Normalnost britanskega poletja

Mnenje, kolumna ali komentar
19. 7. 2016 - 16.00

Trenutna britanska politična scena vzbuja veliko pozornosti doma in v tujini, predvsem zaradi izida referendumskega glasovanja in njemu sledečega kaosa. Del tega so tudi velike spremembe oziroma vsaj poskusi le-teh med predstavniki največjih strank – torijcev in laburistov. V obeh se v zadnjih tednih odvijajo premiki na vrhu strank, in sicer je v prvi Davida Camerona zamenjala Theresa May, pri laburistih pa bo zmagovalec ali zmagovalka novih volitev znan septembra.

Kljub različnim ozadjem in internemu stanju strank se je v zadnjih tednih ena tema v obeh primerih izkazala za kontroverzno, za nekatere celo usodno – gre za vprašanje družine. Najprej se je v zanko ujela Andrea Leadsom, protikandidatka Therese May za vodstvo torijcev. Njena veličastna zgodba o vzponu na oblast v stranki se je končala z nepremišljeno izjavo, v kateri je namignila, da ima sama večji interes pri skrbi za državo in njeno prihodnost, saj ima tri otroke, medtem ko Theresa May v svojem življenju ni uspela sproducirati novih človeških bitij. Po izjavi se je nanjo vsul plaz kritik, v roku nekaj dni pa je izstopila iz tekme, s čimer je funkcijo konzervativne vodje in premierski stolček dobila May.

Drugi primer nepremišljenega odpiranja teme družinskega življenja se je zgodil kandidatu za vodstvo laburistov Owenu Smithu. Ta se je včeraj na vprašanje novinarja o tem, kaj je tisto, kar ga dela normalnega, navdušeno opisal kot nekdo, ki živi v normalnem gospodinjstvu, s tremi otroki in ženo, ki pa da je celo učiteljica v osnovni šoli. Tudi če Smith ob izreku teh povedi ni želel skomunicirati ničesar slabega o drugih dveh kandidatih, je tu ključen kontekst. Kandidatka Angela Eagle je namreč prva oseba v tekmi za laburistično vodstvo, ki je javno povedala, da je homoseksualka, in živi s svojo partnerko v registrirani partnerski zvezi.

Obe izjavi, čeprav prihajata od ljudi z različnih koncev političnega spektra, temeljita na predpostavki, da je tradicionalna družina norma in da so ljudje, ki v takih skupnostih živijo, tisti normalni, pravi, celo boljši ljudje v primerjavi z drugimi. Ne glede na to, ali sta govorca nameravala s svojimi izjavami očrniti svoje tekmece ali ne, je učinek enak in utrjuje tovrstna prepričanja. A ne glede na to, kako morda ocenjujemo in sprejemamo te izjave, lahko potrdimo, da so, glede na to, da so pogoste, tipične, več ali manj pričakovane v britanski družbi – normalne.

Poleg zaveze primatu tipičnega družinskega življenja nekaterih kandidatk in kandidatov za vodstvo teh dveh strank pa njihove poslance združujejo še druge normalnosti. Včeraj so tako poslanci izglasovali posodobitev njihovega sistema jedrskega orožja, za kar bodo namenili vsaj 31 milijard britanskih funtov. Kljub padcu vrednosti valute v zadnjih tednih gre za ogromno količino denarja, za katero pa so glasovali ne le konzervativni torijci, ampak tudi pomemben del laburistov – 140 od 230 njihovih poslancev. Tako je sestava parlamenta, ki redno glasuje za nižanje finančnih postavk na področju pokojnin, plač, nadomestil za brezposelnost in drugih elementov socialne varnosti, pravkar potrdila večmilijardno naložbo v – kot so jih opisali številni poslanci, ki so glasovali proti – orožje za množično uničenje. Theresa May je tudi izjavila, da nima zadržkov glede njihove uporabe.

Business as usual torej, vse je normalno. Ni vam treba skrbeti, da se bo svet v času vašega dopusta preveč spremenil – ko se vrnete, bodo poročeni in z otroci obdarjeni še vedno malo boljši od drugih, ženske brez otrok bodo še vedno veljale za malo manj zainteresirane za prihodnost posameznih držav in najverjetneje kar planeta, svetovne velesile pa bodo še naprej vlagale v svoja jedrska in druga orožja. Jesen morda ne bo najbolj varna, bo pa – normalna.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness