Zaporniška lista Slovenije

Mnenje, kolumna ali komentar
17. 10. 2018 - 16.00

Trenutno zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve domače Republike priprtemu Andreju Šišku, samooklicanemu vodji Štajerske varde in predsedniku kot politične stranke organiziranega gibanja Zedinjena Slovenija, je potrebno priznati, da vendarle opravlja neko družbeno-koristno delo. Potem ko se je pustil posneti, kako paradira in poveljuje zamaskiranemu vojaškemu postroju, ter s tem predvsem poskrbel, da smo se javno vprašali, katere vse paravojaške milice ob samo razkrinkani vardi še imamo in poznamo na Slovenskem, je z oddajo kandidature za župana Mestne občine Maribor in člana mestnega sveta na lokalnih volitvah 18. novembra letos opozoril še na sledeči dejstvi. Najprej, kako pomanjkljivo je pravzaprav urejena domača lokalno-volilna zakonodaja in nato še kdo vse so kandidati, ki se tako kot Andrej šiško za položaj župana potegujejo kljub svojim, prav tako potekajočim sodnim postopkom.

Čeprav bi bilo na že pregovorno učinkovitost domačega pravosodja, gotovo krivično vnaprej onemogočiti pravico do kandidiranja na volitvah kar povprek vsem kandidatkam in kandidatom, zoper katere se vodijo takšni ali drugačni sodni postopki, pa je tudi med kandidati za župane največjih slovenskih mest ponovno tudi kar nekaj kandidatov, proti katerim se ponovno takšni ali drugačni postopki vodijo prav zaradi odločitev in dejanj, ki so jih sprejemali v vlogi župana v enemu od svojih prejšnjih mandatov. In če je že Andrej Šiško politično marginalen in na neuspeh tudi v tekmi za mariborskega župana vnaprej obsojeni kandidat, ki je v prejšnjem poskusu in ne iz pripora dobil manj kot odstotek vseh glasov oziroma zgolj 251 glasov volivcev, gre v primeru treh največjih slovenskih mest za prvokategorne kandidate, ki imajo vse možnosti za ponoven županski mandat. Bolj ali manj upravičeno na nov mandat župana sama pri sebi gotovo računata Zoran Jankovič v Ljubljani in Boris Popovič v Kopru, v Mariboru pa se po lastnih napovedih, a s široko politično podporo, vrača Franc Kangler.

In čeprav se Franc Kangler radi hvali predvsem s tem, koliko sodnih postopkov zoper njegovo županovanje je bilo že zavrženih, manj pa s tem koliko in za katere ga počasni sodni mlini še preganjajo, sodni postopki zoper Zorana Jankoviča in Borisa Popoviča pa ob črnih kronikah polnijo tudi naslovnice in prime time minute domačih medijskih trobil, pa je šele uspešno vložena kandidatura za župana Maribora ta čas zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve priprtega Andreja Šiška poskrbela, da je nekaj javne pozornosti le dobila tudi domača volilna zakonodaja. Na novinarska poizvedovanja so tako iz ministrstva za javno upravo lahko le skopo pojasnili, da ta naš, slovenski zakon ne predvideva in nima omejitev volilne pravice v času kandidiranja, ki bi se nanašale na udeleženost v domnevnih sodnih postopkih tudi takrat, ko ti niti niso tako domnevni, saj nenazadnje kandidat za župana mestne občine Maribor Andrej Šiško ostaja v priporu.

Ker je bil Andrej Šiško pred 11 leti že pravnomočno obsojen zaradi poskusa uboja v spodletelem bombnem atentatu po naročilu predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, nam to samo po sebi pove, da zakonodaja kandidature in opravljanja funkcij nosilcev lokalne ali pač nacionalne oblasti tudi v teh primerih ne prepoveduje. Za župana lahko kandidira prav vsaka polnoletna oseba s stalnim prebivališčem v občini, res zapletlo pa bi se, če bi šlo za kandidata, ki bi bil za župana tudi dejansko izvoljen, v vmesnem času, torej po oddaji kandidature, pa pravnomočno obsojen, saj takega primera slovenska zakonodaja pač ne predvideva. Toda tako to gre. Namesto da bi v slovenski volilni zakonodaji poskrbeli, da se zaporniške liste na lokalnih volitvah ne bi več pojavljale in da bi se za kandidature Jankoviči, Popovili in Kanglerji vsaj nekoliko težje odločali, ta pač določa le primere, ko so posamezniki ali posameznice že na funkciji, in sicer tako da funkcionarju, ki je pravnomočno obsojen na nepogojno zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev, preneha mandat.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euromoment sem z Zaporniško listo kandidata za župana Maribora Andreja Šiška v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.