11. 5. 2016 – 16.00

Totalna vojna SDS zoper nacionalno RTV

Audio file

Marsikdo je naivno pričakoval, da bodo Janez Janša in poslanska konjenica stranke SDS, po tem ko jim je k življenju nekako uspelo spraviti svoj sprva spletni potem pa še radiotelevizijski medijski projekt, vendarle izgubili zanimanje za delo novinarskih kolegov in kolegic na javni radioteleviziji. Toda najprej Janšev tweet, da sta novinarka in urednica RTV odsluženi prostituki, nato zahteva po sklicu nujne seje odbora za kulturo, ki jo je tako kot delavci migranti podpise za razpis referendumskih pobud brez pravega upanja na uspeh v Državni zbor vložila poslanska skupina SDS na temo poročanja novinarjev in novinark nacionalne Radiotelevizije, ter danes javno obznanjeno dejstvo, da je stranka SDS na ljubljansko okrožno tožilstvo in kriminalistično policijo naznanila sum kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela v službi zoper odgovorne na RTV Slovenija, potrjujejo, da temu še zdaleč ni tako.

Delno je za to, da smo prav ta čas priča pravzaprav totalni vojni največje opozicijske stranke Državnega zbora tako proti novinarjem in urednikom kot politično imenovanemu vodstvenemu kadru nacionalne RTV, odgovornih več reči. Najprej prihajajoča sprememba dosedanje večine glasov v ključnem organu za kadrovske reči – Programskem svetu RTV, ki je do zadnje menjave tudi glede na zadnje kadrovske poteze, brez upoštevanja zapleta s po mnenju višjega sodišča pač neuspelim imenovanjem Marka Filija namesto Nataše Pirc Musar na mesto generalnega direktorja, vendarle veljala za bolj politično desno usmerjeno. 8 že znanih in izbranih kandidatov, katerih politične preference so po logiki stvari na Slovenskem pač blizu kombinaciji aktualnih koalicijskih moči, bo položaje zavzelo drug teden 16. maja.

Nadalje je del razlogov za trenutno izkopano bojno sekiro SDS zoper nacionalno RTV, da je, kot je na dananšnji tiskovni konferenci ob predstavitvi ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu in kriminalistični policiji naznanjenih sumov kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela v službi zoper genralnega direktorja RTV Slovenija Marka Filija, direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj in urednika uredništva 3. programa TV Slovenija Boštjana Fabijana v imenu stranke SDS pribila poslanka Anja Bah Žibret, ravnanje RTV v DZ 13. aprila sodu izbilo dno, vsekakor za iskati tudi v spoznanju, da vsak strankarsko voden in vzpostavljen medijski projekt sam po sebi še ne zagotavlja tudi omembe vredne gledanosti in poslušanosti.

Naznanitve suma kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela v službi so si sicer poprej našteti vodstveni delavci nacionalke s strani največje opozicijske politične stranke prislužili, ker RTV na 3. parlamentarnem kanalu ni poskrbela za prenos seje Odbora za obrambo, na kateri so potem sum zlorabe pravosodja z uporabo kazenskega zakonika nekdanje SFRJ z namenom omadeževanja slovenske osamosvojitvene vojne in še posebej Toneta Krkoviča z izkrivljanjem resnice v primeru sestrelitve helikopterja nad Rožno dolino v Ljubljani na zahtevo SDS poslanci v prazno obravnavali brez neposrednega televizijskega prenosa. In glede na to, da takrat na programu in v Državnem zboru ni bilo nobene druge seje kakega vsaj parlamentarnega delovnega telesa, to v skladu s tolmačenjem medijske avtonomije in zakonodaje po SDS zadostuje za zaključek, da so naznanjeni ravnali v nasprotju z zakonom o nacionalni RTV.    

Nujna seja državnozborskega odbora za kulturo, na kateri se bodo politična kopja lomila na hrbtih novinarjev in urednikov nacionalne RTV, bo po besedah ponovno nesojenega kandidata za ministra za kulturo in še naprej zgolj predsednika parlamentarnega delovnega telesa za kulturo Dragana Matića glede na poslovniške roke najpozneje enkrat do 20. maja. Čeprav je že iz predlaganih sklepov razvidno, da gre za čisto zlorabo parlamentarne procedure in medijske ter novinarske avtonomije in da noben predlog SDS pač ne more dobiti potrebne večine, je ta totalni napad SDS na nacionalno RTV poskrbel še za eno pomembno vsebinsko razliko med domačim političnim razredom in ostalimi državljani. Toda tako to gre. Navadnim državljanom, na primer sindikatu delavcev migrantov, katere referendumske pobude je lastnoročno zaustavil politik, predsednik DZ Milan Brglez in se bo o tem šele izrekalo tudi Ustavno sodišče, je obstrukcija in ne zloraba dela izvršne in zakonodajne oblasti prepovedana. Za politike in še posebej poslance SDS pa so prav tako vnaprej na neuspeh obsojene interpelacije, parlamentarne preiskovalne komisije in nujne seje državnega zbora ali posameznih odborov pravzaprav legitimno sredstvo vsakodnevnega političnega boja, pa čeprav je tokrat na tnalu tudi še že tako krhka uredniška in novinarska avtonomija nacionalne RTV.             

ODPOVED: tudi za tokratni N-euro moment sem z razlogi za totalno vojno SDS zoper nacionalno RTV v zobeh poskrbel Tomaž Z.

     

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.