Referendum za novo Novo Slovenijo

Mnenje, kolumna ali komentar
11. 7. 2018 - 16.00

Izvršilni odbor Nove Slovenije je kot ta čas najbolj vroča roba med vsemi v Državni zbor uvrščenimi političnimi strankami sinoči po triurni razpravi po besedah njenega predsednika in tudi začasnega predsednika Državnega zbora Mateja Tonina sprejel tri sklepe. Najprej da je sedanja oblika koalicijske pogodbe, ki jo bi naj že ves teden pod okriljem Marjana Šarca usklajevali še s Stranko modernega centra, Socialnimi demokrati, DeSUS in Stranko Alenke Bratušek, za stranko Nova Slovenija – Krščanski demokrati neprimerna, saj da niso zadovoljni z izpogajano vsebino. Zato je izvršilni odbor NSi pogajalski skupini naložil, da začne z novimi pogajanji in da v koalicijski pogodbi šesterice strank pod vodstvom že prvič na parlamentarnih volitvah uspešne Liste Marjana Šarca do ponedeljka doseže bistvene premike in izboljšave na področjih zdravstva, davkov in gospodarstva, sodstva, pokojninskega sistema, šolstva ter kmetijstva in podeželja. Dosežke pogajalske skupine Nove Slovenije, ki ji sicer takisto načeluje predsednik Tonin, pa bo izvršilni odbor, katerega predsednik je po funkciji sicer prav tako Matej Tonin, preveril naslednji ponedeljek 16. julija in če bodo našli skupne točke z Listo Marjana Šarca pa tudi drugimi koalicijskimi sateliti, bodo takoj izvedli interni referendum o koalicijskem sodelovanju.

Hm, o tem ali se tokrat naposled bo Novi Sloveniji politično uspelo osamosvojiti in odlepiti izpod sence SDS in njenega predsednika Janeza Janše, s katero pa so pri vsebinskih zahtevah sicer še nevidene koalicijske pogodbe po besedah predsednika obeh pogajalskih skupin, izvršilnega odbora, stranke Nova Slovenija in Državnega zbora Mateja Tonina v 95 odstotkih že pravzaprav usklajeni, ne bo v skladu z na spletnih straneh stranke objavljenim statutom na predlog izvršilnega odbora odločil svet stranke, ampak bodo o tem, ali se bo Nova Slovenija pridružila koaliciji in Vladi, v kateri bo tudi Levi blok oziroma tistih nekaj preostalih poslancev DeSUS Karla Erjavca in denimo kot nekdanji komunisti tudi vmes prenovljeni Socialni demokrati, na internem referendumu odločili člani stranke Nova Slovenija. Čeprav je odločitev za interni referendum, pa naj odločijo člani, torej tisti ki politični stranki vsaj plačujejo članarino, a v skladu s statutom stranke tudi v svojem življenjskem in delovnem okolju dejavno sodelujejo in razvijajo politični čut v smislu programskih ciljev stranke, zagotavljajo enotnost stranke in se vzdržujejo dejanj, ki bi lahko imela škodljive posledice za stranko, za mlado vodstvo te pravzaprav stare krščansko demokratske stranke nekako logična, pa instituta internega referenduma v na spletu objavljenem statutu stranke Nova Slovenija ne najdemo vnaprej definiranega.

Tako je napovedovalcem domače politične prihodnosti te dni lahko upravičeno težko. Prvič ker tudi rezultati javnomnenjskih anket, ki jih je na sejo izvršilnega odbora Nove Slovenije sinoči prinesel Matej Tonin, pa čeprav jih je naredil Episcenter, ki bo moral svoj sloves kot kolikor tolikor resna agencija za javnomnenjske raziskave po fijasku na zadnjih volitvah predsednika republike za nacionalno radiotelevizijo šele ponovno utrditi, dajo vedeti, da ni nujno, da ne bi s prestopom stran od Janeza Janše nekaj podpore in glasov tudi izgubili, kar gotovo ni dobra popotnica za jesenski naskok na lokalne volitve, na katerih je NSi do sedaj le bila že kar tradicionalno močna. Drugič pa, ker jim do ponedeljka ob tudi in še posebej članstvu Nove Slovenije namenjenemu sporočilu o 95 odstotni vsebinski usklajenosti s SDS ostanejo le ugibanja, kaj pravzaprav in kaj točno pomeni napoved Mateja Tonina in sklep izvršilnega odbora Nove Slovenije, da bodo, če bodo našli skupne točke z Listo Marjana Šarca, takoj izvedli interni referendum o sodelovanju v koaliciji, ki pa jo bodo ob LMŠ in Novi Sloveniji vendarle sestavljale še 4 v ideološkem in vsebinskem smislu od političnih in civilno-družbenih vrednot, ki jih v zasebnem in javnem življenju v skladu s statutom stranke promovirajo člani Nove Slovenije, veliko bolj odmaknjene politične stranke.

Toda ker instituta internega referenduma v na spletnih straneh stranke Nova Slovenija še danes objavljenem statutu ni definiranega, lahko samo ugibamo, v kakšnih razumnih rokih je stranka Nova Slovenija ta interni referendum med svojimi člani sploh sposobna izpeljati. Tudi google namreč ne beleži, da bi interni referendum v preteklosti v Novi Sloveniji za sprejem katere koli že odločitve že kdaj uporabili, kar pač samo po sebi da dodatno težo k odločitvi, pred katero bo članstvo stranke. Internega referenduma sicer v Novi Sloveniji niso potrebovali tudi zato, ker le gre za stranko, v katere statutu je natančno opredeljeno, da o vstopu v vsako koalicijo ali izstopu iz nje na predlog izvršilnega odbora, odloči svet stranke, tako da za interni referendum v podobnih primerih pravzaprav ni bilo kake velike potrebe.

Toda zgodovinskost internega referenduma članov Nove Slovenije, če bo v ponedeljek zvečer izvršilni odbor zadovoljen z novimi koalicijskimi pogajanji in vsebinskim izplenom od Liste Marjana Šarca, gotovo upravičuje tudi tovrstne statutarne obvode, kot se jih v teh dneh poslužuje mlado vodstvo te stare krščansko demokratske stranke. O tem ali bo Slovenija dobila koalicijo in Vlado šestih strank pod vodstvom politične novinke Liste Marjana Šarca, bo odločilo tradicionalno in konzervativno članstvo Nove Slovenije, tako da je ta koalicija že vnaprej pravzaprav res malo verjetna. Toda tako to gre. To bo referendum Nove Slovenije za novo Novo Slovenijo, ki pa je kar tako le ne bo. In šele ko je ne bo, bo Janez Janša začel z iskanjem še manjkajočega najšibkejšega člena na politični sredini ali levici.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z referendumom članov Nove Slovenije za novo Novo Slovenijo v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness