LukašenkOFF

Aktualno-politična novica
24. 5. 2021 - 15.00
 / OFF

Galibaf
Eden klepeta, drugi igra
 / 9. 12. 2020
Iran se je z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo dogovoril za enomesečno podaljšanje nadzornega obdobja, ki se bo tako končalo 24. junija. Gre za podaljšanje že obstoječega trimesečnega dogovora iz februarja o deljenju informacij o iranskem jedrskem programu in njihovimi objekti z Združenimi narodi. Odkar so ZDA odstopile od sporazuma o iranskem jedrskem programu, Iran postopoma zmanjšuje svojo pripravljenost sodelovati z Agencijo za jedrsko energijo. Še vedno pa to ne obljublja obnovitve iranskega jedrskega sporazuma. Iran pravi, da bodo vse informacije, do katerih Združeni narodi trenutno nimajo dostopa - to sta prenos slike v realnem času in fizični dostop do objektov - posredovali po odpravi ameriških sankcij proti Iranu. 

Izvoljeni samojski predsednici vlade, Fiame Naomi Mata’afa, policija ne dovoljuje vstopa v parlament. Prejšnji premier ne želi predati vodstva države, čeprav je na splošnih volitvah v aprilu izgubil. Tako Mata’afa ne more pričeti mandata in sestaviti vlade, ki bi jo prvič v zgodovini države vodila ženska. Pred vstopom v parlament ji je bilo sporočeno, da lahko tega zasedajo le po ukazu predsednika države, ki pa je znan zaveznik bivšega predsednika vlade, Tuilaepeja Saileleja Malielegaoija. Ta je Samoji vladal kar 22 let, in ko je bil letos premagan na volitvah, rezultata kljub potrditvi sodišča ni želel sprejeti. Mata’afina stranka je zmagala z enim poslancem več, ko se je neodvisen kandidat odločil pridružiti njej. Prisega je zato potekala v zunanjem šotoru, kar so Mata’afini nasprotniki označili za nelegitimno, saj se je odvila brez navzočnosti predsednika, vrhovnega sodnika in članov opozicijske stranke. Malielegaoi je svoj parlament označil za edini zakoniti ter nadaljuje z izvajanjem dolžnosti premiera. 

V okviru boja proti dezinformacijam se je urad češkega predsednika Miloša Zemana odločil, da ne bo več sodeloval z nekaterimi mediji. Gre seveda le za tiste medijske hiše in portale, ki so do predsednika kritični. Tako tudi nacionalka Češka televizija ne bo več dobivala neposrednih informacij. Vodja urada Vratislav Myar je te medije označil za lažnive in pristranske. Ni prvič, da češka vlada omejuje dostop medijem; trenutno spletnemu portalu Forum 24 prepoveduje sodelovanje na spletnih konferencah, prav tako prihaja do zavračanja kritičnih vprašanj novinarjev. 

Indijska vlada je socialna omrežja pozvala, naj odstranijo vso vsebino, ki za v Indiji prevladujočo različico virusa covid-19 uporablja ime indijska različica. To so do sedaj odkrili v približno 43 državah. Svetovna zdravstvena organizacija je sicer indijsko različico virusa prejšnji teden razglasila za globalno grožnjo. Ministrstvo za elektroniko in informacijsko tehnologijo s kampanjo proti domnevnim dezinformacijam vlado Narendra Modija brani pred očitki, da se je neuspešno soočila z novim valom okužb. Do zdaj je v Indiji zbolelo 26 milijonov ljudi, umrlo pa jih je okoli 300.000. Državo med drugim desetka pomanjkanje zdravstvene opreme, kisika in zdravil. Indijska vlada za prevladujoč različek koronavirusa v državi sicer uporablja izraz britanska različica, saj je v Indiji prevladujoči sev mutiral iz britanske različice virusa.

belorusija
Analiza beloruskega protestniškega gibanja
 / 21. 8. 2020
Beloruska vlada je včeraj k pristanku prisilila Ryanairovo letalo na poti iz Aten v Vilno. Oblasti v Minsku trdijo, da so to storile zaradi suma na podtaknjeno bombo. Po pristanku v Minsku poti v Vilno ni nadaljeval beloruski novinar in opozicijski aktivist Roman Protaševič, ki je za poljsko internetno občilo Nexta prenašal lanskoletne proteste proti dolgoletnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Beloruske oblasti Protaševiča sicer že dlje časa preganjajo zaradi poskusov netenja množičnih nemirov. Aretacijo Protaševiča je obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in pri tem dodala, da bodo o morebitnih sankcijah razmišljali na današnjem zasedanju v Bruslju. Pridružil se ji je ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki je pozval k takojšnji izpustitvi vseh potnikov in preiskavi s strani Mednarodne organizacije civilnega letalstva. Medtem je Latvija že sprožila preiskavo izginotja Protaševiča in skupaj z Litvo blokirala beloruski zračni prostor.

Po poročilu neodvisne britanske raziskovalne skupine Scientific Pandemic Insights Group on Behaviours so raziskovalci na Univerzi v Oxfordu v študiji, ki jo je naročila britanska vlada, o tem, kako cepljenje vpliva na življenjski slog ljudi, skrivaj uporabljali mobilne podatke britanske populacije. Britanska vlada sicer trdi, da so pridobljene informacije anonimizirali. Silkie Carlo, govorec za neprofitno organizacijo Big Brother Watch, pa je opozoril, da britanska vlada skupaj z uvajanjem covidnih potnih listov in nadzorom nad telefoni precepljene populacije državo spreminja v diktaturo velikega brata. 

Slovenija:

Predsednika republike Boruta Pahorja je danes zagovornik načela enakosti Miha Lobnik seznanil z letnim poročilom za leto 2020. Poročilo ugotavlja, da Slovenija sicer vsako leto v varovanju enakosti napreduje, a je še daleč od želenega stanja. Najpogostejše področje, kjer se je v zadnjem letu dogajala diskriminacija, je bilo na področju dela in zaposlovanja, na kar je seveda vplivala tudi epidemija koronavirusne bolezni. Prav ta je razkrila kritične pomanjkljivosti v oskrbi starejših državljanov, kar bo od države terjalo več pozornosti. Več v OFFsajdu ob petih.

Off sta pripravila Lucija in vajenec Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness