Nikoli OFF volitev

Aktualno-politična novica
3. 4. 2023 - 15.00
 / OFF

Sprememba zakona o predsedniku in protesti v Črni gori
 / 13. 12. 2022

V drugem krogu predsedniških volitev v Črni gori je z dobrimi 60 odstotki glasov slavil Jakov Milatović iz zunajparlamentarnega Gibanja Evropa zdaj. Na predsedniškem stolčku bo zamenjal Mila Đukanovića  iz Demokratske stranke socialistov, znane kot DPS, ki je bil od uvedbe večstrankarskega sistema premier kar sedemkrat. Volitev se je udeležilo približno 70 odstotkov volilnih upravičencev, šest odstotkov več kot leta 2018, ko je predsednik drugič postal Đukanović. Zakaj je Milo izgubil, komentira novinar podgoriškega študentskega radia Krš, Vasilija Šarović.

Izjava

Milatovića, sicer nekdanjega gospodarskega ministra v Krivokapićevi vladi, so podprle stranke vladne koalicije Dritana Abazovića. Đukanović je tik pred prvim krogom volitev s predsedniškimi pooblastili razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve, ki bodo junija. Na njih socialisti načrtujejo povratek na zakonodajno in izvršno oblast, a favorit volitev je, kot kažejo predsedniške volitve, novoustanovljeno Gibanje Evropa zdaj. Kandidat gibanja je stranki DPS po lokalnih volitvah lanskega oktobra vzel županski stolček v Podgorici. Kaj bo z Đukanovićem na prihodnjih parlamentarnih volitvah?

Izjava

Na finskih parlamentarnih volitvah je največ sedežev osvojila Stranka nacionalne koalicije. V 200-članskem parlamentu bo imela konservativna stranka 48 poslancev, drugouvrščena desničarska stranka Finci je osvojila 46 sedežev, Socialni demokrati trenutne premierke Sanne Marin pa 43. Četrtouvrščena stranka Centra je pred volitvami zagotavljala, da v novi vladni koaliciji ne bo sodelovala.

Pet mesecev od zadnjih volitev in petič v obdobju dveh let so poslance volili v Bolgariji. Po oktobrskih predčasnih volitvah namreč nikomur ni uspelo sestaviti vladne koalicije. Po 96 odstotkih preštetih glasov je stranka nekdanjega premierja Bojka Borisova prejela 26 odstotkov glasov. Stranka Kirila Petkova, čigar vlada je padla lanskega avgusta, je na drugem mestu s slabimi 25 odstotki prejetih glasov. Razdrobljenost glasov med drugimi strankami – v parlamentu bo, kot kaže, skupno sedem strank – za sestavo koalicije znova ne napoveduje nič dobrega.

Parlamentarne volitve so potekale tudi v Andori, kjer so največ, skoraj tretjino glasov, prejeli vladajoči Demokrati za Andoro. Drugouvrščena je bila novonastala stranka Concòrdia, ki je prejela več kot petino glasov, tesno za njo pa so se uvrstili Socialni demokrati.  

Stavke v Franciji in Veliki Britaniji
 / 10. 2. 2023

Člani sindikata učiteljev v Veliki Britaniji so z 98 odstotki glasov zavrnili vladno ponudbo zvišanja plač šolnikov za dobre štiri odstotke in izplačilo enkratnega dodatka v višini dobrih tisoč evrov. Sindikat je napovedal dve stavki za 27. april in 2. maj. Ministrica za šolstvo Gillian Keegan je zatrdila, da učiteljskih plač za več kot štiri odstotke ne bodo zvišali, poleg tega pa bodo do nadaljnjega umaknili predlog izplačila enkratnega dodatka. Danes se je v Veliki Britaniji začela tudi pettedenska stavka uslužbencev britanskega urada za potne liste, stavkajo pa tudi člani sindikata javnih in komercialnih storitev.  

Burkina Faso je izgnala dopisnika francoskih časopisov Le Monde in Liberation. Minuli teden je vojaška hunta prepovedala francoski televizijski kanal France 24, pred štirimi meseci pa tudi radio France Internationale. Pregon francoskih novinarjev sledi prevzemu oblasti s strani vojske. Februarja lani je nova vojaška oblast zahtevala, da francoski veleposlanik in francoski vojaki državo zapustijo, kar se je tudi zgodilo. Letošnjega marca je Burkina Faso preklicala tudi pogodbo o vojaški pomoči, ki jo je s Francijo podpisala leta 1961.

V metropoli se medtem ukvarjajo s pregonom skirojev. Parižani so s skoraj 90 odstotki glasov na posvetovalnem referendumu podprli prepoved oddajanja električnih skirojev na ulicah francoske prestolnice. Odločitev je pozdravila pariška županja Anne Hidalgo, ki je referendum razpisala. Nesreč s skiroji, ki so primarni razlog za prepoved, je bilo le v lanskem letu skoraj 500. Podjetja Lime, Dott in Tier, ki v Parizu od leta 2018 na izposojo nudijo 15 tisoč električnih skirojev, bodo morala skiroje iz mesta odstraniti do prvega septembra. Medtem ko v Franciji e-skiroje prepovedujejo, je slovenska policija začela izvajati poostren nadzor nad njihovimi vozniki. V primerjavi s Parizom, kjer se je lani zgodilo 500 nesreč z e-skiroji, so jih v Ljubljani zabeležili 231. 

V soboto je v veljavo stopila novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Novela med drugim obema staršema podeljuje pravico do starševskega dopusta v trajanju 160 dni, od katerih je 60 dni neprenosljivih na partnerja. Doslej je imela neprenosljivi dopust zgolj mati, ta pa je znašal 30 dni. S spremembo je implementirana evropska direktiva o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja, pojasnjuje Dan Juvan, državni sekretar z ministrstva za delo.

Izjava

Poleg tega bosta zaradi rojstva otroka oba starša upravičena do krajšega delovnega časa, a ob tem ne bosta smela preseči 20 ur skrajšanja tedensko. Novela uvaja tudi nove določbe za starše otrok s hudimi motnjami v duševnem razvoju, gibalno oviranostjo ali hudo boleznijo. Če je otrok v zavodu s celodnevno brezplačno oskrbo, bo ob izpolnjevanju pogojev eden od staršev upravičen do delnega plačila za izgubljeni dohodek za 20 ali 30 ur za obdobje enega leta. 

Izjava

urbanija
V glavnih vlogah Uroš Urbanija, Mitja Prek in Boris Vasev
 / 24. 8. 2022

Državni zbor je na ustavno sodišče poslal predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča iz odločanja o oceni ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija. Državni zbor je v predlogu zapisal, da se mora iz odločanja prostovoljno izločiti Jaklič sam. Razlog za to je njegovo javno podpiranje trenutno veljavnega zakona o RTV ob sprejetju leta 2005 in v času lanske referendumske kampanje. Poleg tega se državnemu zboru zdi kočljivo Jakličevo delovanje v nadzornem svetu RTV leta 2006. Svojo izločitev iz odločanja o noveli RTV je že dvakrat predlagal Rok Čeferin, ustavno sodišče pa jo je sprejelo v drugo. Odvetniška družba Čeferin je za RTV namreč pripravila pravno mnenje o predlogu za razrešitev generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Konec marca je izločitev Neže Kogovšek Šalamon predlagal Peter Gregorčič, prvi podpisani pod pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o RTV in vršilec dolžnosti predsednika programskega sveta. Gregoriča je zmotilo sodelovanje Šalamon z Mirovnim inštitutom, ki je bil vključen v kampanjo pred lanskim referendumom o noveli zakona o RTV.  

Piratska stranka je začela zbirati podpise za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, s čimer nameravajo omejiti županski mandat na največ dva zaporedna mandata. Zakonodajni postopek se lahko začne, če bo stranka zbrala pet tisoč podpisov. 

OFF je pripravila vajenka Neva, mentorirala je Lara. 

Slika: Flickr

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Še večja hijena.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness