ObiskOFF Bena Gvira

Aktualno-politična novica
3. 1. 2023 - 15.00
 / OFF

Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta podpisala koalicijski sporazum o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu. Skupaj imata listi v 45-članskem mestnem svetu 26 svetniških mest. Sporazum predvideva tudi izgradnjo sežigalnice za odpadke. Številni strokovnjaki opozarjajo na škodljivost njene izgradnje, sploh zaradi slabe prevetrenosti Ljubljanske kotline. A župan Janković pravi naslednje:

Izjava

Koalicijska pogodba sicer vsebuje šest projektov, pomembnih za mesto in državo: predvideva denimo izgradnjo nove avtobusne in železniške postaje, NUK-a 2, nove mestne negovalne bolnišnice ter obnovo stavbe SNG Drama.

Pravna mreža za varstvo demokracije pripravlja tožbo v imenu pacientov, ki kljub plačevanju zdravstvenega zavarovanja nimajo dostopa do zdravstvenih storitev. V Pravni mreži trdijo, da je zavarovanim osebam, ki jim zavod za zdravstveno zavarovanje ne zagotavlja osebnega zdravnika, kršena temeljna človekova pravica iz 51. člena ustave, ki  vsakomur zagotavlja pravico do zdravstvenega varstva po zakonu. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da je osebni zdravnik pacientu dodeljen po najlažji dostopnosti, torej v kraju njegovega stalnega ali začasnega prebivališča. Namen pobude je spodbuditi oblast, da ljudem zagotovi dostop do osebnega zdravnika. Anuška Podvršič iz Pravne mreže o tem, kako naj bi potekal postopek dodelitve osebnega zdravnika:

Izjava

Pravna mreža za varstvo demokracije bo nudila pravno podporo vsem, ki so ostali brez osebnega zdravnika in ne uspejo uveljaviti pravice do izbire osebnega zdravnika. Če iniciativa v upravnem postopku pred zavodom ne bo uspešna, sledi sodna tožba v socialnem sporu. 

Za konec notranjepolitičnega bloka še v parlament. Državna volilna komisija je potrdila zamenjavo v poslanskih klopeh pri Slovenski demokratski stranki. Namesto dosedanjega poslanca Janeza Magyarja, ki je bil ponovno izvoljen za lendavskega župana, bo v poslanske klopi sedel Andrej Kosi. Kosi je kandidiral v volilnem okraju Ormož, ki sodi v sklop ptujske volilne enote, dobil pa je nekaj več kot 30 odstotkov glasov.

Nadaljujemo na tujem. Iz Evropskega parlamenta so sporočili, da je predsednica parlamenta Roberta Metsola sprožila nujni postopek za odpravo imunitete dvema evropskima poslancema v povezavi s katarsko afero. Spomnimo: zaradi domnevnega koruptivnega vmešavanja Katarja v odločitve evropskih poslancev so v priporu grška evropska poslanka Eva Kaili, njen partner Francesco Giorgi  in nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri. Za zdaj še ni znano, katera evropska poslanca bosta po postopku izgubila poslansko imuniteto, v medijih pa se omenjata italijanski evropski poslanec Andrea Cozzolino in belgijski parlamentarec Marco Tarabelli. Francesco Giorgi je sicer asistent poslanca Cozzolina, ta pa je tudi predsednik delegacije evropskega parlamenta za odnose z državami severne Afrike. Metsola bo prošnjo za odvzem imunitete predstavila na plenarni seji 16. januarja, dokončna odločitev pa bo znana do 13. februarja.

Mehiško vrhovno sodišče je izvolilo prvo predsednico v zgodovini. Normo Lucío Piño so izbrali s šestimi glasovi za in petimi proti. Medtem ko je opozicija izvolitev predsednice pozdravila, je predsednik države Andrés Manuel López Obrador podporo pred tem izrazil njeni protikandidatki Yasmín Esquivel. Obrador si namreč prizadeva za večji državni nadzor nad mehiškim energetskim sektorjem in poskuša spremeniti državno energetsko agendo, kar je vrhovno sodišče že onemogočilo. Izvolitev Yasmín Esquiel, ki jo je predlagala vlada, bi mu pri implementaciji energetskih sprememb lahko pomagala, a je bila kandidatka obtožena plagiiranja pri diplomski nalogi, zaradi škandala pa je vrhovni sodniki niso izvolili. Očitke sicer zavrača.

V Izraelu Benjamin Netanjahu sestavlja koalicijo
 / 29. 11. 2022
Novi izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je kljub opozorilom Palestine obiskal območje mošeje Al Aksa v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. Ta velja za pomemben islamski sveti kraj, ker pa sta tam nekoč stala dva judovska templja, je območje sveto tudi za Jude. Judje mošejo, ki je pod muslimansko upravo, lahko obiskujejo, vendar v njej ne smejo moliti. Vodja skrajno desne stranke Judovska moč Ben Gvir, ki je v preteklosti pozval k priključitvi celotnega Zahodnega brega Izraelu, je sporazum med muslimanskimi in izraelskimi oblastmi o obiskovanju mošeje že večkrat označil za rasističnega in diskriminatornega. Zunanjepolitično predstavništvo palestinskih oblasti obisk izraelskega ministra razume kot provokacijo in opozarja, da bi lahko dejanje vodilo v eskalacijo konflikta med Palestinci in Izraelci. Podoben obisk nekdanjega izraelskega premierja Ariela Šarona leta 2000 je bil povod za drugo palestinsko vstajo, ki je trajala do leta 2005.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je odstavil podpredsednika Centralne vojaške komisije vladajoče Delavske stranke in sekretarja centralnega komiteja stranke Paka Džonga Čona. Vrhovni voditelj za Čonovo odstavitev ni podal razloga, je pa srečanje vodstva stranke ob koncu leta pogosto prostor, v katerem potekajo menjave političnega in vojaškega kadra. Čonov položaj bo prevzel Ri Jong Gil, ki bo zdaj opravljal drugo najpomembnejšo vojaško funkcijo v državi. 

Pakistanska vlada je v skladu z načrtom za varčevanje z energijo odredila zaprtje vseh nakupovalnih središč in tržnic ob osmi uri in pol zvečer. Prav tako je za zajezitev gospodarske krize premier Šebaz Šarif vsem vladnim službam ukazal zmanjšanje porabe električne energije za 30 odstotkov, naročil pa je tudi zaprtje poročnih dvoran ob desetih zvečer. Pakistanski obrambni minister Kavadža Asif je dejal, da je cilj ukrepov državi prihraniti 62 milijard pakistanskih rupij, kar je približno 260 milijonov evrov. Pakistan je zaradi pomanjkanja tuje valute, v kateri uvaža življenjsko nujne surovine, v pogovorih za posojilo z Mednarodnim denarnim skladom.

OFF je pripravila vajenka Lara pod strogim nadzorom Urha.

Vir fotografije: Wikimedia Commons

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness