Mi gremo pa na službene počitnice

Aktualno-politična novica
4. 8. 2020 - 16.00

Zadnje čase vsa Slovenija sili na obalo in v gore, ker pač drugam ne gre. To težnjo povečuje prejetih 200 evrov, ki omogočajo - seveda ob povišanih cenah - dve do tri nočitve v Portorožu ali pa v Kranjski Gori, običajno v treh različnih nastanitvah. Vseeno pa počitnice veliko Slovencem še vedno predstavljajo precejšen izziv - zaradi koronaizpada je treba več delati, termini so zasedeni, ostale so le nastanitve, več kot dva kilometra oddaljene od morja. Tragedija. Seveda težav takšne vrste ni, če je oseba le povezana s tapravimi ljudmi.

Poglejmo recimo predsednico DeSUS-a in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Gospa veliko delajo in si zaslužijo dopust. Ker pa tako delajo in so povrh še predsednica koalicijske stranke, si lahko privoščijo malce več kot le navaden državljan. Pivec se je namreč konec junija z družino mudila na Krasu, na družabnih omrežjih pa se je pojavila v promocijskem materialu podjetja Vinakras, kar je postavilo vprašanje, kdo je za obisk plačal. Sama sicer trdi, da je stroške za zasebni del potovanja krila sama, a računov do sedaj še ni na spregled. Prav tako Pivec trdi, da je promocijski material za Vinakras le naključen, da je bila z družino med snemanjem pač tako oblečena. Sicer je enega izmed dveh dni preživela službeno - kot gostja podjetja -, ni pa jasno, kje sta takrat bivala in se potikala sinova. 

Le malo po odprtju vprašanja v zvezi z Vinakrasom je prišlo do podobne dileme - izkazalo se je namreč, da je Pivec v začetku junija nekaj dni preživela v Izoli. Torej nekaj službenega obiska, nekaj družinskih počitnic. Vse lepo in prav, dokler na plano ne pridejo računi, naslovljeni na izolsko občino za nastanitev v hotelu Marina. Kot navaja vodstvo hotela, so se ti v dnevih po razkritju početja Vinakras precej spremenili - pod pretvezo napačno zaračunane turistične takse sta z računa izginili imeni sinov, prav tako pa je bila zaračunana le ena soba, a za dvojno ceno. Pivec medtem trdi, da je najela dve sobi, a da sta bila v eni nastanjena varnostnika, katerih imen na računu ni. Pravzaprav ni na računu nobenih imen - morda sploh ni spala tam. Bojda je šlo za posvet o ribiški problematiki, a se je na Instagramu znašlo mnogo fotografij, ki spominjajo bolj na dopust kot na službeni obisk. 

Tak aranžma naj bi imela že maja lani, ko je izolska občina za nastanitev v istem hotelu - torej Marini - plačala delegaciji na prazniku oljk, vina in rib. To so sestavljali Aleksandra Pivec, njena otroka in družinski prijatelj. Splača se torej imeti prijatelje na obali. 

Odziv vlade na domnevno afero je bil razdvojen. Poslanci DeSUS-a, ki jih upravičeno skrbi za lastni obstoj in podporo volivcev, od predsednice zahtevajo pojasnila in dokumentacijo, želeli pa bi jih dobiti že v petek, ko je Pivec še na počitnicah. Nasprotno pa njena dejanja, naj bodo koruptivna ali ne, v stranki SDS zagreto podpirajo. Predsednik vlade Janez Janša je čivknil v njeno podporo, z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem pa se je čez vikend mudila v Jeruzalemu, kjer sta družno promovirala Puklavec Family Wines. Poslanec SDS Dejan Kaloh je prav tako posegel po kratkem zapisu na Twitterju, v katerem je obsodil SDSovsko izbrane leve medije, ki naj bi se brezsrčno spravljali na mladoletne otroke že z omembo njihovega obstoja, četudi so ti morda vpleteni v koruptivno dejanje. Ne gre pozabiti, da jih je v bistvu vpletla Pivec sama, ko je objavljala na Instagramu. Tudi Tomaž Lisec, drug poslanec SDS, je objavil kriptično sporočilo o potemtakem nujnih odstopih ministrov od leta 2008, ne da bi vložil kaj dosti truda v razlago svojih ne prav koherentnih misli. 

Rumeni tisk Nove24TV prav tako vztrajno hvali predsednico DeSUS-a, jo bodri in ji čestita za iskrenost ter pogum, s katerimi se sooča z »nenehnimi napadi proti vladi nastrojenih medijev«. Ob strani ji ne stoji le uredništvo, pač pa tudi neironični bralci in komentatorji v neregulirani komentatorski sekciji. Zelo lepo, mar ne?

Le kdo se še spomni lanskega novembra, ko je DeSUS - takrat še pod taktirko Karla Erjavca - sodeloval v koaliciji LMŠ? Če malce osvežimo spomin: takrat so na dan priplavale obtožbe, da je pri delu taiste Aleksandre Pivec v projektu SRIPT - Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem - prišlo do nepravilnosti. Svoje ime naj bi napisala na izdelke, katerih avtorica ni bila čisto sama, s tem pa prejela slabih 20 jurjev. Takrat je bila še državna sekretarka pri vladem uradu za Slovence v zamejstvu in v tujini, s funkcije v projektu pa je odstopila le dan pred nastopom na mesto ministrice za kmetijstvo. 

Takrat je sejo za ugotavljanje nepravilnosti sklical SDS. Desnica je tiho upala na njen odstop, če ne pa na nezaupnico. Nova24 je dan za dnem izdajala članke, ki so se norčevali iz ministričinih domnevnih dejanj in jih obsojali kot neodpustljiva. Tudi bralci omenjenega portala ji niso bili naklonjeni: zmerjali so jo z grebatorsko podgano, »ustno sodelovanje« pri projektu primerjali s spolnimi uslugami - skratka, nič takega, česar desničarji ženskam že tako ne očitajo. Povprečna oseba bi to imela za veliko direktnejši in škodljivejši napad, kot je le poročanje - recimo RTVja - o domnevni korupciji. Zanimivo: danes je plošča obrnjena, kot da se SRIPT nikoli ne bi zgodil, in sami so pozabili na sovraštvo, ki so ga čutili. Nova24 in celotni bazen podpornikov ima Pivec za nekakšno mučenico, ki ji je treba stati ob strani, kot da so že čisto pozabili na dogajanje pred dobrega pol leta. No, saj zdaj je vendar njihova, preteklost pa za tako koalicijo tako ali tako ni preveč pomembna oziroma se v spominu ohranja selektivno.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness