20. 2. 2020 – 15.00

Josipa OFF

Audio file

Audio file
16. 9. 2019 – 17.00
Prvi krog predsedniških volitev v Tuniziji

Tunizijski mandatar Eljes Fakfak je oznanil, da so z največjo parlamentarno stranko Ennahdo prišli do sporazuma, ki bo omogočil oblikovanje vlade. To mora na glasovanju potrditi parlament, v nasprotnem primeru ga bo predsednik države Kais Saied razpustil in razpisal predčasne volitve. Vlado bi poleg omenjene Ennahde tvorile še stranke Tahja Tunes, Ašab, Atajar in El Badil ter neodvisni poslanci, ki jih Fakhfakh šteje med tiste, ki delijo vrednote tunizijske revolucije iz leta 2011. Ena izmed prvih nalog nove vlade, če bo ta potrjena, bo nadaljevanje pogovorov z Mednarodnim denarnim skladom glede posojilnega programa, ki predvideva, da si bo Tunizija, ki se sooča z visoko brezposelnostjo in nizko gospodarsko rastjo, v letošnjem letu izposodila približno slabe 2,8 milijarde evrov.

Na Finskem je parlamentarni ustavni odbor, ki bdi nad ustavnimi zadevami države, saj Finska ne pozna institucije ustavnega sodišča, pozval državnega tožilca, naj razišče zakonitost delovanja zunanjega ministra Pekka Haavista, člana Zelene lige. Odbor želi, da se razišče delo ministra v času, ko si je prizadeval za vrnitev otrok finskih borcev Islamske države, ki so še zdaj pridržani v taboru al-Hol na severovzhodu Sirije pod nadzorom Kurdov. Haavisto bi naj zlorabil svoj položaj, s tem ko je zaposlenemu na ministrstvu, ki je nasprotoval njegovemu načrtu, s katerim bi otroke vrnili na Finsko, odvzel naloge pri projektu. V primeru, da bo tožilec našel nepravilnosti, bi se Haavisto znašel pod pritiskom pozivov k odstopu, kar bi lahko oslabilo petčlansko finsko koalicijo. Spor glede repatriacije družinskih članov, ki so sodelovali v terorističnih organizacijah, je na Norveškem pripeljal do tega, da je konec januarja iz koalicije izstopila populistična Napredna stranka, kar je pripeljalo do manjšinske vlade.

Audio file
28. 1. 2015 – 12.00
O menjavi oblasti na Šri Lanki, njenem gospodarstvu, notranji in zunanji politiki.

Šrilanška vlada s premierjem Mahindo Rajapakso na čelu se je odločila, da odstopi od resolucije Združenih narodov, ki je pozivala k preiskavi vojnih zločinov med državljansko vojno na otoku. 26-letna vojna se je končala leta 2009, ko je vojska premagala upornike iz vrst hindujske manjšine, tako imenovane Tamilske tigre, pri čemer so se pojavila poročila o številnih zločinih vladnih sil. Vlada se je za odstop od resolucije, ki jo je sicer sama predlagala, odločila po tem, ko je ameriško zunanje ministrstvo odredilo prepoved potovanja za poveljnika šrilanske vojske Shavendro Silvo, enega od osumljencev za vojne zločine v času vojne. 

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je na Twitterju sporočil, da bo novi nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti postal Richard Grenell, dosedanji ameriški veleposlanik v Nemčiji. Trump bo Grenlla sicer imenoval le za vršilca dolžnosti, saj v senatu nima zadostne večine za njegovo potrditev, slednji pa bo na položaju zamenjal trenutnega vršilca dolžnosti Josepha Maguira, ki se mu mandat izteče 11. marca. Grenell, prvi javno opredeljeni istospolno usmerjeni član trenutne administracije, velja za zvestega privrženca Trumpovih politik; med drugim so se zaradi njegove podpore desničarskim gibanjem v Evropi v Nemčiji leta 2018 vrstile zahteve po njegovem izgonu iz države. Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, ki te funkcije ne bi opravljal le začasno, Trump sicer išče že od avgusta lani, ko je s tega položaja odstopil Dan Coats. Direktor za obveščevalne dejavnosti načeljuje 17-članski obveščevalni skupnosti, v katero spadata tudi centralna in obrambna obveščevalna agencija, znani pod kraticama CIA in DIA, skrbi za izvajanje in nadzor nacionalnega obveščevalnega programa in na povabilo predsednika svetuje Svetu za nacionalno varnost in Svetu za domovinsko varnost.

Preden se posvetimo novicam o Sloveniji, še skok na Hrvaško. Ob inavguraciji predsednika Zorana Milanovića je veliko prahu dvignila državna himna Lijepa naša domovino v pevski izvedbi Josipe Lisac in ob klavirski spremljavi Zvjezdana Ružića. Prisluhnimo izseku.

Himna

Interpretacija je tako vznemirila Boška Županovića, hrvaškega državljana, sicer pa tudi športnega direktorja FC Koper, da je zoper Josipo Lisac podal kazensko ovadbo, saj naj bi ta s ponižujočim in prezirljivim načinom petja škodila ugledu države.

Audio file
12. 2. 2020 – 17.00
Nastja Čeh v Ptuju preigral Dakindo

Prejšnji teden smo v OFFsajdu poročali o dogajanju okoli nogometnega kluba Drava; po večerni skupščini na Ptuju ima klub novega lastnika, Italijana Salvia Passanteja, ki je postal tudi novi predsednik kluba. Nigerijec in bivši investitor Emmanuel Akpakwu, ki je funkcijo predsednika opravljal pred razrešitvijo na skupščini 10. februarja, je napovedal, da bo novo vodstvo prijavil pristojnim organom in postopal po sodni poti. Morebitna nadaljnja vloga najvidnejšega člana vodstva kluba in nekdanjega reprezentanta Nastje Čeha za zdaj ostaja neznana.

Upokojeni ravnatelj Franc Kukovica iz vasi Sele, ki leži v avstrijski občini Žitara vas, je bil na celovškem deželnem sodišču dokončno oproščen poškodovanja družbene lastnine. Koroški Slovenec je bil obtožen, ker je leta 2011 poleg avstrijskega napisa na krajevno tablo nalepil še slovenski napis, saj se ni strinjal s tem, da njegova domača vas ni bila uvrščena na seznam krajev z dvojezičnimi napisi. V Narodnem svetu koroških Slovencev so bili oprostilne sodbe izredno veseli. Nanti Olip, predsednik Zbora narodnih predstavnikov in predsednik sosveta slovenske narodne skupnosti pri Uradu zveznega kanclerja na Dunaju o oprostilni sodbi:

Izjava

OFF je pripravila vajenka Ajda, asistiral je Žiga.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.