Sam proti vsem

Mnenje, kolumna ali komentar
27. 2. 2013 - 15.00

Janez Janša ni vajen izgubljati. Toda kljub temu se mu danes v živo od 10.00 ure zjutraj naprej na posebej za to ustanovljenem tretjem parlamentarnem kanalu nacionalne radiotelevizije dogaja prav to. Po današnji, predvidoma enajst urni razpravi v Državnem zboru, ki bi bila še daljša, če bi se na kolegiju Državnega zbora upoštevala s strani vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka posredovana Janševa želja, da se mu dodeli dva krat več časa za predstavitev enega leta dosežkov svoje predčasno pokopane druge koalicije in vlade ter zavrnitev vseh obtožb iz poročila Komisije za preprečevanje korupcije, Ivan Janez Janša ne bo več predsednik vlade Republike Slovenije.

To je dala povsem nepreklicno vedeti tudi dopoldanska izvolitev Janka Vebra iz doslej opozicijskih Socialnih demokratov za novega, že desetega predsednika Državnega zbora. Od 89 oddanih glasovnic poslancev so bile, kljub njihovi nezahtevnosti, saj je bilo potrebno preprosto obkrožiti, ali si za ali proti, da namesto odstopljenega Gregorja Viranta nov predsednik Državnega zbora postane Janko Veber, tri glasovnice neveljavne. Toda 52 glasov za in 34 proti je pomenilo, da je namesto druge koalicije Janeza Janše v Državnem zboru od politično mrtvih vstala neka druga, nova koalicijska večina.

 

Glede na vnaprej napovedano tajno glasovanje posameznih poslanskih skupin, med katerimi je brez enotnega in vnaprej jasno povedanega stališča, ali bodo glasovali za novega predsednika državnega zbora in za konstruktivno nezaupnico zoper drugič mandatarja Janeza Janšo in ustoličitev Alenke Bratušek iz Pozitivne Slovenije kot prve ženske mandatarke v po-osamosvojitveni zgodovini domače Republike, je več ali manj jasno, kdo so poslanski glasovi, ki so strnili vrste in v poslednjo podporo ter v dokončno slovo predčasno preminuli drugi koaliciji in vladi Janeza Janše na tajnem glasovanju obkrožili proti imenovanju že potrjeno desetega predsednika Državnega zbora Janka Vebra.

 

Teh 34 glasov sestavlja 26 glasov poslanske skupine SDS, ki ostaja zvesta svojemu pa čeprav morda s korupcijo obremenjenemu predsedniku Janezu Janši. Prišteti jim je potrebno še štiri glasove od politično mrtve in potem ponovno v Državni zbor in celo drugo Janševo vlado vstale Nove Slovenije, ki je kot edina od koalicijskih strank na današnji potop počakala v že razpadli koaliciji in vladi. Svoj glas proti konstruktivni nezaupnici zoper razpadlo vlado danes v živo eno uro se poslavljajočega Janeza Janše je v ločenem mnenju od skupnega mnenja lastne poslanske skupine napovedal tudi vedno samosvoji jezdec, Franc Pukšič iz SLS. Preostale tri glasove zoper današnje vstajenje nove koalicije pod vodstvom mandatarke Alenke Bratušek iz Pozitivne Slovenije bi utegnili najverjetneje v znak lastnega, a vnaprej na neuspeh obsojenega nasprotovanja prispevati trije nepovezani poslanci, ki so bili izvoljeni prav na listah strank, ki sestavljajo to novo koalicijo. In sicer Pozitivne Slovenije, Državljanske liste in DESUS.

52 glasov za Janka Vebra kot novega predsednika Državnega zbora prihaja iz strank, ki se sicer že intenzivno pogovarjajo o sestavi nove vlade, torej Pozitivne Slovenije, Socialnih demokratov, DESUS in Državljanske liste brez Janševega ministra za finance Janeza Šušteršiča. Ker številke, za razliko od medijev, korupcijske komisije in sodišč, kot je danes v živo ugotavljal poslavljajoči se premier Ivan Janez Janša, ne lažejo, je očitno, da so glasove za od danes dopoldan novega predsednika državnega zbora ob obeh manjšinskih poslancih, prispevali tudi posamezni poslanci zaradi Janševe kritike njihovega sicer prav tako poslavljajočega se predsednika in bivšega gospodarskega ministra Radovana Žerjava razžaljene Slovenske ljudske stranke.

 

V današnjem prvem delu vnaprej na politični neuspeh obsojene javne obrambe svojega imena in enoletnega dela na čelu druge koalicije in vlade Janez Janša ni povedal ničesar prepričljivega. Kot sam proti vsem je predvsem sistematično obračunaval s svojimi namišljenimi političnimi nasprotniki, ki da so se zažrli v vse pore domače države in družbe. Tudi v medije in pravosodne inštitucije nadzora in pregona. V viziji življenja v državi in družbi, ki ga je za naslednjih nekaj gotovo da opozicijskih mandatov, danes v živo na tretjem programu nacionalne televizije od predsednikovanja vlade poslavljajoči se Janez Janša ponudil svojim najbolj zvestim privržencem, ni bilo prav ničesar pozitivnega. Slišali so lahko le, da bodo v prihodnje politično še bolj sami in še bolj proti vsemu in vsem.        

Janez Janša, kot dela zmožni posameznik na po mnenju nekaterih vrhuncu življenjske moči, pravzaprav nima druge izbire, kot da vsaj do morebitne pravnomočne sodne obsodbe vztraja v slovenski, pa čeprav opozicijski politiki. Res je, da je nekoč - skupaj s prav tako ne ravno slavno končanim notranjim ministrom prve slovenske vlade in kasneje tajkunom v Istrabenzu - Igorjem Bavčarjem že bil tudi podjetnik. Predvsem preprodajala sta ne nujno nove osebne računalnike in pripadajočo navlako. Janez Janša bi se sicer lahko vrnil tudi k pisanju. Nekoč je vendarle, pa čeprav pod psevdonimi, pisal tudi za uredništvo Mladine. Prav tako je po lastnih trditvah pred korupcijsko komisijo avtor tudi več nadvse dobro prodajanih knjig in od leta 1988 tudi član Slovenskega centra PEN, kar pa bi se utegnilo v kratkem spremeniti. Častno razsodišče PEN je namreč presodilo, da Janeza Janšo zaradi njegovih javno izraženih stališč, ki so v nasprotju s temeljno listino PEN, iz te organizacije izključijo. Toda tako to gre. Janez bo vendarle lahko še naprej pisal. Članstvo v Slovenskem centru PEN še samo po sebi pač ni tudi predpogoj za dobro prodajo političnih fantazm o lastnem pomenu in vlogi v toku novejše slovenske politične zgodovine. Pogoj zanje so privrženci, ki ta politični šund lastnih junakov kupujejo. Teh po očitno Janezu Janši še le ne bo kar tako zmanjkalo.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z danes zvečer gotovo razrešenim predsednikom vlade Janezom Janšo in njegovo sam proti vsem prihodnostjo v zobeh poskrbel Tomaž Z.      

    

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.