29. 1. 2013 – 14.00

IGNORIRANE POLICIJSKE URE OFF

Audio file

Odhajajoči južnokorejski predsednik Lee Myung Bak se je ob koncu mandata odločil za pomilostitev več 55 zapornikov, med njimi tudi več njemu bližnjih oseb. Med pomiloščenimi sta se tako znašla tudi nekdanji predsednik vladne komisije za komunikacije Choi See Joong, pa tudi Myung Bakov dolgoletni prijatelj, poslovnež Chun Shinn drugi, ki sta bila obsojena zaradi podkupovanja. Ravnanje južnokorejskega predsednika, ki je zaporniških spon rešil tudi nekdanjega predsednika parlamenta Parka Heeja Taeja, je ostro obsodila njegova naslednica Park Guen Hye. Guen Hyejeva, ki bo kot južnokorejska predsednica prisegla 25. februarja, je prepričana, da gre za zlorabo položaja, medtem ko se odhajajoči predsednik brani, da so bile vse pomilostitve izpeljane v skladu z zakoni in vsemi postopki.



Medtem ko je v Južni Koreji odhajajoči predsednik pomilostil več kot 50 zapornikov, pa je koorporacija Google v sosednji Severni Koreji risala zemljevid. Google je namreč po več letih priprave objavil natančen zemljevid te države, ki je na Googlovi spletni globalni karti dolgo časa veljala za črno piko. Kot je znano, Google uradno zemljevide ustvarja na podlagi javnih informacij, severnokorejski zemljevid pa so dopolnili s pomočjo korejske skupnosti državnih kartografov. Ob pomanjkanju pravega turizma bo internetni v Severni Koreji s pomočjo Googla, ki je za tujce posebej označil tudi popularna severnokorejska delovna taborišča, verjetno hitro zaživel, žal pa domovine na ta način ne bodo mogli spoznati Severnokorejci. Dostop do interneta je namreč tam še vedno precej omejen.



Poveljnik egiptovske vojske in egiptovski obrambni minister general Abdel Fattah al-Sissi je v odzivu na vse bolj nestabilne razmere v Egiptu opozoril, da lahko te vodijo do uničenja države. Al-Sissi je tako, kar protestniško preko facebooka, Egipčanom sporočil, da bo vojska s svojo, kar se da kohezivno vlogo naredila vse, da zagotovi varnost v državi. Kaj si o kohezivni vlogi vojske mislijo protestniki, so sinoči jasno pokazali v mestih Port Said, Isamilia in Suez, kjer jih je več tisoč množično ignoriralo policijsko uro in izredne razmere. Te je v omenjenih mestih po petkovih krvavih spopadih, zaradi obsodbe 21 navijačev nogometnega kluba Al Ahly iz Port Saida, v katerih je umrlo več kot 50 ljudi, razglasil egiptovski predsednik Mohamed Mursi. Protesti so potekali mirno, udeleženci pa so izrekali glasno nasprotovanje vladavini Mursijevih islamistov v državi.



Francoske in malijske sile so sinoči brez večjih težav zavzele starodavno mesto Timbuktu na severu Malija, ki je veljalo za pomembno oporišče islamističnih aktivistov na severu države. Približno 100 francoskih in 200 malijskih vojakov je že v dopoldanskih urah zasedlo letališče v bližini mesta in se vanj s padali spustilo šele proti večeru, ko so se islamisti že umaknili. Po besedah poveljnika vojaške operacije v Timbuktuju polkovnika francoske vojske Frederic Gout je zavzetje mesta potekalo brez nasilja in spopadov, zato pa so islamisti starodavno mesto uspeli dodobra uničiti pred odhodom. Med drugim so v Timbuktuju, ki je na Unescovem seznamu ogroženih mest kulturne dediščine in je skozi stoletja veljalo za eno od središč afriške in islamske kulture, požgali Inštitut Ahmeda Babe, v katerem je bilo ohranjenih več kot 20.000 rokopisov, nekateri celo vse od 13. stoletja. Dan po zavzetju mesta je v Timbuktuju mirno, francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je po včerajšnjem uspehu naznanil, da se Mali počasi osvobaja. Konec tedna so skupne francosko-malijske sile sicer na severu države iz rok islamistov iztrgale tudi drugo strateško pomembno mesto Gao.



Nizozemska kraljica Beatrix je v televizijskem nagovoru napovedala sestop s prestola. 75-letna nizozemska kraljica, ki je bila okronana leta 1980 po abdikaciji njene matere kraljice Juliane, bo prestol uradno zapustila 30. aprila, na tako imenovani kraljičin dan, nasledil pa jo bo najstarejši sin Willem-Alexander. To bo šele prvi nizozemski kralj po letu 1890, ko je umrl kralj Willem tretji. Napovedani sestop kraljice Beatrix sicer ni večje presenečenje, saj se je že dlje časa špekuliralo, da utegne kraljica ob 75. rojstnem dnevu predati žezlo nasledniku. Tega bo praznovala v četrtek.

 

Grški finančni minister Yannis Stournaras je v pogovoru za britanski BBC optimistično napovedal grško finančno okrevanje že v letu 2014. Od optimizma sijoči Stournaras je Grkom obljubil skorajšnji konec najhujšega, iskrico upanja oziroma kar luč v tunelu pa naj bil prižigali znova navzgor obrnjeni javnofinančni grški kazalci. Po ministrovih besedah grški privatni sektor počasi okreva, trg se oživlja, v kolikor bodo izpeljali vse zastavljene varčevalne ukrepe, pa se bo Grčija, po ministrovih besedah, v naslednjih letih spet lažje zadolževala. Stournaras je ob tem dejal, da obstaja le še minimalna verjetnost, da bi morala Grčija zaradi krize zapustiti evro-območje.



Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je opozorila na dvig prispevkov za zdravstveno zavarovanje za nekatere kategorije zavarovancev. Za kakšno zvišanje gre in v kolikšni meri, nam je pojasnila izvršna sekretarka za ekonomijo pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Poje.

izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.



V sindikatu bodo ministrstvu tako predložili svoj predlog sprememb.

izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je oseb, ki bi jih doletelo povišanje prispevka 4887.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.