Juana Carlosa I. OFF

Aktualno-politična novica
9. 6. 2020 - 15.00
 / OFF

Koordinacija kolektivnih izgonov na slovensko-hrvaški meji
 / 4. 2. 2020
Zagrebški Center za mirovne študije je na državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper neznane hrvaške policiste zaradi ponižujoče obravnave, mučenja in nelegalne vrnitve 33-ih beguncev v Bosno in Hercegovino. Po pričevanju migrantov so jim policaji med drugim na glave risali križe z neodstranljivim oranžnim sprejem. Migranti in nevladne organizacije že dlje časa poročajo o pretepanju, krajah, mučenju in nelegalnih pushbackih v Bosno in Hercegovino. Čeprav hrvaška policija velja za posebej brutalno v odnosu do migrantov, pa tovrstne prakse izvaja tudi slovenska policija. Pred dnevi je tako denimo italijansko sodišče v Genovi razsodilo, da zaradi resne nevarnosti pushbacka migranta ne smejo deportirati v Slovenijo.

Nelegalni pushbacki so v porastu tudi v Grčiji, kot poroča mreža nevladnih organizacij Border Violence Monitoring Network. V Solunu je tako v petek policija izvedla racijo v razdeljevalnici hrane in osnovnih medicinskih pripomočkov migrantom. Med racijo je migrante razdelila v dve skupini glede na to, ali so imeli urejene papirje za zadrževanje v državi ali ne. Po poročanju očividcev so jih policisti medtem zmerjali, da so »neumni« in »neizobraženi«. 39 migrantov so pridržali in v uradni izjavi dejali, da niso imeli urejenih papirjev za zadrževanje v državi, zato so jih peljali na oddelek za upravljanje z imigracijami. A mreža organizacij Border Violence Monitoring Network je kmalu zatem dobila dokaze, da je bila skupina nelegalno deportirana v Turčijo. Mreža sicer od maja dokumentira nove primere nelegalnih pushbackov migrantov v Turčijo iz institucij in migrantskih centrov v notranjosti Grčije, kar predstavlja razširitev ustaljenih praks pushbackov migrantov z obmejnega področja.

Nezakonito malteško pridržanje migrantov zaradi "zdravstvenih razlogov" in razmere v Vučjaku
 / 23. 10. 2019
Luksemburg, Francija in Portugalska so tri članice Evropske unije, ki so pripravljene sprejeti migrante, ki so se nedavno izkrcali na Malti. Trenutno še ni znano, koliko jih bo posamezna država prepeljala in sprejela. Malta je sicer v času epidemije  covida-19 prepovedala izkrcanje migrantov, sedaj pa je zatrdila, da ni pripravljena ogroziti življenj migrantov in posadke zaradi pomanjkanja solidarnosti ostalih članic Evropske unije. Migranti so sicer pred malteško obalo na izkrcanje čakali več tednov, dostop do nje pa so jim omogočili v soboto, ko so na eni izmed čakajočih ladji izbruhnili nemiri. 

Španska vlada v parlamentu poražena, verjetne ponovno volitve
 / 14. 2. 2019
Španski vrhovni tožilec je naznanil preiskavo nekdanjega kralja Juana Carlosa I. v povezavi z domnevno podkupnino pri gradnji avtoceste v Saudovi Arabiji. Za avtocesto med Meko in Medino, ki so jo gradila španska podjetja, naj bi nekdanji kralj od Saudove Arabije na račun pri švicarski banki že leta 2008 prejel podkupnino v vrednosti 88-ih milijonov evrov. Sodišče pa zdaj preiskuje, ali je ta denar vsaj delno opral po letu 2014, ko je izgubil imuniteto in prestol predal sinu kralju Filipu VI. 

Severna Koreja je prekinila rdeči telefon s svojo južno sosedo. Zaradi domnevnega širjenja sovražnih letakov severnokorejskih beguncev v Južni Koreji je sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, Kim Jo Džong prejšnji teden izjavila, da bodo Medkorejski urad za zveze ukinili. Državi sta leta 2018 ustanovili urad za zmanjševanje napetosti v mestu Kaesong, preko katerega je potekala vsakodnevna komunikacija, ki pa je zdaj prekinjena. Že izboljšani odnosi se slabšajo od lanskega obiska ameriškega predsednika Donalda Trumpa – ta namreč ni obrodil napredka glede opuščanja jedrskega programa Severne Koreje, ki bi v zameno prinesel odpravo sankcij. Državi sicer od vojne, ki je trajala med letoma 1950 in 1953, še nista podpisali mirovnega sporazuma.

V Sarajevu, natančneje v občini Centar, so zaradi računalniškega virusa prenehali izdajati rojstne liste. Sistem je napadel virus, ki zaklene dokumente v podatkovni bazi, v zameno za ponovni dostop pa zahteva plačilo. Tokrat se je nezmožnost izdajanja certifikatov v občini Centar zgodila že drugič v skoraj dveh tednih, saj je ta že 22. maja na svoji spletni strani objavila začasno prekinitev izdajanja tovrstnih certifikatov. Občina ob tem zavrača domneve, da je bila tarča hekerskih napadov, in zagotavlja, da se ni sesul centralni elektronski register z bazo vseh rojstnih in smrtnih listov Federacije Bosne in Hercegovine. Primer so predali organom pregona. 

Novice iz Slovenije

Omejenost mehanizmov javnega nadzora na eni in vzpon nadzora ljudske straže na drugi strani ...
 / 7. 4. 2020
Opozicijska stranka Socialni demokrati je pripravila interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. Uradni razlog je ministrova odločitev, da ugodi pritožbi zoper koncert Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, vendar minister odgovornost prelaga na neimenovano uradnico. Thompsonovega koncerta v Mariboru sicer ne bo, saj organizator koncerta v roku treh dni ni sporočil novega datuma nastopa neoustaškega pevca. Besedilo predloga je stranka SD poslala v podpis še ostalim opozicijskim strankam. 

38 koalicijskih poslancev iz SMC, SDS in DeSUS je s prvopodpisanim Branislavom Rajićem vložilo predlog novele Zakona o nalezljivih boleznih. Ta predlaga obvezno cepljenje za vse zaposlene v javni zdravstveni mreži in socialnovarstvenih zavodih po zdajšnjem cepilnem programu, vključno z vsakoletnim cepljenjem proti sezonski gripi. V primeru, da se ne bi cepili, delavci ne bi mogli opravljati dela, razen če bi za opustitev cepljenja obstajali utemeljeni medicinski razlogi. Podobno vlagatelji predlagajo za vrtčevske in osnovnošolske otroke ter za kandidate za vpis v srednje šole in fakultete, ki brez cepljenja, izvedenega po trenutnem programu, ne bi mogli obiskovati javnih ali javno financiranih ustanov, razen če bi imeli medicinsko odločbo. Za pravne osebe, ki bi kršile te odločbe, je predlagana globa v višini od 400 do 40 tisoč evrov. Poslanci so obenem predlagali obravnavo novele po skrajšanem postopku. 

Odbor za zdravstvo in socialno varstvo bo danes na zahtevo stranke Levica razpravljal o oskrbi starostnikov v domovih starejših občanov v času epidemije covida-19. V javnosti so se pojavili očitki o neprimerni obravnavi oskrbovancev, saj je več kot 80 odstotkov vseh smrti bolnikov zaradi bolezni covid-19 povezanih z okužbo v domovih za starejše. Od tega je le deset oskrbovancev domov umrlo v bolnišnicah. Prav tako so v javnost pricurljali seznami, ki naj bi določali, kdo od starostnikov bo v primeru okužbe deležen bolnišnične obravnave, kar pa sta aktualni minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino in enake možnosti Janez Cigler Kralj zanikala.   

Društvo za preučevanje rib Slovenije, krajše DPRS, je podalo prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. V javnem pismu ministra obtožujejo delovanja v korist nekdanjega zaposlovalca. Med drugim so zapisali, citiramo: »Gospod Vizjak je pred nastopom ministrske funkcije marca letos dobrih pet let služboval v brežiškemu podjetju Partner, d.o.o., katerega direktor je bil v obdobju od prvega septembra 2015 do sedemnajstega marca 2020. Podjetje Partner je v 100-odstotni lasti energetske družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi in je njeno odvisno podjetje, ki upravlja z verigo hidroelektrarn na Spodnji Savi in je del državne Skupine GEN … Gospod Vizjak je bil v Partnerju oziroma HESS osebno zadolžen za vodenje projekta Hidroelektrarne Mokrice.« Zaradi tega v DPRS menijo, da gre za nasprotje interesov, in pozivajo KPK k preiskavi.

OFF je pripravila vajenka Magdalena, mentorirala je Zala.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness