AmbasadOFF

Aktualno-politična novica
4. 3. 2019 - 15.00
 / OFF

Kaj v politični sezoni 2016-17 sploh pomeni biti proruski ali proevropski?
 / 10. 1. 2017

Na parlamentarnih volitvah v Estoniji, ki so porušile svetovni rekord v udeležbi na elektronskih voliščih, je največ glasov prejela do sedaj opozicijska desnosredinska Reformna stranka. Zasedla bo 34 od 101 poslanskih sedežev. Po številu poslancev ji sledita vladajoča Stranka centra s 26 mandati in Konservativna ljudska stranka Estonije, krajše EKRE. Slednja je z 19 mandati skoraj potrojila število poslancev glede na prejšnjo sestavo parlamenta, zato njeni člani pričakujejo prvi vstop v estonsko vlado. Stranka centra in Reformna stranka si vse od osamosvojitve baltskih držav od Sovjetske zveze pred tremi desetletji izmenjujeta vlogo vodilne koalicijske stranke, kljub nestrinjanju glede nekaterih pomembnih točk programa pa sta sodelovali tudi v skupni koaliciji. Kaja Kallas, predsednica Reformne stranke, ne izključuje možnosti ponovne koalicije z največjo tekmico, Stranko centra, ne vidi pa možnosti povezovanja z desničarsko EKRE.

Politika EU do uvoza lesa
 / 25. 11. 2015

Avstralski finančni minister Simon Birmingham in indonezijski minister za trgovino Enggartiasto Lukita sta podpisala dogovor o prosti trgovini med državama, o katerem so tekla pogajanja od leta 2010. Po načrtih naj bi do sklenitve dogovora prišlo že konec preteklega leta, vendar se je proces zamrznil ob diplomatskem sporu glede avstralskega veleposlaništva v Izraelu. Oktobra lani je namreč avstralski premier Scott Morrison napovedal selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar je seveda razjezilo politične voditelje Indonezije, najštevilčnejše muslimanske države na svetu. Do sprejetja dogovora je prišlo v času, ko se tako v Avstraliji kot Indoneziji bližajo volitve. Dogovor lahko koristi predvsem trenutnemu indonezijskemu predsedniku Joku Widoduju, kateremu javnost očita krivdo za lanskoletni proračunski deficit v višini skoraj osmih milijard evrov, ki je najvišji v zgodovini Indonezije od leta 1975.

Zunanje ministrstvo Združenih držav Amerike je po pričakovanjih generalni konzulat v Jeruzalemu, ki je zadolžen za odnose med ZDA in Palestinci, priklopil ambasadi v Jeruzalemu, ki je zadolžena za odnose z Izraelom. S tem se veča diplomatski prepad med Združenimi državami in Palestino, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump marca 2017 Jeruzalem priznal kot izraelsko prestolnico, lanskega maja pa veleposlaništvo v Izraelu preselil v Jeruzalem.

Diplomatske spremembe so se zgodile tudi v Washingtonu, kjer je mesto predstavnika Evropske unije, ki mu je ameriško zunanje ministrstvo novembra lani nenapovedano znižalo status na mednarodno organizacijo, ponovno pridobilo enak status, kot ga imajo nacionalni veleposlaniki.

Kdo in zakaj kasira, ko kupite pametni telefon?
 / 14. 1. 2019

Potem ko so kanadske oblasti sprožile postopke za izročitev finančne direktorice kitajskega telekomunikacijskega podjetja Huawei Meng Vandžov Združenim državam Amerike, je Vandžov vložila tožbo proti Kanadi. Finančna direktorica, hčerka ustanovitelja Huaweija, ki je obtožena kršenja ameriških sankcij proti Iranu z namernim zavajanjem bank, trdi, da jo je kanadska obmejna policija pridržala in zaslišala, še preden so jo obvestili o aretaciji. Le-ta je krepko ohladila odnose med Kanado in Kitajsko, ki je v odziv pridržala dva kanadska državljana.

Predlog šolske reforme na Hrvaškem
 / 18. 2. 2019

Hrvaški premier Andrej Plenković se je odzval na sobotne proteste v Zagrebu v organizaciji hrvaškega društva novinarjev. Okoli 500 ljudi, ki so se udeležili shoda, je od vlade zahtevalo zaščito novinarjev, predvsem pa depolitizacijo sveta za elektronske medije in javne radiotelevizije. Slednja trenutno toži kar 36 novinarjev, ki so kritično poročali o njenem delovanju. Plenković je dejal, da kar se tiče svobode medijev na Hrvaškem, ne vidi težav, sploh pa ne kakšne nevidne roke, kar je v bistvu definicija “nevidne roke”.

 

Sveže skovanke Zavoda za družino in kulturo življenja.
 / 28. 11. 2012

Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper visokega cerkvenega predstavnika Tadeja Strehovca, ki so mu očitali avtorstvo članka na portalu 24.kul. Portal, ki ga Strehovec vodi prek Zavoda KUL, je leta 2016 namreč objavil članek o tako imenovanem Abortivnem lobiju, ki je več kot 200 posameznikov in 13 nevladnih organizacij obtožil odgovornosti za splav več kot 350 tisoč žensk.  Odločitvi tožilstva o umiku predloga je botrovalo izvedensko mnenje Mirana Ulbina, strokovnjaka na področju računalništva, ki iz pridobljenih podatkov ni mogel identificirati avtorja članka. Strehovec se bo tako lahko znova resneje posvetil svobodi govora o zaščiti nerojenih otrok.

Od začetkov do karnevala in naprej
 / 12. 2. 2013

Vročica pustne sobote je zadela tudi slovenskega profesionalnega smučarja prostega sloga Filipa Flisarja. Smučarja je med zabavo na Ptuju zmotil odnos soudeležencev do njegove pretekle sezone, kar ga je razburilo do te mere, da je razbil vetrobransko steklo policijske marice. Po noči, preživeti na policijski postaji, se je Flisar že posipal s pepelom, se opravičil za svoja dejanja in opozoril, da policijska postaja ni primerna možnost za prenočitev. Smučarska zveza Slovenije bo o ukrepih zoper bradatega smučarja odločala v naslednjih dneh.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Flisar je kot vrhunski štajerski smučar zaposlen sicer zaposlen v Štajerski Vardi. Nekateri pravijo, da je šlo za načrtno Flisarjevo provociranje kolonialnih varnostnih sil, dobro obveščeni viri pa trdijo, da je Flisar ves večer zbiral mnenja lokalnih poglavarjev, ki so se povečini zamaskirani zbrali na plemenski zabavi v živalskih(?) kostumih, ter kasneje v zaporu poročal zaprtemu vodji osvobodilne vojske Andreju Šišku!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness