Vlada enoletnica

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 3. 2013 - 15.00

Glede na to kako gladko je šlo s kandidati za ministre in ministrice v novi vladi mandatarke Alenke Bratušek na resornih odborih državnega zbora, res ni prav nobenega razloga, da ne bi verjeli, da bo 49 poslancev, kolikor šteje nova koalicija Pozitivne Slovenije, Socialnih demokratov, Državljanske liste in DESUS, strnilo vrste in po več kot devetih urah razprave, ki jo lahko v živo spremljate na za v ta namen politično ustanovljenemu tretjemu parlamentarnemu programu nacionalne televizije, predvidoma tam enkrat okoli 20.00 ure poskrbelo, da bo domača Republika dobila novo, enajsto vlado. Da gre zares, so z objavo, da so primopredaje poslov pripravljene, potrdili iz predčasno razpadle vlade, katere preostali ministri so sicer še včeraj na veliko kadrovali in se ukvarjali z izvrševanjem še zadnjih pooblastil, ki jih za sabo prinaša položaj pri koritu domače izvršne, pa čeprav zgolj še za tekoče posle pooblaščene oblasti.

Že bivše poslanske kolege je sicer v Državnem zboru danes najprej nagovorila Alenka Bratušek, prva mandatarka v po-osamosvojitveni zgodovini države, in ponovno izpostavila, da bo mandat njene prve vlade kratek, saj da se bo že v enem letu v Državni zbor odpravila po zaupnico, katera naj bi poskrbela za nove predčasne volitve, ki da jih le zahteva javnost. Taista javnost naj bi sicer od te enajste vlade in prve predsednice vlade Alenke Bratušek pričakovala tudi obrat na ekonomsko-socialnem področju in boju proti korupciji. Ne glede na to, koliko časa se bosta sicer ta vlada in njena prva predsednica obdržala pri koritu izvršne oblasti, ji bo že s samo ustoličitvijo nocoj v veliki razpravni dvorani Državnega zbora uspel prvi pravi dosežek prav v boju zoper korupcijo, saj bo z današnjim dnem v veljavo naposled stopila tudi ziheraško zastavljena odstopna izjava še naprej ljubljanskega župana Zorana Jankoviča iz mesta predsednika v tem mandatu pač največje parlamentarne stranke, sprva kar Liste Zorana Jankoviča in sedanje Pozitivne Slovenije.

Alenka Bratušek osebno sicer kot prepričana demokratka ostaja na stališču, da je legitimnost vztrajanja s konkretnimi ugotovitvami nadzornega poročila komisije za preprečevanje korupcije o pridobivanju premoženjske koristi in premoženju neznanega izvora obremenjenega Zorana Jankoviča na javni funkciji oziroma mestu župana Mestne občine Ljubljana stvar njegove osebne integritete in odločitve. Prav tako ima po njenem javno predstavljenem in objavljenem stališču Zoran Jankovič ne glede na današnji odstop, s katerim mu je stranko uradno prevzela prav Alenka Bratušek, kot vsak drug član stranke pravico ponovno kandidirati za funkcijo predsednika Pozitivne Slovenije. Z nastopom začasne vlade enoletnice pod uradno komando Alenke Bratušek, si časa ne kupujeta le v parlament prvič uvrščeni politični stranki, kar je ob Državljanski listi Gregorja Viranta tudi Pozitivna Slovenija, pač pa tudi sam Zoran Jankovič.

Še naprej silno priljubljeni ljubljanski župan Zoran Jankovič čas potrebuje, da bi se vsaj poskusil otresti bremen koruptivnosti in zlorab položaja v korist podjetij, ki jih s sinovoma tako ali drugače obvladuje. Toda da mu ne kaže najbolje, potrjuje primer ključnega soobtoženca iz poročila o nadzoru premoženja predsednikov parlamentarnih političnih strank protikorupcijske komisije, Ivana Janeza Janše, ki je z današnjim predčasnim sestopom iz mesta predsednika svoje druge vlade porušil rekord v kratkosti trajanja po novem političnega zaveznika parkiranega na mestu predsednika države in predhodnika na mestu predsednika vlade, Boruta Pahorja. Upravno sodišče, na katerega sta se v bran lastnega zgolj še domnevno dobrega imena pred ugotovitvami Komisije za preprečevanje korupcije obrnila tako Janša, kot Jankovič, je namreč v prvi zadevi že razsodilo, da je tožba premierja, ki bo še samo danes opravljal tekoče posle, neutemeljena in da mu ostane le še pritožba na Vrhovno sodišče.

Kljub zgolj še delni opravilnosti in pooblastilu za izvrševanje zgolj še tekočih poslov, pa je druga in najhitreje predčasno pokopana vlada Janeza Janša vsem, posebej pa svojim mladim in neizkušenim naslednikom v vladi Alenke Bratušek, ki v povprečju štejejo rosnih 45 let, pokazala kako to in zakaj pravzaprav gre, ko si pri koritu domače izvršilne oblasti. Tako je še včeraj Janševa vlada poskrbela za kar nekaj odmevnih imenovanj in tudi razrešitev predvsem iz politično pogojenih funkcij ter javnih pooblastil, za katere bi sicer tako ali tako nemara že na jutrišnji ustanovni seji poskrbela prav nova vlada Alenke Bratušek. Kar sicer v domači politični praksi, ki se je do sedaj nista sramovali ne politična desnica in ne politična levica, pomeni, da so dotični hkrati z razrešitvijo imenovani tudi na javno manj izpostavljena, a z zaposlitvijo za nedoločen čas tudi za negotovo politično prihodnost zavarovana delovna mesta, kamor so med drugim parkirali na ustanovni seji Janševe druge vlade za direktorja SOVE imenovanega Damirja Črnčeca.

Druga Janševa, pa čeprav razpadla vlada je sicer za lastne člane oziroma ministre v prihodnje poskrbela tudi z odobritvijo razpisov za vpis v nekatere magistrske programe zasebnih visokošolskih entitet za študijsko leto 2013/2014. Nekdanji ministri druge Janševe vlade bodo kot predavatelji znanja lačnim študentom, ki si magistrski študij lahko privoščijo, gotovo blesteli na novomeški fakulteti za informacijske študije, Fakulteti za državne in evropske študije, novogoriški fakulteti za uporabne družbene študije in Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije. Dodatno pa so bili z nekaterimi zemljišči, do včeraj v lasti države, za svojo zvestobo in trud nagrajeni tudi župani občin, kot sta Postojna in Tržič.

Danes zvečer imenovana enajsta vlada z Alenko Bratušek kot prvo predsednico vlade v po-osamosvojitveni zgodovini države na čelu tako ne bo prav zares prava vlada, saj že sam mandat nastopa z napovedjo predčasnega sestopa iz izvršne oblasti. Toda tako to gre. Vlada Alenke Bratušek bo vlada enoletnica. Leto dni pa bo dovolj časa, da bodo ključni igralci v domači politiki pometli pod preprogo in polovili izpuščene niti obvladovanja države. Potem pa se bo na sceno najverjetneje vrnil nek nov, ponovno moški mandatar in politično ropanje skupnega, kot ga imamo in poznamo, se bo zgolj nadaljevalo.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z vlado enoletnico in začasno vlogo njene predsednice Alenke Bratušek v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness