Katalonski predsedOFF

Aktualno-politična novica
29. 9. 2020 - 15.00
 / OFF

Pred splošnimi volitvami v Boliviji, ki bodo 18. oktobra, so odstopili trije ministri - minister za gospodarstvo Oscar Ortiz, minister za delo Oscar Mercado in minister za razvoj Abel Martinez. Ortiz je na novinarski konferenci kot razlog za odstop navedel razhajanja znotraj vlade, začasna predsednica Jeanine Añez pa je za njegovega namestnika že imenovala Branka Marinkovica. Do razhajanj je prišlo pri predaji nacionaliziranih delnic elektroenergetske družbe ELFEC nazaj v roke privatnega kapitala, za kar Ortiz trdi, da vlada nima zakonodajne podlage. Volitve bodo eno leto po domnevno sporni izvolitvi prejšnjega predsednika Eva Moralesa, ki je državo vodil od leta 2006, sedaj pa se nahaja v Argentini, saj mu nova vlada grozi z aretacijo. Na predsedniških volitvah se najvišja podpora obeta kandidatu Gibanja za socializem, Luisu Arceju, ki ga podpira tudi Morales. 

Prehodni predsednik Malija Bah Ndaw je za prehodnega predsednika vlade imenoval bivšega ministra za zunanje zadeve, Moctarja OuAneja. Z njegovim imenovanjem Mali ugodi zahtevam Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav, ki je za prenehanje sankcij zahtevala prenos moči iz rok vojske na civilno vlado. Trenutna vojaška vlada, ki je zasedla stolčke po državnem udaru 18. avgusta, je obljubila normalizacijo ter prenos moči na civilno vlado v roku največ osemnajstih mesecev. Pred vojaškim udarom so v Maliju že več mesecev potekali protesti zoper bivšega predsednika Ibrahima Boubacara Keita zaradi nezmožnosti izboljšave gospodarskih in blagostanjskih razmer v državi.

Jordaniji se 10. novembra obetajo parlamentarne volitve, kralj Abdulah pa je izdal ukaz za razpustitev parlamenta. Poslanci morajo odstopiti do nedelje. Temu ukazu je kmalu sledil še eden; ta je imenoval nov senat. 

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je prenehala z delovanjem v Indiji, saj so jim tam zamrznili bančne račune. Organizacija trdi, da je to le ena od eskalacij nadlegovanja s strani desne vlade predsednika Narendre Modija. Ta je Amnesty namreč obtožila, da so si sredstva na računu pridobili na nezakonit način v tujini. Policija pa naj bi organizacijo preiskovala tudi zaradi domnevne kršitve predpisov. Pri Amnestyju menijo, da so ti ukrepi le odgovor vlade na njihovo nenehno poročanje o medverskih konfliktih na območju Kašmirja. Amnesty je med drugim obtožil delhijsko policijo delne odgovornosti pri smrtnih žrtvah protestov, ki potekajo že od poznega februarja.  

Potrditev prve koalicijske vlade v španski moderni zgodovini
 / 7. 1. 2020
Špansko vrhovno sodišče je katalonskemu predsedniku Quimu Torri prepovedalo opravljanje funkcije, saj ni želel odstraniti plakata z javne stavbe, obešenega pred volitvami leta 2019. Ta je namreč pozival k izpustitvi voditeljev katalonskega separatističnega gibanja, ki so zaprti že od leta 2017. Torra je s tem nasprotoval nalogu Centralne volilne komisije, ki je zahtevala, naj se med volitvenim procesom z javnih stavb umakne ideološke simbole in plakate. Vrhovno sodišče je tako potrdilo lansko odločitev nižjega sodišča, ki je Torri prepovedalo opravljati dela voljenih funkcij, hkrati pa mu je naložilo tudi kazen trideset tisoč evrov. Njegovo mesto bo prevzel podpredsednik Pere Aragones. 

V Sloveniji

Sindikat v Gorenju za prihodnji ponedeljek napoveduje stavko. Ta naj bi prvi dan trajala po dve uri na izmeno, po potrebi pa bi jo pričeli stopnjevati. Srž spora se vleče že iz prejšnjega tedna - zaradi povečanega obsega naročil in hkratnega pomanjkanja zaposlenih so delavci sami izpolnjevali višjo zahtevo po produktih, Gorenje pa jim za to ni nudilo primernega plačila. Sindikat je takrat zahteval enoten dodatek k plači vseh zaposlenih, in sicer 75 centov bruto na uro. Iz uprave Gorenja so kasneje sporočili, da bodo dodatek sicer izplačali, a se bo ta izračunal glede na produktivnost vsakega delavca, razlikoval pa se bo tudi glede na tovarno. Znašal bo lahko največ dvesto evrov bruto, izplačan pa bo za obdobje avgust-november leta 2020, za vsak mesec posebej. V Gorenju pojasnjujejo, da bodo dodatki temeljili na doseganju ciljev vsake tovarne ter na ta način ustvarjenih prihrankih, to pa se od lokacije do lokacije močno razlikuje. Uprava je zagrozila tudi, da v primeru stavke bonusi ne bodo izplačani. Odločitev za stavko pojasni predsednik sindikata Žan Zeba. 

Izjava

Prvi sestanek sindikata in vodstva Gorenja bo jutri ob 17. uri.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.