Akcija za REKOM širom bivše Jugoslavije

Aktualno-politična novica
22. 9. 2012 - 14.00

Pobuda za REKOM si prizadeva za ustanovitev meddržavne komisije, ki bi ugotovila usodo vseh žrtev spopadov in drugih množičnih kršitev človekovih pravic na ozemlju nekdanje Jugoslavije v letih 1991 - 2001 ter usodo še več kot 13.500 pogrešanih.

To pobudo so podprli tudi številni državljani Slovenije ter več kot 543.000 državljanov iz vseh držav regije. Javno jo je podprl tudi predsednik Slovenije Danilo Türk. Namen pisanja razglednic je bil spomniti državnike na pomen ugotovitve nespornih dejstev o zločinih in kršitvah človekovih pravic in vlogo držav regije v procesih sprave.

Razglednice so bile poslane predsednikom ali članom predsedstev Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne gore, Makedonije in Kosova. Istega dne so jih pošiljali iz vseh omenjenih mest. V ta namen je bila na prostor za podpisovanje razglednic postavljena miza s sedmimi „poštnimi“ predalčniki. Aktivisti so mimoidočim pojasnjevali bistvo pobude in razdeljevali biltene ter informacije o pobudi.

Prireditev je istočasno potekala v vseh sedmih državah regije, vključenih v pobudo. Javni shod v Ljubljani je bil organiziran na Prešernovem trgu. Predalčniki so bili postavljeni na mizi, prekriti z zastavo Koalicije za REKOM, zastava pa je tudi mimoidoče opozarjala na dogajanje.

Naloga Komisije je, da naredi poimenski popis vseh civilnih žrtev, vojakov, policistov in drugih pripadnikov oboroženih sil in da ugotovi vsa pomembna dejstva o okoliščinah njihove smrti ter okoliščinah drugih hudih, množičnih kršitev človekovih pravic med leti 1991 in 2001, tudi množične kršitve pravic izbrisanim. V akciji so sodelovali tudi aktivisti Civilne Iniciative Izbrisanih Aktiviustov (CIIA).Koalicija za REKOM  je regionalna mreža civilne družbe, ki zagovarja ustanovitev Regionalne komisije za ugotavljanje in javno sporočanje dejstev o vojnih zločinih, ki so bili storjeni v vojnah na ozemlju nekdanje SFRJ, od januarja leta 1991 do konca leta 2001. Osnovna naloga Koalicije za REKOM je, da krepi javno, medijsko in podporo civilne družbe za ustanovitev REKOM.

V obdobju od maja leta 2006 do marca leta 2011 je Koalicija za REKOM organizirala 128 posvetovalnih sestankov o nalogah, ciljih in aktivnostih prihodnje Regionalne komisije. V teh posvetih je sodelovalo okoli 6.500 predstavnikov civilne družbe in 65 pravnikov.

Na podlagi predloga sodelujočih v posvetovalnem procesu in na podlagi dobrih rešitev uspešnih komisij za resnico je Delovna skupina za izdelavo modela REKOM naredila načrt predloga Statuta REKOM-a, o katerem je bilo doseženo soglasje in ki je bil sprejet na Četrti Skupščini Koalicije za REKOM, 26. marca leta 2011. S tem je postal Predlog Statuta  Regionalne komisije [REKOM]. Koalicija ga je poslala vsem predsednikom držav na ozemlju nekdanje SFRJ in jih pozvala, da v interesu žrtev in prihodnjih generacij skupaj ustanovijo REKOM, ki lahko zagotovi javno priznanje in spoštovanje vseh žrtev. V Sloveniji je pobudi javno podprl predsednik Danilo Turk, drugih javnih odzivov vlade pa za sedaj še ni bilo.

 

Več o akciji v posnetku pogovora špikerja Macota z Igorjem Mekino in Sunito Dautbegović iz Sarajeva.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.