Profesor in profesor na popravnem izpitu

Mnenje, kolumna ali komentar
Cerar in Drnovšek
18. 1. 2017 - 16.00

Če bi sodili zgolj po akademskima nazivoma, s katerima se kitita ta čas aktualna profesorja na čelu izvršne in zakonodajne oblasti v državi, bi lahko rekli, da smo se v Sloveniji pravzaprav skoraj približali idealu Platonove države, le s sicer pomembno razliko, da jo pri nas ne vodita in upravljata filozofa, pač pa pravnika. Predsednik Vlade dr. Miro Cerar, ki je bil do prestopa v politične vode od leta 2011 redni profesor ljubljanske Pravne fakultete, katerega naslov inavguracijskega predavanja je že takrat bil Pravo in politika. In predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, ki je res doktor znanosti iz mednarodnih odnosov, a je magisterij opravil iz pravnih znanosti, do prestopa v aktivno politiko pa je bil znan predvsem kot poznavalec in predavatelj Teorije mednarodnih odnosov, a tudi Evropskega varstva človekovih pravic na matični Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Toda kot je danes naposled potrdila še Zakonodajna-pravna služba Državnega zbora, katere dolgoletni svetovalec je bil prav takrat še zgolj pravnik dr. Miro Cerar mlajši, profesor in profesor na primeru po nujnem postopku v sprejem predlaganega Zakona o tujcih, izpita iz človekovih pravic in standardov zagotavljanja mednarodne zaščite preprosto nista opravila.

Da bo sicer mnenje zakonodajno-pravne službe Državnega zbora glede predlaganih rešitev novele Zakona o tujcih slabo, saj ga pravzaprav razglaša tako za neustavnega kot v neskladju z mednarodno, a za Republiko Slovenijo prav tako zavezujočo zakonodajo, je bilo sicer jasno vsem razen pred zid stisnjenim koalicijskim poslancem. Profesorja in profesorja pa so na nevzdržne zakonodajne rešitve, ki namesto standardov mednarodne zaščite na državnih mejah uvajajo policijsko administracijo in represijo, vsakega s posebnim pismom na to opozorili iz Sveta Evrope. Profesorju doktor Miru Cerarju je pisal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland in mu ponudil, da nam lahko, če že ne znamo sami, na pomoč pri pisanju novele Zakona o tujcih, ki bo v skladu z mednarodno in evropsko zakonodajo, pošlje ekipo lastnih strokovnjakov. Drugemu profesorju doktorju Milanu Brglezu, pravzaprav pa vsem poslancem Državnega zbora, pa je s pozivom, da naj predlagano novelo zakona o tujcih nemudoma zavrnejo, pisal komisar Sveta Evrope za človekove pravice Niels Muižnieks.

Ker le gre za vročo politično temo, saj novele zakona o tujcih kljub vnaprej zagotovljeni opozicijski podpori Janševe Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije, vsa koalicija SMC, DESUS in SD za razliko od ministrov Vlade še ne podpira, sta se sicer profesor in profesor vsak zase že, a prav nič profesorsko odzvala, pravzaprav pa sta na prejeti pismi že odpisala. Predsednik Vlade je tako dejal, da so predstavniki in strokovnjaki Sveta Evrope pri nas dobrodošli. Kajti če bodo prišli in če ne bodo poslušali le nekih pomankljivih navedb, bodo videli in sprevideli, kakšna je celovita situacija, ki terja sprejem novele zakona o tujcih, kot jo je predlagala njegova Vlada. Kljub temu da se bo novela zakona o tujcih začela v Državnem zboru po nujnem postopku obravnavati že prihodnji ponedeljek, predsednik in prvi med enakimi med domačimi poslanci komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope miri z besedami, da je predlog novele šele v zgodnjih fazah sicer nujnega zakonodajnega postopka.

Čeprav predsednik Vlade in koalicije dr. Miro Cerar trdi, da je novelo zakona o tujcih koalicija podprla po zelo tehtnem premisleku, ki je trajal skoraj leto dni, da bi našli rešitve, ki so skladne z domačo ustavo in mednarodnim pravom, je sedaj samo po sebi jasno, da jim to le ni uspelo. Pa čeprav tako profesor Cerar kot profesor Brglez trdita, da je čas za razmislek v zakonodajnem postopku in da bo državni zbor svoje delo opravil pravočasno in skladno z ustavo ter mednarodno zakonodajo. Časa pa je resnici na ljubo malo. Le politični optimisti in naivneži sicer upajo, da bodo rešitev z dopolnili, ki bodo skladna tako z ustavo kot v tem primeru še posebej nadležnimi evropskimi konvencijami, v okviru sedanjega zakonskega besedila našli do petka, ko se bodo poslanke in poslanci do novele prvič morali opredeliti na pristojnem odboru Državnega zbora.

Da poslansko odločanje o noveli Zakona o  tujcih, po kateri bi v primeru ne prav natančno definirane resne ogroženosti javnega reda in notranje varnosti tudi prosilce za mednarodno zaščito in azil na državni meji zavračali kar policisti, res ne bo lahko, je naposled z danes objavljenim mnenjem poskrbela še Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora. Njeni pravni pomisleki so pač bližje predstavnikom nevladnih organizacij za področje človekovih pravic kot pa pravni službi aktualne koalicije ali Vlade, ki je očitno novelo Zakona o tujcih tudi po očitno površnem pregledu profesorja doktorja Mira Cerarja in profesorja doktorja Milana Brgleza le odobrila. Toda tako to gre. Čeprav sta profesor in profesor prava vsaj v očeh Sveta Evrope zaradi predlagane novele zakona o tujcih ta čas pač na popravnem izpitu prav iz in zaradi prava, zaenkrat ni prav nobenega indica, da bi ga tudi zares želela opraviti in popraviti, pa čeprav bo zaradi tega kot nestrpna do tujcev in ne kot vladavina prava zaznamovana vsa država. 

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s popravnim izpitom, ki ga v zadevi novele Zakona o tujcih nočeta opraviti in popraviti profesorja Miro Cerar in Milan Brglez, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

  

  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.