15. 5. 2013 - 15.00

Slovenska vojska služi tujini

Audio file

Predsednik republike in vrhovni poveljnik domačih obrambnih sil Borut Pahor bo glavni in osrednji govornik na današnji slovesnosti ob Dnevu slovenske vojske, ki ga v po-osamosvojitveni zgodovini države obeležujemo v spomin na 15. maj 1991, ko so v takratni Teritorialni obrambi takrat še obvezno služenje vojaškega roka v učnih centrih v Pekrah pri Mariboru in na Igu pri Ljubljani začeli prvi slovenski naborniki. Prireditev in postroj, ki ju bo neposredno prenašala tudi državna radiotelevizija, bosta potekala pod skupnim naslovom: Slovenska vojska v koraku s časom, za izzive prihodnosti. Toda rekrutov in prisilne socializacije polnoletnih moških državljanov na pripravljenost na smrt v imenu in na ukaz kakršnega koli že političnega vodstva domovine že dolgo ni več. Poklicni vojaki pa so danes pravzaprav zgolj tako kot vsi ostali zaradi kriznih ukrepov koalicije ter vlade lady Bratušek z novim znižanjem plač obremenjeni javni uslužbenci, potrebni in usposobljeni izključno za bolj ali manj mirovne misije izven meja domovine.

Lady Bratušek je sicer včeraj dopoldne v neposrednem televizijskem prenosu jasno in glasno pribila, da je Slovenija v Bruselj sporočila, da njena vlada in koalicija vesta, kaj delata, in da vesta, da bo težko. Toda da je v Slovenski poklicni vojski ne glede na današnji še posebej slovesni dan, saj bodo poklicni pripadniki Slovenske vojske danes prvič stali postrojeni po novi preoblikovani strukturi uspešno zaključene druge od politično načrtovanih treh faz postopka varčevalnega preoblikovanja, že težko, opozarjajo tako reprezentativni sindikati kot vsako leto slabše letne ocene pripravljenosti Slovenske vojske, ki jih sicer pripravljata kar sam Generalštab Slovenske vojske in Ministrstvo za obrambo.

Da je ocena Slovenske vojske za leto 2012 slabša kot leto poprej ne glede na svečanost sprejema v predsedniški palači za predstavnike obrambnega ministrstva ter častniški zbor ni mogel včeraj ne omeniti niti gostitelj in po Ustavi pač tudi poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Ocena vojnega poglavarja domače republike sicer je, da so pogoji dela za zaposlene v Slovenski vojski res nehvaležni, toda prepričan je, da domači vojaški plačanci ostajajo v pripravljenosti in da se lahko nanje zanesemo. Nacionalna varnost in varnost vojakov na misijah naj ne bi bila ogrožena, prav tako Slovenska vojska ostaja pripravljena tudi za bolj ali manj hitro pomoč ob naravnih in drugih nesrečah.

Toda od predsednika Republike kot vrhovnega poveljnika obrambnih sil, pa že kdor koli da to je, se ne glede na dejansko razsulo v domačih obrambnih silah drugačne ocene, kot fantje in dekleta stisnimo ter zdržimo niti ne pričakuje. Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 sicer določa 7600 pripadnikov stalne, poklicno zaposlene sestave in 1500 pripadnikov pogodbene rezerve. Trenutno je slovenskih vojakov nekaj več kot 7400, po reorganiziranem kadrovskem načrtu pa bo pripadnikov stalne sestave 7109 poklicnih vojakov. Slovenska vojska pa sama priznava, da bi na težave v delovanju naletela že, če bi se njeno število pripadnikov spustilo pod 7300.

Kakšne sicer so razmere za poklicnega soldata na Slovenskem, katerega glavni vir dohodka ostajajo mirovne misije v tujini, priča tudi dejstvo, da imamo na področju obrambnih sil pravi pluralizem sindikalnih organizacij. Interese domačih vojakov tako zastopajo kar trije ne prav složno nastopajoči reprezentativni sindikati - Sindikat vojakov Slovenije, Sindikat vojske obrambe in zaščite ter Sindikat Ministrstva za obrambo. Slednji je sicer že sporočil, da podpis včeraj parafiranega dogovora o varčevalnih ukrepih med vlado lady Bratušek in konfederacijo sindikatov javnega sektorja pogojuje z umikom uredbe o plačah in drugih prejemkih Slovenske vojske, pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami, s katero je vlada prejšnji teden, znižala za slehernega Slovenskega vojaka pravzaprav še edine dobičkonosne dodatke za nevarne naloge v tujini.

Slovenska vojska tako svoj današnji dan in praznik ustanovitve praznuje v izrazito zaostrenih pogojih krčenja orožarskih investicij države in javnega sektorja nasploh, kamor od profesionalizacije naprej pravzaprav tudi sodijo domači poklicni vojaki. Patria pač še zdaleč ni osrednja težava finančno podhranjenih domačih obrambnih sil. Biti vojak na Slovenskem se je preprosto splačalo, zgolj če si bil reden udeleženec bolj ali manj mirovnih misij pod tujim vojaškim škornjem in v službi interesov drugih, tujih velesil.

Kljub temu da predsednica vlade lady Bratušek v svet pošilja sporočila, da domača politična oblast ve, kaj hoče in dela, se to da temu pač ni tako med drugim pozna tudi prav na primeru Slovenske vojske, za katero je v aktualni vladi v pomanjkanju boljših idej politično odgovoren kar sociolog Roman Jaklič. Toda tako to gre. Navzočnost domačih vojaških sil na bojiščih Iraka in Afganistana in vdanost vojaškim gospodarjem sodobnega sveta pač ostajata nacionalni interes tudi za sedanjo koalicijo in Vlado. Predsednik republike in vrhovni poveljnik domačih obrambnih sil Borut Pahor pa se je poklicnim pripadnikom slovenske vojske na njihov Dan v imenu države in vseh njenih ljudi še enkrat več zahvalil za vestno in predano služenje domovini, pravzaprav pa tujini.

ODPOVED: Tudi za tokraten N-euro moment sem na Dan slovenske vojske z dejstvom, da Slovenski vojak služi v tujini, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Dodaj komentar

Komentiraj