dni po spočetju odneslo predvsem neuspelo nabavljanje zaščitne medicinske opreme, saj v nasprotnem ob novici o ukinitvi Kriznega štaba tej krizni vladi preprosto ne bi bilo tako zelo pomembno sporočiti še, da bo medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je vlada ustanovila danes, vodil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin, in da bodo poleg predstavnikov Uprave za zaščito in reševanje ter Zavoda za blagovne rezerve njeni člani še predstavniki ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo, zdravje, zunanje in notranje zadeve.

Za tako hitro pokončanje tega Kriznega štaba je pač bilo še najbolj zaslužno dejstvo, da ta za razliko od same krizne vlade pravzaprav ni imel nobenih resnih pooblastil ne na javnofinančnem in ne na notranjerepresivnem področju, ki v vsaki taki krizi, kot je tudi tokratna epidemija, še posebej pridobita na veljavi. Čeprav je zdaj nepreklicno jasno, da se notranji minister Aleš Hojs za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi in za napotitev vojske s policijskimi pooblastili na južno mejo zavzema, ker policiste že potrebuje na zaprti meji z Avstrijo in Italijo, od koder nam po besedah Hojsa tokrat grozi, da postanemo žep Romunov, Srbov, Bolgarov in drugih, ki jim je pot domov onemogočena čez Hrvaško ali Madžarsko, za tak ukrep ta koalicija in krizna vlada v državnem zboru nima potrebne dvotretjinske večine, zato se je krizna vlada sinoči odločila, da ga umakne z dnevnega reda, dokler predloga in razlogov za napotitev vojakov zgolj na južno mejo notranji minister ne predstavi vsem poslanskim skupinam, toda to politično upanje o zadostni parlamentarni večini za podelitev izrednih policijskih pooblastil vojski za paradiranje na južni meji in varovanje pred begunci, prosilci za azil in ostalimi južnjaki zaenkrat ostaja brez prave podlage.

Podobno kot na področju notranjih zadev, kjer bi za varovanje državne meje pred okuženimi Avstrijci in Italijani skrbeli policisti, pred Hrvati in ostalimi Balkanci ter begunci in prosilci za azil ter mednarodno zaščito pa ob vsej svoji opremi tudi s policijskimi pooblastili oboroženi vojaki, je sicer za vzpostavitev in razglasitev prvorazrednih in bolj drugo- ali celo tretjerazrednih državljanov ta krizna vlada poskrbela tudi na javnofinančnem področju in prvih ukrepih za premostitev prvih nekaj mesecev trenutne krize. Ob mantri, da je potrebno ohraniti delovna mesta, so tokrat prvorazredni državljani redno zaposleni. Tudi če ne morejo opravljati svojega dela, bodo upravičeni do 80 odstotkov svoje plače. Drugorazredni ostajajo samozaposleni. Tudi če so vodili relativno uspešno samostojno kariero ali podjetje, jim zdaj ne glede na njihove dosedanje stroške in dohodke za golo preživetje pripada zgolj 70 odstotkov minimalne plače, kar je pač manj, kot je minimalno nadomestilo na Zavodu za zaposlovanje. Toda tako to gre. V domačem kastnem sistemu, ki ga je po ukinitvi kriznega štaba s svojimi prvimi protikriznimi ukrepi vzpostavila krizna vlada Janeza Janše, so tudi nedotakljivi. Na mejah ta čas najnižji in nedotakljivi sloj domačega kastnega sistema predstavljajo begunci, v protikriznih ukrepih pa brezposleni, študenti in vsi ostali v sistemu socialne zaščite še pred izbruhom pandemije pač nezabeleženi prebivalci.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z ukinitvijo Kriznega štaba za zajezitev epidemije koronavirusa in vzpostavitvijo krizne vlade za vsa področja družbenega življenja v zobeh iz samoizolacije poskrbel Tomaž Z.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.